Onnihoiva irtisanoo 11 ihmistä Imatralla: "Sanoisin, että irtisanominen ei ollut kaikille täysin epätoivottava ratkaisu", sanoo aluejohtaja

Yt-neuvottelut koskivat Onnihoivan keittiöhenkilökuntaa. 14 työsuhteessa olevalle vain kolmelle tarjotaan työtä jatkossa.

Anu Pakarinen

Onnihoiva palvelee Imatralla muun muassa  Kauppakadun palvelutalossa.
Onnihoiva palvelee Imatralla muun muassa Kauppakadun palvelutalossa.

Onnihoivan keittiöhenkilökuntaa koskevat yt-neuvottelut päättyivät viime viikon keskiviikkona. Niiden lopputuloksena 11 henkilön työsuhde päättyy.

– Neuvotteluja käytiin seitsemän viikkoa, ja ikävä kyllä kaikkiaan 14 työsuhteessa olevasta vain kolmelle voidaan tarjota työtä jatkossa, kertoo Anita Kuokkanen, Onnihoivan Etelä- ja Pohjois-Suomen aluejohtaja.

Irtisanotuissa on muun muassa useita määräaikaisia, joiden työsuhde olisi päättynyt syksyllä joka tapauksessa, samoin opiskelemaan lähteviä. Kovia irtisanomisia on kaikkiaan seitsemän, Kuokkanen kertoo.

– Heistäkin muutama on niin lähellä eläkeikää, että he olivat jo miettineet, kuinka kauan jaksavat jatkaa töissä. Sanoisin, että irtisanominen ei ollut kaikille täysin epätoivottava ratkaisu.

Ulkopuolinen palveluntarjoaja tarvitsee työvoimaa

Jatkossa Onnihoiva ostaa osan palveluistaan ulkopuoliselta palveluntarjoajalta. Tämän toimijan nimeä Kuokkanen ei vielä halua kertoa, sillä kesälomien takia sopimusta ei ole vielä allekirjoitettu.

– Paikallinen toimija se kuitenkin on.

Pilvellä on myös se hopeareunus, että tämä toimija on ilmaissut tarvitsevansa uusia työntekijöitä.

– Toivomus olisi, että niitä löytyisi kaikille seitsemälle, mutta nämä neuvottelut ovat vielä käymättä. Meillä on seuraava tapaaminen noin neljän viikon kuluttua.

Jatkossa Onnihoivan työntekijöille jää muun muassa ateriahuoltoon ja kiinteistönhuoltoon liittyviä tehtäviä, sekä hieman myös asiakkaiden avustamista. Myös sen keittiö jää Onnihoivan omaan käyttöön. Sen sijaan aterioiden valmistamiset ja kuljetukset jäävät sen kontolta pois.

Imatran palvelutaloyhdistys siirsi hoivapalvelunsa Onnihoivalle maaliskuussa 2019. Sen jälkeen palvelutaloyhdistyksen asuntoja on tyhjentynyt odotettua enemmän.

Onnihoiva jatkaa kotiin annettavien palveluiden tuottajana Imatralla ja tekee yhteistyötä sekä Imatran palvelutaloyhdistyksen, että Eksoten kanssa. Imatralla Onnihoivan kotihoitoon liittyvissä palveluissa työskentelee jatkossakin noin 30 työntekijää, Kuokkanen kertoo.