Kolmannes Kimpisen abeista joutuu tekemään ylioppilaskokeensa suljetussa Armilan koulussa – Osa oppilaista on saanut vakavia oireita kesken kokeen sisäilmaongelmien takia

Kimpisen oppilaat ovat jo vuosien ajan tehneet ylioppilaskokeita Armilan koulussa, sillä koulun omat tilat eivät riitä kaikille. Toimialajohtaja Tuija Willbergin mukaan kokeissa käytetty sali on puhdas. Kaupunginvaltuuettu Markku Heikkilä on eri mieltä.

Kai Skyttä

Armilan U-koulu suljettiin sisäilmaongelmien vuoksi. Tästä huolimatta koulurakennus on palveluut Kimpisen lukion ylioppilaskirjoitusten pitopaikkana jo vuosia. Arkistokuva.
Armilan U-koulu suljettiin sisäilmaongelmien vuoksi. Tästä huolimatta koulurakennus on palveluut Kimpisen lukion ylioppilaskirjoitusten pitopaikkana jo vuosia. Arkistokuva.

Kimpisen lukion abiturienttien ylioppilaskirjoituksia varjostaa ikävä homeongelma. Osa lukiolaisista on joutunut suorittamaan ylioppilaskokeensa Armilan koulussa. Koulu suljettiin aikanaan sisäilmaongelmien takia.

Etelä-Saimaan haastattelema lukiolaisen isä kertoo poikansa oireilleen maanantain äidinkielenkokeessa huonon sisäilman vuoksi.

— Hänellä on astmataustaa ja häntä oli yskittänyt kokeen aikana. Ne, kenellä on ollut altistusta jossakin, reagoivat tällaiseen nopeasti. Pojan mukaan myös monet muut olivat oireilleet.

Samaa sanoo Lappeenrannan kaupunginvaltuutettu Markku Heikkilä (kesk.). Heikkilä kertoo kuulleensa useilta Armilassa kirjoituksiin osallistuneiden oppilaiden vanhemmilta heidän lastensa saaneen vakavia oireita.

— Olen saanut useita yhteydenottoja, joiden mukaan on ollut hankalia oireita, kuten päänsärkyä ja kuumetta.

Koululle ei ole tullut valituksia

Rehtori Olli Mielonen Kimpisen lukiosta sanoo, että suljettu Armilan koulu on ollut tarvittaessa kirjoitusten järjestämispaikkana jo monen vuoden ajan. Maanantaina noin yksi kolmasosa kirjoittajista suoritti kokeensa Armilassa.

— Armilan koulua on käytetty, koska muita tiloja ei ole ollut. Minun tietooni ei ole tullut, että sieltä olisi tullut oireita oppilaille. On hirveän harmillista, että meille ei ole tuotu sitä tietoa.

Nyt pitää ruveta selvittämään, jos tällaisia ongelmia on ollut.

Mielosen mukaan tilan käyttömahdollisuutta selvitettiin aikanaan ja sille näytettiin vihreää valoa.

— Meillä on ollut siitä tehdyt selvitykset käytössä. Niiden mukaan sitä on mahdollista käyttää lyhytaikaisesti. Liikuntasalin osalta sanottiin, että sitä voi käyttää tähän tarkoitukseen.

Kuka tällaisen tiedon antoi?

— Nyt en muista sitä, mutta rakennuksesta on aikanaan tehty sisäilmaselvitys.

Kirjoituksiin osallistuvilta oppilailta ei Mielosen mukaan ole kysytty, onko joku heistä erityisen herkkä sisäilman ongelmille.

—Nyt pitää ruveta selvittämään, jos tällaisia ongelmia on ollut.

Harri Teitto

Seuraavan kerran Armilan koululla on tarkoitus pitää ylioppilaskoetta perjantaina 16. maaliskuuta. Kuvituskuva.
Seuraavan kerran Armilan koululla on tarkoitus pitää ylioppilaskoetta perjantaina 16. maaliskuuta. Kuvituskuva.

Willbergin mukaan sali on puhdas

Hyvinvointi- ja sivistyspalvelujen toimialajohtaja Tuija Willberg sanoo samaa kuin rehtori Mielonen. Armilassa kirjoitetaan, koska korvaavia tiloja ei ole ollut tarjolla.

Myöskään Willberg ei ole kuullut opiskelijoiden oireilleen Armilassa.

— Käsitykseni mukaan näistä oireiluista ei ole tullut ilmoituksia, koska opiskelijat ovat siellä vain hetken aikaa. Jos tältä osin tietoni ovat puutteellisia, pitää etsiä muita ratkaisuita.

Willberg sanoo, että sali, jossa kirjoitukset järjestetään, on sisäilmaltaan puhdas.

— Kosteusongelmat Armilan yksikössä ovat aikanaan olleet lähinnä pohjakerroksessa. Tästä lähtökohdasta on oletettu ja oletetaan edelleen, että sali on terveellinen tällaiseen käyttötarkoitukseen.

Markku Heikkilä on eri mieltä.

— Se ei pidä paikkaansa. Kaksi hankalinta paikkaa ovat kellarikerros ja sali. Pitäisi olla kaikille kristallinkirkasta, missä kunnossa koulu on ja miten vakavaa oireilu on ollut.

Anne Vihavainen

Lappeenrannan toimitilojen toimitusjohtaja Mikko Hietamies sanoo, että korvaavia tiloja ylioppilaskirjoituksille etsitään. Kuvituskuva.
Lappeenrannan toimitilojen toimitusjohtaja Mikko Hietamies sanoo, että korvaavia tiloja ylioppilaskirjoituksille etsitään. Kuvituskuva.

Seuraavaksi kirjoitetaan englantia

Äidinkielenkokeessa oireista kärsineen oppilaan isä ihmettelee, miksi oppilaat laitetaan tekemään tärkeää koetta homekouluun.

— Lähtökohtaisesti tilanne on outo. Koululaiset pyörivät tiloissa, jotka on hylätty sisäilmaongelmien takia.

Seuraavan kerran Armilassa olisi tarkoitus järjestää ylioppilaskoe perjantaina 16. maaliskuuta, kun abiturientit kirjoittavat pitkän vieraan kielen.

Onko kaupungilla mahdollisuuksia löytää toinen tila tällä aikataululla, Tuija Willberg?

— Ei varmaankaan yhtä suurta. Sitten täytyy vain porukka jakaa moneen eri paikkaan ja huolehtia valvonnasta. Jos tilat ovat sellaiset, että siellä ei pysty olemaan, ei heitä tietenkään sinne laiteta.

Markku Heikkilä kertoo olleensa yhteydessä kaupungin virkamiehiin ja saaneensa lupauksen, että Armilan tiloissa ei kokeita enää järjestetä.

Lappeenrannan Toimitilojen toimitusjohtaja Mikko Hietamies sanoo keskustelleensa Heikkilän kanssa.

— En tiedä onko kukaan hänelle sellaista luvannut. Kerroin hänelle, että korvaavia tiloja kartoitetaan tai etsitään. Sitä on ymmärtääkseni tehty jo monen vuoden ajan. Ilmeisesti sopivaa ei ole löytynyt.

Hietamies ei osaa sanoa, kuka päätöksen Armilan käyttöönotosta on tehnyt, sillä on ollut nykyisessä tehtävässään 1. kesäkuuta 2017 lukien. Asia tuli esiin vasta tällä viikolla Heikkilän otettua häneen yhteyttä.

— En tiennyt, että sitä on käytetty tällaiseen tarkoitukseen. En pysty ottamaan kantaa, koska en ole ollut tekemässä päätöksiä.

Tuija Willbergiin Heikkilä ei ole ollut yhteydessä

— Olen kyllä kuullut tästä, mutta hän ei ole ollut minuun suoraan yhteydessä, eikä tarvitsekaan. Lukio hoitaa tätä kysymystä.