Parikkalassa aletaan kouluttaa lähihoitajia ja hoiva-avustajia – Ammattiopisto Samiedu järjestää koulutuksen yhdessä Simpelejärven opiston kanssa

Samiedu alkaa kouluttaa lähihoitajia ja hoiva-avustajia Parikkalassa ensi vuoden alusta lähtien.

Petri Vanhanen

Lähihoitajakoulutusta tarjotaan nyt myös Parikkalassa alueella vallitsevan työvoimapulan vuoksi. Arkistokuva.
Lähihoitajakoulutusta tarjotaan nyt myös Parikkalassa alueella vallitsevan työvoimapulan vuoksi. Arkistokuva.

Ammattiopisto Samiedu laajentaa sosiaali- ja terveysalan koulutusta Parikkalaan tammikuussa 2021, kertoo Samiedu tiedotteessaan.

Syynä koulutuksen aloittamiselle on alueella vallitseva työvoimapula. Maksuton koulutus järjestetään yhteistyössä Parikkalassa ja Rautjärvellä toimivan Simpelejärven opiston kanssa.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt Simpelejärven opistolle erityisavustuksen työllistymisen edistämiseksi jatkuvan oppimisen ja osaamisen kehittämisen avulla.

– Simpelejärven opisto pystyy nyt erityisavustuksella ja yhteistyökumppanien kanssa vastaamaan nopeasti ja joustavasti osaamisvajeeseen tuomalla räätälöityä työllistymistä tukevaa koulutustarjontaa myös Parikkalan ja Rautjärven sekä lähikuntien alueelle, kertoo Simpelejärven opiston koulutussuunnittelija Minna Karjunen tiedotteessa.

Samiedun ja Simpelejärven opiston mukaan lähihoitajakoulutus on hyvä tilaisuus niin nuorille kuin aikuisillekin kouluttautua omalla paikkakunnalla ja työn ohessa alalle, jolla on huutava osaajapula.

Koulutus toteutetaan monimuoto-opintoina, jolloin opiskelu onnistuu hyvin myös työn ohessa. Opetus tapahtuu työpaikoilla ja verkossa sekä kahtena tai kolmena päivänä kuukaudessa lähiopetuksena. Osaaminen näytetään työpaikoilla aidoissa työtehtävissä.

Jokaiselle opiskelijalle suunnitellaan henkilökohtainen osaamisen kehittämisen suunnitelma. — Timo Welsby

– Erityisesti aikuisista vain harvalla on mahdollisuus suorittaa koulutus pelkästään päiväopiskeluna. Jokaiselle opiskelijalle suunnitellaan henkilökohtainen osaamisen kehittämisen suunnitelma, jossa huomioidaan hänen tarpeitaan vastaava opintopolku. Myös opiskeluaika on aina henkilökohtainen riippuen jo aiemmin hankitusta osaamisesta, Samiedun toimialajohtaja Timo Welsby sanoo tiedotteessa.

Parikkalassa on mahdollista opiskella myös hoiva-avustajaksi, jossa opinnot koostuvat lähihoitajakoulutuksen tutkinnon osista.

Hoiva-avustajat työskentelevät hoiva-alan avustavissa tehtävissä esimerkiksi vanhuksille tai vammaisille tarkoitetuissa palvelutaloissa, hoivakodeissa ja kotihoidossa. Työpaikasta riippuen tehtäviä ovat esimerkiksi asiakkaiden päivittäisistä perustarpeista huolehtiminen, kuten avustaminen ruokailussa, pukeutumisessa ja asioinneissa.

Hoiva-avustajat osallistuvat myös asiakkaiden toimintakyvyn ylläpitämiseen ja viriketoiminnan ohjaamiseen toimimalla esimerkiksi ulkoilu- ja keskusteluseurana ja järjestämällä muun muassa askartelu-, musiikki- tai pelitoimintaa.

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi syksyn lisärahoituskierroksella Itä-Savon koulutuskuntayhtymälle erityisrahoitusta lähihoitajakoulutuksen toteuttamiseksi Savonlinnan taajamissa ja lähikunnissa. Samiedu käynnisti lähihoitajakoulutuksen jo viime keväänä Sulkavalla. Opiskelijahaku on parhaillaan käynnissä Rantasalmen koulutukseen. Ensi vuoden alussa vastaava koulutus alkaa myös Kerimäellä.

Parikkalassa järjestetään koulutusinfo kaikille koulutuksesta kiinnostuneille torstaina 10.12. klo 17–18. Paikkana Harjulinnan valtuustosali, Harjukuja 6, Parikkala.

Luetuimmat