Koulussa lapsena kiusattu Janne Neuvonen päätti muuttaa jonain päivänä maailmaa – ovi Piilaaksoon on nyt raollaan

Antti Varonen

Start up -yrittäjä Janne Neuvonen valloittaa maailmaa ideoimillaan ja kehittämillään videopankilla ja videohakukoneella.
Start up -yrittäjä Janne Neuvonen valloittaa maailmaa ideoimillaan ja kehittämillään videopankilla ja videohakukoneella.

Start up -yrittäjä Janne Neuvosen ensi visiitti Yhdysvaltojen Piilaaksoon venähti viime toukokuussa viikkoa ajateltua pidemmäksi.

— Sovittuna oli yksi tapaaminen ja muutama kontakti. Paikan päällä tapaamisia olikin yhtäkkiä kolmeksi päiväksi. Lentolippuja oli siirrettävä neljä päivää eteenpäin. Sitten tuli viesti, että pääsettekö käymään Samsungin pääkonttorilla. Sen jälkeen vielä Nokian ja Googlen konttoreilla. Lopulta lentolippuja oli siirrettävä kahdesti.

Piilaaksossa meitä verrattiin Suomen menestyksekkäimpiin yrityksiin.

Piilaakson suuryritysten verkoston toimivuus ja nopeus kävi selväksi.

— Ihmiset soittelivat naapurifirmoihin, että ”hei, täällä on joitain suomalaisia, jotka ovat keksineet jotain makeeta, voitteks te nähdä nää”.

Se tuntui BCasterin nuorista videohakukoneyrittäjistä uskomattomalta.

— Meitä verrattiin Suomen menestyksekkäimpiin yrityksiin! Nyt siellä odotetaan, miten meidän kehitystyö etenee ja tämän kesän pilotit Suomessa onnistuvat. Syksyllä jatketaan yhteydenpitoa.

Onnistunut rahoitus vapautti

Koko alkuvuosi on savonlinnalaisella Janne Neuvosella ja hänen kollegoillaan, tuusulalaisella Seppo Sormusella ja kuopiolaisella Olli Rantulalla, ollut vauhdikas.

Kolmikon unelmien toteutus sai todellisen buustin viime syksyn Slushista. Kansainvälisessä teknologia- ja kasvuyritystapahtumassa suomalainen pääomasijoittaja rankkasi trion videopankin ja videoiden hakukoneen 250 000 euron rahoituksen arvoiseksi.

Heti Slushin perään yrittäjien Innovaatiorahoituskeskus Tekesille tekemä hakemus tuotti media-alan rahoitusohjelmasta puoli miljoonaa euroa lisää.

Onnistunut rahoitus vapautti Neuvosen ystävineen keskittymään uniikin ideansa jalostamiseen ja sen viemiseen maailmalle.

Kesä täynnä promotilaisuuksia

Yrityksen kesäohjelmassa on ollut promo- ja testaustilaisuuksia tapahtumajärjestäjien kanssa Provinssissa, Qstockissa, Finntriathlonissa ja Autoglym Rallissa.

— Neste Rallin keikka kääntyi neuvotteluiksi kansainvälisen VRC-promoottorin kanssa. Haluamme yhteistyötä koko rallin MM-sarjan kanssa.

Juuri Neste Rallissa viisi vuotta sitten Janne Neuvonen sai idean videopalvelusta, josta helposti löytyisivät kaikki maailman tapahtuma-, juhla-, urheilu- ja uutisvideot.

— Ihmisethän kuvaavat kännyköillään videoita valtavasti, mutta jälkeenpäin niitä on vaikea löytää. Sormusen Sepon kanssa aloitettu videoiden hakukoneen kehitystyö kesti kaksi vuotta, ensin oman yritystoiminnan ohessa, ja nyt saadun rahoituksen turvin kokopäiväisesti.

Vuosi sitten kolmikko eteni Saimaan Start up -tapahtumassa Savonlinnassa finaaliin. Paikalla ollut Yhdysvaltain entinen Suomen-suurlähettiläs Bruce Oreck epäili keksinnön toimivuutta.

— Oreck pyysi todistamaan asian. Toimiessaan se on miljardien juttu ja minä olen mukana, lupasi Oreck ja tarjosi kättä. On pitänyt soittaa hänelle, Neuvonen naurattelee nyt testien jälkeen varmana innovaatiostaan. Patentit ovat haussa.

Videoiden airbnb

Neuvonen vertaa videoalustaansa asuntojen airbnb:hen.

— Airbnb välittää ihmisten asuntoja, me ihmisten videoita. Meillä tähän liittyy myös yksityisyyden suojelua ja huolenpitoa videoijien tekijänoikeuksista. Leimaamme jokaiseen videoon tekijän copyrightin.

Tavoitteena on, että BCasterin teknologia pyörii tulevaisuudessa taustalla, olipa laite mikä tahansa: actionkamera, drone tai kännykkä.

— Medialle on tärkeää, että moottorimme analysoi videot automaattisesti. Näkemykset, arvot tai uskonto eivät pääse värittämään videoita. Sisältö on neutraalia, asiallista, autenttista ja aitoa.

Tekoäly rankkaa videoista laadukkaimmat ensiksi ja algoritmi rakentaa korvaukset videoiden tekijöille.

Mediataloista uusia kumppaneita

Ensi vuonna palvelun kehittämiseen tulee mukaan uusia kumppaneita. Keskustelut suurten mediatalojen kanssa on aloitettu.

— Muutamme alan digitalisaation murrosta ja rakennamme hyödyllistä, nykyaikaista työkalua medialle. Yhtiöt ovat pulassa, kun kaikki valuu nettiin ja sieltä on vaikeaa saada tuloja. Koska mainostulot ovat klikkipohjaisia, sisällöt pyritään tekemään klikki tavoitteena. Voimme kääntää suunnan.

Jos matkustajasatamassa uppoaa höyrylaiva tai salama iskee kirkontorniin, joku kuvaa sen kännykällä ja sosiaalisessa mediassa alkaa myllytys.

— Mediatalojen ei tarvitse kuin avata mediaportaalimme, ja mennä kartalla oikeaan osoitteeseen, niin näkee kerralla kaikki tapahtumasta kuvatut videot. Materiaalit ovat nopeasti käytettävissä, Neuvonen konkretisoi palvelua.

Nyt video tukee olemassa olevaa tekstiä. Tulevaisuudessa video on uutisteksti.

— Suurin apu tästä on pienten resurssien kanssa rimpuileville paikallismedioille.

Koulukiusattu näyttää maailmalle

Janne Neuvonen on aina tiennyt tekevänsä joskus vielä jotain suurta.

Hänen juurensa ovat Haarajoen kylällä Kangasniemellä.

—  Kyläkoulussa oli vain 30 oppilasta, mutta silti minua kiusattiin erilaisena lapsena ala-asteella paljon.Vanhemmat yrittivät puuttua asiaan, mutta tuloksetta. Mietin silloin, että kestän tämän kaiken, jotta jonain päivänä voin muuttaa maailmaa.

Kaikesta energiaan liittyvästä kiinnostunut Neuvonen uumoili unelmiensa täyttyvän ilmasto- tai energiaongelmia ratkomalla.

— Mutta ehkä kyse onkin tästä. Eihän sitä vielä tiedä, mihin tämä kaikki johtaa. Lumipallo ainakin pyörii nyt vinhaan.

Lisää työtä Itä-Suomeen

Neuvonen haluaa järjestää lisää työtä Itä-Suomeen.

— Piilaaksossa yritykset taistelevat työvoimasta mukavalla työllä ja houkuttelevilla työoloilla, järjestämällä esimerkiksi foodtruckeja pihalle piknikejä varten.

Itä-Suomi pystyy tarjoamaan puhtaan ruuan ja kauniin luonnon lisäksi rauhallisuutta ja turvallisuutta.

— Eteläkorealainen tekoälyohjelmoija haluaa olla Suomessa puolet vuodesta ja talvet Piilaaksossa. Toisille taas talvi tuo eksotiikkaa elämään, kaavailee Neuvonen.

Vuoden lopulla yrityksellä on seuraava rahoituskierros. Jos se menee hyvin, Neuvonen voi työllistää kymmeniä ihmisiä lisää.

Perheen kanssa Piilaaksoon

Syyskuussa Neuvonen pakkaa taas kapsäkkinsä ja suuntaa Piilaaksoon. Tällä kertaa mukaan lähtee myös perhe, ainakin kolmeksi viikoksi. Pysyvää kotia Neuvoset eivät Yhdysvaltoihin kuitenkaan suunnittele. Kotona Savonlinnassa on niin hyvä olla.

1 | Mikä sinulle on tärkeää, Janne Neuvonen?

— Kaikessa tekemisessä pitää olla iloa. Vakavatkin asiat voi hoitaa hyvällä mielellä.

Haluan myös rohkaista ihmisiä toteuttamaan unelmiaan.

Perhe on tärkeä ja koti Savonlinnassa. Olen nuorempana ollut materialisti, mutta tavara ei enää merkitse samalla tavalla.

2 | Mihin uskot?

— Uskon, että kaikki on mahdollista. Jos ei osaa, voi oppia, kun opiskelee ja harjoittelee. Virheistä oppii parhaiten.

Kannattaa myös luottaa omaan näkemykseen, olla periksiantamaton ja paiskia töitä ahkerasti. Tavoitteiden on oltava selkeitä, mutta pitää antaa tarinan edetessään muuttua.

Luotan tiimin osaamiseen. Vaikka aikapula koetteleekin, kaikki on helpompaa kuin yhdeksänä edellisvuonna. Murheet jaettiin silloin vain vaimon kanssa. Nyt meitä on kolme ydintiimissä, lisäksi vaimot, ja jo palkattuakin väkeä, kaikkiaan 11.

3 | Jos saisit muuttaa yhden asian Suomessa, mikä se olisi?

— Minua harmittaa erilaisuuden pelko. Kaikkien olisi parempi olla, jos meillä olisi erilaisuuden, keskeneräisyyden ja epäonnistumisen sietokykyä enemmän.

Suomalaiset eivät uskalla tehdä ja markkinoida asioita tarpeeksi julkisesti. Pelätään keskeneräisen tuotteen esiin tuomista. Me testaamme ja pilotoimme mobiilisovellusta, jotta saamme palautetta ja pystymme kehittämään oikeaan suuntaan. Emme arvaile, vaan rakennamme tuotetta alusta asti yhteistyöllä.

Janne Neuvonen

Syntynyt 30.4.1980 Kangasniemellä.

Asuu omakotitalossa Saimaan rannalla, Savonlinnan Nälkäniemessä.

Yrittäjä, BCasterin toimitusjohtaja. Toimipaikat Savonlinnassa ja Vantaalla.

Perheenä puoliso Mari Innanen sekä tyttäret Eea 6, ja Lotte 4.

Harrastaa ruuanlaittoa ja lukemista, kaikki energiaan liittyvä kiinnostaa.

Motto: Parhaat asiat lähtevät autotallista.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.