Entinen Yle-pomo sai pestin Lappeenrannasta – Atte Jääskeläinen haluaa tuoda yliopistoon sen tiedon, jota hän on saanut median muutosta johtaessaan

Mediajohtaja tuo yliopistoon kokemusta digitalisaatiosta ja muutoksen johtamisesta. Atte Jääskeläinen on seikkaillut Ylen jälkeisen aikansa huippuyliopistoissa.

Mika Strandén

Atte Jääskeläinen on Lappeenrannan teknillisen yliopiston uusi Professor of Practice. Hän aloittaa osa-aikaisen työnsä elokuun alussa.
Atte Jääskeläinen on Lappeenrannan teknillisen yliopiston uusi Professor of Practice. Hän aloittaa osa-aikaisen työnsä elokuun alussa.

Atte Jääskeläisen uusi tehtävä alkoi raottua junalippuja varatessa. Oli alkuvuosi, kun Lappeenrannan teknillisen yliopiston rehtori Juha-Matti Saksa oli ottanut yhteyttä ja kutsunut käymään. Tunnettu mediapomo ei tiennyt vierailunsa tarkoitusta ja pohti, mihin juniin meno-paluulippunsa varaisi. Hän kysyi asiaa Saksalta, joka kehotti saapumaan aamujunalla ja lähtemään vasta pitkällä iltapäivän puolella.

— Silloin ymmärsin, että kyseessä ei ole pelkkä kohteliaisuuskäynti.

Käynnin seurauksena Atte Jääskeläisestä tulee yliopiston neljäs käytännön professori, Professor of Practice. Kyseessä on professorin titteli, joka ei perustu akateemiseen pätevyyteen vaan yliopiston arvioon käytännön meriiteistä.

Uusi professori on innostunut yliopistolla vallitsevasta asenteesta ja arvomaailmasta.

— On vaikuttavaa, miten yliopisto on pystynyt nousemaan lakkautusuhan alaisesta yliopistosta haastajayliopistoksi kansainvälisessä vertailussa.

Digitalisaation avulla voi nostaa tehokkuutta ja parantaa tuotteita, mutta se vaikuttaa myös siihen, miten ihmiset työskentelevät. — Atte Jääskeläinen

Muut alat seuraavat mediaa muutoksessa

Elokuussa työnsä aloittava Jääskeläinen muun muassa sparraa tutkimusryhmiä, opettaa sekä rakentaa kansainvälisiä yhteyksiä. Pesti täyttää noin puolet Jääskeläisen työajasta. Hän jatkaa yliopistotyötä myös Lontoossa ja konsultoi eurooppalaisia mediaorganisaatioita.

Mitä annettavaa mediajohtajalla on tekniikkaan ja talouteen sekä ympäristöteemaan suuntautuneelle yliopistolle? Jääskeläisen rooli liittyy hänen mediakokemustaan enemmän näkemykseen digitalisaatiosta ja muutosjohtamisesta. Sitä tietoa ja taitoa on tarkoitus siirtää yliopiston käyttöön.

Jääskeläinen muistuttaa median olevan tekninen toimiala, jolla hän on toiminut myös toimitusjohtajana ja johtanut niin teknologisia investointeja kuin ihmisiä muutoksen keskellä. Jääskeläinen sanoo median olevan edelläkävijäala digitalisaation läpilyönnissä. Samoja asioita tapahtuu monilla muilla aloilla, kuten terveydenhuollossa, koulutuksessa ja teollisuudessa.

— Digitalisaation avulla voi nostaa tehokkuutta ja parantaa tuotteita, mutta se vaikuttaa myös siihen, miten ihmiset työskentelevät. Muutos ei ole helppo.

Tekoälystä tarvitaan lisää ymmärrystä

Digitalisaation kuumimmaksi kysymykseksi Jääskeläinen nostaa tekoälyn. Puhetta riittää paljon, mutta vielä puuttuu ymmärrystä siitä, mihin tekoälyä kannattaa käyttää, missä se ei toimi ja mihin sitä ei pidä käyttää.

— Etiikka on siinä yksi asia.

Toiseksi ajankohtaiseksi ilmiöksi Jääskeläinen listaa vastatrendin globaalin ajan talousmammuteille. Viime vuodet ovat olleet jättiyhtiöiden menestystarinoiden aikaa. Vastatrendi nostaa pieniä toimijoita. Jääskeläinen puhuu 10—15 hengen start up -yrityksistä, joilla on tietoverkkoja hyödyntämällä kaikki mahdollisuudet nousta nopeasti maailmanlaajuisiksi menestyksiksi.

— Hajautetun mallin aika ei koske pelkästään yrityksiä, vaan myös yhteiskuntia, Jääskeläinen sanoo viitaten muun muassa kaupunkeihin, maakuntiin ja kansallisvaltioiden kehitykseen.

Mika Strandén

Atte Jääskeläinen kokee Lappeenrannan yliopiston ilmapiirin sellaiseksi, että hän uskoo viihtyvänsä siellä.
Atte Jääskeläinen kokee Lappeenrannan yliopiston ilmapiirin sellaiseksi, että hän uskoo viihtyvänsä siellä.

Akateeminen huippu kehittyy keskustelemalla

Jääskeläinen lähti Ylestä viime vuoden keväällä pitkällisen painostusjupakan seurauksena. Viimeisen vuoden hän kuvailee seikkailleensa akateemisessa maailmassa. Aikaan mahtuu kaksi pestiä huippuyliopistoissa Britanniassa, tutkimushankkeen johtajan paikka Oxfordin yliopiston Reuters-instituutissa ja vierailevan tutkijan pesti London School of Economics and Political Sciencessa.

Jääskeläinen on pannut merkille vuorovaikutuksen arvostuksen akateemisen maailman huipulla. Keskustelun mahdollistaminen, kohtaamiset, ajattelun rikastaminen ja toisilta oppiminen ohjaavat kaikkea tekemistä seminaareista päivällisiin. Jotakin siitä hän voisi tuoda lappeenrantalaiseen yliopistoon.

Ja toisaalta, hän on pannut merkille myös sen, ettei huipulla tehdä mitään niin ihmeellistä, ettei pienen ja ketterän yliopiston kannattaisi pyrkiä samaan.

Tyyppejä joita ei tarvitse googlata

Rehtori Juha-Matti Saksa kertoo, että Lappeenrannan teknillisellä yliopistolla on jatkuva haku sopivista käytännön professoreista. Kovin helppoa heidän löytämisensä ei ole, sillä he ovat huippuosaajia, joiden pitäisi olla saatavilla ja sopia tiimiin.

Lisäksi yliopisto edellyttää nimeä, joka auttaa yliopiston maineen vankistamisessa.

— Tyyppejä, joita ei tarvitse googlata, Saksa sanoo.

Atte Jääskeläinen on sellainen. Hän nousi esille, kun Saksa ja yliopiston hallituksen puheenjohtaja Tuomo Rönkkö pallottelivat ja etsivät sopivia vaihtoehtoja.

— Rupesimme törmäämään tiettyyn nimeen.

Sen jälkeen Saksa otti Jääskeläiseen yhteyttä ja kertoi tälle käyntiä varten sopivat Lappeenrannan-junat.

Atte Jääskeläinen

Lappeenrannan teknillisen yliopiston Professor of Practice elokuun alusta.

Oikeustieteiden kandidaatti. Syntynyt 1965.

Työskentelee Oxfordin yliopiston Reuters-instituutissa kesäkuuhun saakka.

Vieraileva tutkija London School of Economics and Political Sciencessa.

2007—2017 Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtaja ja vastaava päätoimittaja.

Työskennellyt muun muassa STT:n päätoimittajana ja toimitusjohtajana ja Helsingin Sanomissa politiikan toimituksen ja taloustoimituksen esimiehenä.