Etelä-Saimaan Kalankääreiksi-podcast jatkaa keskustelua siitä, mihin uutinen päättyy

Etelä-Saimaan ensimmäinen podcast vie kuulijat uutistyön syövereihin ja syvälle eteläkarjalaisia koskettaviin aiheisiin. Ensimmäisessä jaksossa tuottaja Juho Maijala tutkii yksinäisyyttä pintaa syvemmältä.

kai skyttä

Jos Kalankääreiksi-podcastin kuvaa varten sanomalehteen käärittyä mikrofonia ei lasketa, on Juho Maijala viimeksi käärinyt lehteen kotinsa lattian huoltaessaan polkupyöräänsä olohuoneessa.
Jos Kalankääreiksi-podcastin kuvaa varten sanomalehteen käärittyä mikrofonia ei lasketa, on Juho Maijala viimeksi käärinyt lehteen kotinsa lattian huoltaessaan polkupyöräänsä olohuoneessa.

Etelä-Saimaa alkaa julkaista viikoittaista podcastia. Kalankääreiksi -podcast julkaistaan joka keskiviikko ja sen ensimmäinen jakso tuli kuunneltavaksi 27. helmikuuta Soundcloudissa ja muilla podcast-alustoilla. Etelä-Saimaan ilmiötuottaja Juho Maijalan toimittama ajankohtaispodcast kertoo uutisten tekemisestä ja sukeltaa syvemmälle paikallisiin puheenaiheisiin kuin mihin yksittäinen artikkeli ulottuu.

Miksi haluat avata uutistyötä ihmisille, Etelä-Saimaan podaaja Juho Maijala?

— Haluan päästää kuulijat kulissien taakse, kertoa miten uutisia tehdään ja millä tavalla toimitus toimii, koska suomalaiset lehdet ovat kautta aikain olleet huonoja kertomaan omasta työstään. Uutistyö on älyttömän kiinnostava ja monimutkainen kokonaisuus. Lisäksi se kaipaa läpinäkyvyyttä. Olen ottanut podcastiini häpeilemättä mallia New York Timesin Daily-podcastista.

Mistä otat aiheesi jaksoihin?

— Podcast käsittelee Lappeenrannassa ja Etelä-Karjalassa puhuttavia aiheita, joista Etelä-Saimaa on kirjoittanut. Asioita, jotka koskettavat paikallista ihmistä.

Keitä jututat aiheista?

— Podcast antaa äänen toimittajille, mutta studioon tulee myös eri alueiden asiantuntijoita ja mahdollisesti jopa yleisön jäseniä. Nauhoitan podcastin julkaisupäivänä, että sen ajankohtaisuus säilyy mahdollisimman hyvin.

Miten podcastisi uutisen taakse kurkistava tyyli valikoitui?

— Halusin tarjota uutta ja erilaista täkäläisille Etelä-Karjalasta käsin. Ehdotuksia Etelä-Saimaan podcastiksi oli useampia, mutta minun esitykseni valittiin toteutettavaksi ensimmäisenä. Jos podcastilla ei ole kuulijoita, jää se kevään mittaiseksi, mutta jos yleisö pitää siitä, saattaa podcastini jatkua kesätauon jälkeen syksyllä. On myös mahdollista, että sen seuraksi tulee muita podcasteja.

Mistä podcastin nimi Kalankääreiksi tulee?

— Perinteisesti painettu lehti on päätynyt kalankääreeksi, mutta yhteiskunnallinen keskustelu ei lopu siihen että tehdään ja julkaistaan uutinen. Haluan podcastin keinoin jatkaa keskustelua, mennä syvemmälle aiheeseen.

Keskiviikon avausjakso käsittelee yksinäisyyttä. Miksi valitsit juuri tämän aiheen?

— Tiistaina Etelä-Saimaan uutisaukeamalla julkaistiin juttu yksinäisyydestä. Siinä tuli ilmi muun muassa se, että suomalaiset eivät rinnasta yksinäisyyttä mielenterveysongelmiin, vaikka se voi vaikuttaa samalla tavalla kuin esimerkiksi masennus. Jutun teon aikana opin, että yksinäinen ihminen ryhtyy välttelemään ihmiskontakteja, mikä on täysin päinvastoin kuin hänen kannattaisi tehdä. Pohdimme yksinäisyyden ristiriitoja podcastissa laajemmin yksinäisyysjutun kirjoittaneen Kaisa Juntusen kanssa.

Milloin olet viimeksi tuntenut itsesi yksinäiseksi?

— Tunnen oloni usein yksinäiseksi, mikä taitaa olla osin itseaiheutettua. En osaa pitää yhteyttä ihmisiin, vaikka seurassa oleminen on parasta mitä tiedän.

Kalankääreiksi-podcastin pilottijakso julkaistiin 13.2. Siinä Juho Maijala haastattelee Etelä-Karjalan talvimatkailusta jutun kirjoittanutta toimittaja Helmi Muhosta. Myös pilottijakso on kuunneltavissa Soundcloudissa ja muilla podcast-alustoilla.

Kuuntele ja tilaa Applen podcast -sovelluksessa

Kuuntele ja tilaa Spotifyssa

Mikä ihmeen podcast? "Yksityisin median kulutusmuoto"

Podcastien kuuntelu on kasvanut Suomessa tasaisesti. Radiomedian syksyllä tekemän tutkimuksen mukaan noin miljoona suomalaisista kuuntelee podcasteja kuukausittain.

Podcast on verkossa julkaistava äänitallenne tai -ohjelma, jonka käyttäjä voi ladata omalle laitteelleen ja kuunnella haluamanaan aikana. Myös radiokanavat julkaisevat ohjelmiaan tai niiden osiaan jälkikäteen kuunneltavaksi podcastina. Etelä-Saimaan Kalankääreiksi-podcast on kuunneltavissa myös lehden nettisivuilta.

Podcasteja voi kuunnella eri sovellusten kautta ja osin myös suoraan tekijän verkkosivuilta. Applen laitteissa podcast-sovellus on valmiina, ja podcasteja voi kuunnella myös esimerkiksi Spotifysta.

— Podcast on yksityisin median kulutusmuoto. Intimiteetti ja autenttisuus ovat sen vahvuuksia, podcasteissa on helppo puhua henkilökohtaisistakin aiheista, podcasteja tuottavan Jaksomedian Olli Sulopuisto sanoo.

Radiomedian tutkimuksen mukaan podcasteja kuunnellaan eniten kotitöitä tehdessä ja matkustettaessa. Moni kuuntelee podcasteja myös lenkillä tai kuntosalilla.

Sulopuiston mukaan Suomen suosituimpia podcasteja tällä hetkellä ovat Nonsense by Alexa & Linda, Kasper & Mikko — Suomen suosituin podcast, Rahapodi sekä Esko Seppäsen Urheilucast.

Näin kuuntelet podcastia-01.jpgNäin kuuntelet podcastia-02.jpg

Sulopuisto arvelee, että lifestyle-aiheet lisääntyvät tulevaisuudessa myös podcasteissa.

— Lisäksi huumoripodcasteja on Suomessa yllättävän vähän. Ylipäätänsä suuntana on, että podcastien tekijöitä tulee koko ajan lisää.