Suomeen saapuvien linja-autojen määrä väheni Nuijamaan raja-asemalla, mutta pikkubusseja tuli entiseen tahtiin

Venäjän Saimaan kanavatielle asettamasta liikennerajoituksesta ei saatu maanantaina lisätietoa.

Päivi Virta-Salo

Linja-autoja saapui maanantaina Nuijamaan raja-aseman kautta tavanomaista maanantaita vähemmän Venäjältä Suomeen.

Päivän aikana jäi epäselväksi, johtuiko määrän väheneminen Venäjän asettamasta liikennerajoituksesta Saimaan kanavan huoltotielle vai luonnollisesta vaihtelusta vilkkaan viikonlopun jälkeen.

Aamulla tuli yhdeksän bussia

Nuijamaan rajatarkastusaseman päällikkö Kimmo Sainio kertoi, että Venäjältä Suomeen tuli aamun aikana yhdeksän suurta bussia eli noin puolet vähemmän kuin arkiaamuisin keskimäärin.

Aamun jälkeen isoja busseja ei tullut Suomeen ollenkaan.

Pikkubusseja saapui Sainion mukaan tavanomainen määrä Venäjältä Suomeen. Joukossa oli niin yhdeksän hengen kuin 25 hengen busseja. Venäjältä Suomeen saapuvien pikkubussien määrä vaihtelee arkisin 70:n ja sadan välillä.

Henkilöautoja saapui Venäjältä Suomeen vähintään tavanomainen määrä. Linja-autoliikenne Suomesta Venäjälle sujui kuten ennenkin.

Päivi Virta-Salo

Saimaan kanavan huoltotie kulkee kanavan vuokra-alueella.

Kokonaiskuva ei selvillä

Imatran Pelkolan raja-aseman liikenteessä oli havaittavissa pientä lisäystä tavanomaiseen. Kapteeni Aki Järvinen Kaakkois-Suomen rajavartiostosta kertoi, että muutos normaalitilanteeseen ei ollut kovin suuri.

— Tilanne elää, eikä meillä vielä ole tarkkaa kokonaiskuvaa.

Tilanne elää, eikä meillä vielä ole tarkkaa kokonaiskuvaa.

Lisätietoa ei tullut liikenne- ja viestintäministeriöön

Suomen liikenne- ja viestintäministeriö tiedotti perjantaina, että Venäjän liikenneministeriö rajoittaa maanantaista lähtien linja-autoliikennettä Saimaan kanavan huoltotiellä.

Rajoitus kestää maaliskuun loppuun ja koskee Venäjältä Suomeen suuntautuvaa linja-autoliikennettä.

Venäjältä oli luvattu lisätietoa asiasta maanantaina. Yksikön johtaja Ari-Pekka Manninen liikenne- ja viestintäministeriöstä odotti tarkentavaa tietoa, mutta sitä ei virka-ajan loppuun mennessä kuulunut.

Rajavartiostokaan ei ollut saanut asiasta muuta tietoa kuin mitä liikenne- ja viestintäministeriö oli perjantaina kertonut.

"Kaikkien raja-asemien pitää vetää yhtä hyvin"

Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva pitää Saimaan kanavatielle asetettua liikennerajoitusta huolestuttavana kaupungin matkailulle, jos rajoitus todella toteutuu suunnitellusti.

— Lähtökohta on, että kaikkien raja-asemien pitää vetää yhtä hyvin, vaikka Lappeenrantaan tullaan myös Imatran raja-aseman kautta. Venäläiset haluavat tulla Suomeen. On vaarana, että Lappeenrantaan aiemmin saapuneet matkailijat siirtyvät muualle.

Saimaan kanavan huoltotie on liian vaatimaton nykyisen suuruiselle rajaliikenteelle. Tätä viestiä on Jarvan mukaan viety jatkuvasti niin Suomen kuin Venäjän päättäjille, Lappeenrannan, Imatran ja Viipurin yhteisvoimin.

Mika Strandén

Saimaan kanavan huoltotie on ylikuormittunut. Sitä ei ole rakennettu nykyisen suuruiselle liikennemäärälle.
Saimaan kanavan huoltotie on ylikuormittunut. Sitä ei ole rakennettu nykyisen suuruiselle liikennemäärälle.

Kaksi vakavaa onnettomuutta

Saimaan kanavan vuokra-alueen halki kulkevalla huoltotiellä on sattunut viime vuosina kaksi vakavaa liikenneonnettomuutta.

Maaliskuussa kolme ihmistä kuoli ja 26 loukkaantui, kun venäläinen linja-auto ajoi ojaan. Helmikuussa 2014 kymmenen ihmistä kuoli ja kolme loukkaantui, kun pikkubussi ja tukkirekka kolaroivat.

Kaakkois-Suomen rajavartioston mukaan marraskuussa saapui 616 linja-autoa Venäjältä Suomeen Nuijamaan raja-aseman kautta.

Lauantaisin busseja on tullut keskimäärin 40. Sunnuntaisin määrä on vaihdellut 27:n ja 40:n välillä.

Arkipäivisin Venäjältä Suomeen on tullut 13—19 linja-autoa vuorokaudessa.
Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.