Kolumni: Lappeenrannan vihreä luonto, joukkoliikenne ja pyöräkaistat herättävät ihastusta turisteissa — Ainoastaan ruuan löytäminen saisi olla helpompaa

Ilkka Pohjalainen
Ilkka Pohjalainen

Keskieurooppalainen vierasperheemme oli varautunut ”Suomen viileään ilmastoon” pitkähihaisin paidoin. Hyttysiä on heidän mielestään paljon, vaikka niitä meidän mielestämme on ollut tänä kesänä harvinaisen vähän.

Vieraamme ovat ihastelleet luonnon vihreyttä ja leikatun ruohon sekä mansikoiden tuoksuja, Lappeenrannan leveitä pyöräteitä ja kaupungin satsausta liikuntapaikkoihin. Kaupat ovat heidän mielestään erinomaisesti varustettuja. Vaatetavaraa on ostettu alennusmyynneistä, koska alennukset ovat suurempia kuin heidän kotimaassaan. Elintarvikkeita on pienemmissäkin marketeissa runsas valikoima. Kauppojen valmiita marjapiirakoita on ollut maisteltavana, ja niitä lähtee ruisleivän lisäksi kotiinviemisiksi.

Perheellä ei ole ollut autoa käytössään. Lappeenrannan joukkoliikenne on saanut kiitosta. Vuorokauden voimassa oleva monikertalippu on ollut ahkerassa käytössä, mutta Winkin kesäaukiolojen takia niiden ostopaikan löytäminen teetti töitä. Bussien kuljettajat ovat olleet avuliaita ja ystävällisiä, neuvoneet vaihtolinjoja ja pysäkkejä. Kaupunkilaiset ovat auttaneet, ja iso osa on puhunut englantia.

Lappeen puukirkko teki vahvan vaikutuksen vieraisiin, jotka ovat tottuneet goottilaisiin kiviluomuksiin. Myös hiekkalinna oli heille elämys.

Jotain kehittämistä kaupunkimme turismissa silti lienee. Perhe kuljeskeli Linnoituksessa ja satamassa etsien ruokapaikkaa. Kyltit, jos niitä ylipäätään näkyi, olivat vain ja ainoastaan suomeksi tyyliin lounas klo 11—15. Kuinkahan monta matkailijaa kahvilat ja ravintolat saisivat pyydystettyä sellaisilla kansainvälissä sanoilla kuin Café, Restaurant taikka Lunch buffet?

Kirjoittaja on Etelä-Saimaan tuottaja.

Kommentoidut