Uusi hätäviestipalvelu avautui numerossa 112 — Hätätekstarin voi lähettää, kun rekisteröityy etukäteen

Erityisryhmien palvelut selkiytyvät, kun alueelliset numerot korvataan koko maan kattavalla 112:lla. Noin vuoden siirtymäaikana myös vanhat numerot ovat käytössä.

Petri Krook

Hätäkeskuspäivystäjät vastaavat myös tekstiviesteihin.
Hätäkeskuspäivystäjät vastaavat myös tekstiviesteihin.

Hätätekstiviestin voi nyt lähettää numeroon 112. Valtakunnallinen numero otettiin käyttöön tänään 1. joulukuuta.

Tähän asti hätätekstiviestinumerot ovat olleet alueellisia. Ne poistuvat käytöstä runsaan vuoden siirtymäajalla, vuoden 2018 lopussa.

Hätätekstiviestipalvelu on tarkoitettu ensisijaisesti henkilöille, jotka eivät pysty soittamaan hätäkeskukseen esimerkiksi kuulon tai puheen tuottamisen vaikeuksien vuoksi. Palvelua voi käyttää kuka tahansa, mutta muille kuin erityisryhmille suositellaan mahdollisuuksien mukaan soittamista 112:een.

 Hätäilmoituksen käsittelyaika kasvaa, jos viestejä vaihdetaan paljon. — Marko Nieminen

Tarkat tiedot jo ensimmäiseen viestiin

Hätäkeskuspäivystäjä kysyy tekstiviestillä samat kysymykset kuin kysyisi puhelimessakin. Siksi jo ensimmäisessä viestissä kannattaa lähettää mahdollisimman tarkat tiedot.

— Hätäilmoituksen käsittelyaika kasvaa, jos viestejä vaihdetaan paljon, hätäkeskuspalvelujen johtaja Marko Nieminen sanoo tiedotteessa.

Ilkivallan ehkäisemiseksi palvelu vaatii rekisteröitymisen Suomi.fi-sivustolla. Se edellyttää vahvan tunnistautumisen esimerkiksi pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Lisätietoja hätätekstiviestistä löytyy 112.fi-sivustolta, ja vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin täältä.

Hätäkeskuksissa avoinna noin 30 työpaikkaa

Suomen kuudessa hätäkeskuksessa on tällä hetkellä avoinna noin 30 määräaikaista hätäkeskuspäivystäjän paikkaa. Kaikkiaan hätäkeskuspäivystäjiä on töissä viitisensataa.

Päivystäjiä koulutetaan vuosittain elokuussa alkavissa koulutuksissa, jotka kestävät 1,5 vuotta. Haku elokuussa 2018 alkavaan koulutukseen on parhaillaan menossa.

Luetuimmat