Kourulan kansanjuhlaa järjestäessään Ville Väisänen, 28, oppi kotikaupunginosastaan uutta — Lapsuutensa Kourulasta entinen lappeenrantalainen muistaa Hansa-kaupan tarra-arkit, Pisteen portaat ja rock-lyriikat luistelukopin seinällä

Kourulan kansanjuhla kasvaa viimevuotisesta ja saa tukea Karjalan kulttuurirahastolta. Päivällä ohjelmassa on muun muassa Kansan kanttiini, jossa kourulalaiset saavat kertoa, miten he haluaisivat kaupunginosaansa kehittää.

Jenni Hirvinen

Kourulan entisen K-market Pisteen portailta Ville Väisänen lähti elämänsä ensimmäisiin bänditreeneihin 12-vuotiaana. Nykyään Tampereella asuva Väisänen on muun muassa Kaupungin valot -yhtyeen kitaristi.

Ville Väisänen, 28, kasvoi 1990-luvun Kourulassa tuijotellen urheilukentän luistelukopin seinillä olevia piirroksia ja rockbändien laulujen sanoituksia.
— On kiinnostava ajatus, että monet ikäluokat ovat katselleet niitä samoja piirustuksia. Joka kaupunginosassa on valtavasti tällaisia pieniä juttuja, jotka ovat tärkeitä alueen asukkaille, Väisänen sanoo.

Lappeenrantalainen kotikaupunginosa on edelleen rakas Väisäselle, vaikka hän muutti Tampereelle kymmenisen vuotta sitten. Tänä vuonna jo toistamiseen järjestetään Väisäsen ideoima Kourulan kansanjuhla, jonka tarkoituksena on saattaa ihmisiä yhteen, kerätä Kourula-muistoja ja pohtia alueen tulevaisuutta paikallisvoimin.

Joka kaupunginosassa on valtavasti tällaisia pieniä juttuja, jotka ovat tärkeitä alueen asukkaille. - Ville Väisänen

Harjapallo-ottelu 70-luvulla

Kourulan kansanjuhlaa järjestäessään Väisänen on oppinut kotikulmistaan uutta. Viime kesänä tapahtumaan osallistui kourulalaisia, jotka ovat asuneet alueella aluekeskuksen rakentamisesta asti, ja viesti paikallisilta oli, että hyvä, kun järjestätte.
— Eräs asukas sanoi, että Kourulassa järkättiin viimeksi jotain 70-luvun lopulla.

Perimätiedon mukaan 1970-luvulla järjestetty tapahtuma oli kaupunginosien välinen harjapallo-ottelu Cup-Kahvilan parkkipaikalla.
— Sellainen olisi mahtava järjestää uudelleen.

Väisänen muistaa itse elävästi 1990-luvulta Kourulan silloisen Hansa-kaupan bonustarra-arkkeineen. Paikalliset ovat kertoneet Väisäselle, että ennen Hansaa kauppaa piti Sylvesteri-niminen mies, joka tiettävästi järjesti Sylvesterin säpinöitä, eli ampui raketteja kaupan katolta.
— Minua kiinnostaa alueen historia hauskojen pienten juttujen ja ihmisten näkökulmasta. Niitä on kiva jakaa muillekin.

Jenni Hirvinen

Kourulan kansanjuhlan ohjelmassa on muun muassa Kansan kanttiini, jossa paikalliset voivat kertoa Kourula-muistojaan ja suunnitella alueen tulevaisuutta yhdessä.

Kansan kanttiini kokoaa ideat yhteen

Idea Kourulan kansanjuhlaan syntyi joulukuussa 2016, kun Väisänen lomaili Lappeenrannassa ja käveli Kourulan aluekeskuksen tuntumassa. Alue tuntui hiljaiselta, kun oli talvikin.
— Tuli sellainen olo, että jotain voisi järkätä. Haluan jättää ihmisille sellaisen fiiliksen, että he voivat itsekin.

Tänä vuonna tapahtuma kasvaa viimevuotisesta ja saa tukea Karjalan kulttuurirahastolta. Päivällä ohjelmassa on muun muassa Kansan kanttiini, jossa paikalliset voivat kertoa, millaista kehitystä he toivovat Kourulalle. Ilta jatkuu musiikkiesiintyjien parissa Cup-Kahvilassa.

Hyvällä tavalla keskiverto Kourula

Väisänen katsoo, että Kourulan aluekeskuksen punatiiliset seinät ja alueen puistoinen ympäristö oli hänelle paras paikka kasvaa nuoreksi aikuiseksi.
— Kourula näyttäytyy minulle hyvällä tavalla keskivertoalueena. Täällä oli kaikki mitä pitikin. Oli tilaa temmeltää.

Helsingintien toisella puolella oleva Huhtiniemen kaupunginosa metsineen ja rantoineen on Väisäsen teini-iän muistoissa yhtä vahvasti kuin Kourula.

Kaikkein kultaisin muisto liittyy kuitenkin entisen K-market Pisteen rappusilla istuskeluun. Kauppa sijaitsi nykyisen Kesämäen leipomon paikalla Karankokadulla.
— Pisteen rappusilta lähdin elämäni ensimmäisiin bänditreeneihin joskus 12-vuotiaana. Henkilökohtaisella tasolla se oli hyvin merkittävä hetki, kertoo Väisänen, joka nykyisin soittaa kitaraa muun muassa Kaupungin valot -yhtyeessä.

Kourulan kansanjuhla lauantaina 18.8. Päiväohjelma Nurmelanraitilla klo 14—20, ohjelmassa muun muassa Kansan kanttiini -yhteisötyöpaja, dj Holopaisen Ville ja ohjelmaa lapsille. Iltaohjelma (ikäraja 18 vuotta) Cup-Kahvilassa klo 21—01.30, esiintyjinä muun muassa Jukka Nousiainen, Linear John ja dj Holopaisen Ville. Ajantasaiset tiedot Kourulan kansanjuhlan Facebook-sivulta.

Jenni Hirvinen

Lappeenrannan Kourulan kaupunginosa oli Ville Väisäsen mukaan hyvä seutu kasvaa nuoreksi aikuiseksi. — Täällä oli kaikki mitä pitikin, Väisänen sanoo.