Kun puurekat ajavat jatkossa jonossa Äänekoskelle, kuitupuun kysyntä kasvaa Etelä-Karjalassa

Timo Laitakari

Kuitupuun kysyntä kasvaa Etelä-Karjalassa, kun Äänekosken uusi sellutehdas alkaa imeä keskisen Suomen puuvirtoja.
Kuitupuun kysyntä kasvaa Etelä-Karjalassa, kun Äänekosken uusi sellutehdas alkaa imeä keskisen Suomen puuvirtoja.

Jättimäinen sellutehdas käynnistetään Äänekoskella ensi viikolla. Metsä Groupin omistama laitos tarvitsee tuotantoonsa 9 miljoonaa kiloa puuta joka päivä.

Puurekat alkavat jyristää valtatie neljää pitkin Äänekoskelle etenkin Keski-Suomesta, Pohjanmaalta ja Pohjois-Savosta. Vaikka Etelä-Karjalasta ei aleta kuskata puuta Keski-Suomen jättiläiselle, on muutoksia tulossa Etelä-Karjalan puukauppaan.

— Kun Pohjois-Savosta tänne tullut puuvirta kääntyy Äänekoskelle, se lisää paikallista puunhankinta Etelä-Karjalassa ja Etelä-Savossa, sanoo Etelä-Karjalan metsänhoitoyhdistyksen johtaja Markku Vaario.

Vaario ei usko, että puun hinta nousee.

— Kuitupuun tarjonta ylittää kysynnän. Tarvittaisiin vielä joitakin sellutehtaita lisää, että sillä olisi merkittävä vaikutus.

Vaario lisää, että kenties hinta alkaa nousta joidenkin vuosien kuluttua. Hänen mielestään kuitupuun hinta onkin liian alhainen ja sen sietäisikin nousta.

— Kuitupuun hinta ei ole noussut moneen vuoteen, vaikka sellun hinta on ollut huipussaan ja sellun kysyntä erinomainen. Kannattavuus pitäisi näkyä myös puuntuottajalle maksettavassa hinnassa.

Metsänomistaja toivoo korotusta kuitupuun hintaan

Metsänomistajia ilahduttaa tieto, että puulle tulee olemaan jatkossa entistä kovempi kysyntä.

— Selluhan tarvitsee kuitupuuta, jonka hinta on ollut alhainen. Toivotaan, että siihen tulee nyt korotus, sanoo Saimaan Metsänomistajat ry:n puheenjohtaja Irma Welling.

Kuitupuuta saadaan kuusesta ja männystä harvennushakkuiden yhteydessä.

— Voi olla, että huonommatkin leimikot käyvät kaupaksi. Nyt pitäisi olla metsätiet kunnossa, että puu saataisiin liikkeelle kaikilta kulmakunnilta, Welling sanoo.

Stora Enso jatkaa puunhankintaa entiseen malliin

Stora Enson ostopäällikkö Antti Rantanen ei ole havainnut, että Äänekosken sellutehtaalla olisi ollut vaikutusta puunhintoihin.

— Hinnat ovat pysyneet vakaina useita vuosia, enkä osaa arvioida tulevaisuutta.

Rantanen sanoo, että Stora Enso jatkaa aktiivista puunhankintaa Kaakkois-Suomessa kuten ennenkin.

— Ruokimme omia tehtaita Imatralla, Joutsenossa ja Anjalankoskella.

Metsä Group vankistanut asemaansa Kymeessä

Metsä Group vankisti vastikään asemiaan Etelä-Karjalassa, Kymenlaaksossa, ja Mikkelin seudulla. Se osti alkukesästä puunhankintayhtiö Harvestian puunhankinnan liiketoiminnat ja kauppa astui voimaan heinäkuun alussa.

Metsä Groupille siirtyivät Harvestian puunostoon, -korjuuseen ja -kuljetukseen liittyvät toiminnot ja myynnit teollisille asiakkaille sekä näihin liittyvät sopimukset.

Metsä Groupin metsäjohtaja Juha Mäntylä sanoi tuolloin, että yhtiön puunhankinta kasvaa Äänekosken biotuotetehtaan ansiosta. Kesäkuiset kaupat olivat luonteva tapa kasvattaa havukuitupuun hankintaa Kaakkois-Suomessa.

Äänekosken sellutehdas

Metsä Groupiin kuuluvan Metsä Fibren rakentama biotuotetehdas.

Sijaitsee Äänekoskella Keski-Suomessa.

Suomen metsäteollisuuden historian suurin investointi, 1,2 miljardia euroa.

Luo 1 500 uutta työpaikkaa Suomeen.

Työllistävä vaikutus koko arvoketjussa yli 2 500 työpaikkaa.

Tehdas työllistää 170 työntekijää.

Liikevaihto noin 800 miljoonaa euroa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.