Käräjäoikeus hylkäsi lautamiestä vastaan nostetun esteellisyysväitteen takakonttisurmatapauksessa

Oikeuden mukaan epäily esteellisyydestä olisi pitänyt esittää viipymättä.

Minna Mänttäri

Etelä-Karjalan käräjäoikeus käsitteli väitettyä lautamiehen esteellisyyttä tiistaina. Arkistokuva.
Etelä-Karjalan käräjäoikeus käsitteli väitettyä lautamiehen esteellisyyttä tiistaina. Arkistokuva.

Etelä-Karjalan käräjäoikeus hylkäsi lautamiestä kohtaan esitetyn esteellisyysväitteen tiistaina.

Esteellisyysväite liittyi Lappeenrannan Lauritsalassa viime vuonna paljastuneeseen surmaan, jossa uhri löytyi palaneen auton takakontista. Kyse on lautamiehestä, joka on ollut mukana Lauritsalan takakonttisurman tuomaristossa.

Tapauksessa syytettyinä ovat nainen ja mies. Lautamiehen esteellisyysväitteen esitti miehen puolustus.

Puolustuksen mukaan lautamiehen ja surmatun miehen vanhemmat ovat enemmän kuin hyvän päivän tuttuja. Lautamiehen puoliso sekä surmatun miehen toinen vanhempi ovat tuttuja yhteisen harrastuksen kautta. He ovat myös Facebook-kavereita ja ovat kommentoineet toistensa julkaisuja.

Lautamies ja uhrin toinen vanhempi ovat mukana saman järjestön toiminnassa.

Puolustuksen mukaan kyse on siitä, voiko ulkopuolinen pitää kyseistä lautamiestä puolueettomana.

—Ulospäin näyttää sen verran pahalta, että puolueettomuuden voidaan katsoa vaarantuneen, miehen asianajaja sanoi oikeudessa.

Lautamies sanoi oikeudessa, että hän tuntee vanhemmat, mutta että he ovat hyvän päivän tuttuja.

—Hyvän päivän tutuilla ei ole merkitystä tällaisen asian suhteen, hän sanoi.

Esteellisyysväite olisi pitänyt esittää viipymättä

Käräjäoikeus hylkäsi esteellisyysväitteen, koska se olisi pitänyt esittää viipymättä sen jälkeen, kun tieto tapauksen tuomaristosta oli tullut. Nyt se esitettiin yli kaksi kuukautta myöhässä.

Esteellisyystapauksen tuomarina toiminut laamanni Hannu Rantalainen arvioi kuitenkin esitetyt esteellisyysväitteet. Esteellisyys syntyy, jos ystävyyssuhteen tai yrityssuhteen katsotaan olevan merkityksellinen.

Hänen mukaansa ei ole osoitettu, että lautamies ja asianomistajat olisivat läheisiä tai tiiviisti yhteyksissä toisiinsa.

—Jäsenyys samassa kuorossa useita vuosia sitten tai yksittäiset Facebook-kommentit eivät osoita erityistä läheisyyttä, Rantalainen sanoi.

Samassa yrittäjäjärjestössä toimiminenkaan ei osoita suhteiden läheisyyttä, vaan on ollut muodollista eikä säännönmukaista.

—Vaikka nyt käsiteltäisiin asianomistajan yritystoimintaa, lautamies ei olisi esteellinen. Vielä vähemmän hän on esteellinen nyt käsiteltävässä rikosasiassa.

Etelä-Karjalan käräjäoikeuden päätökseen voi hakea muutosta rikosasian lopullisen päätöksen yhteydessä.

Lautamiehet ovat maallikkotuomareita, jotka osallistuvat rikos- ja maaoikeusasioiden käsittelyyn käräjäoikeudessa. Kunnanvaltuustot valitsevat heidät.

Tapausta käsiteltiin viime syksynä Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa. Oikeus antoi marraskuussa välituomion. Se katsoi syytetyn naisen ja miehen menetelleen syytteessä kuvatulla rangaistavaksi säädetyllä tavalla ja lähetti heidät mielentilatutkimukseen.

Käräjäoikeus ilmoitti tuolloin, että se antaa varsinaisen tuomion mielentilatutkimuksen valmistuttua.

 

Luetuimmat