Poliisi sulkee liikennekameroita selvitäkseen Postin lakon aiheuttamasta kirjetulvasta – 10 000 sakkoa odottaa lähtöä asiakkaille, lakon aikaiset huomautukset poistetaan

Anna Egutkina

Poliisi sulkee liikennekameroita selvitäkseen Postin lakon aiheuttamasta kirjetulvasta – 10 000 sakkoa odottaa lähtöä asiakkaille, lakon aikaiset huomautukset poistetaan

Postin lakon päättyminen keskiviikkona tietää ruuhkaisia päiviä poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen työntekijöille.

Maanantaina 11. marraskuuta alkaneen lakon aikana automaattisen liikenteenvalvonnan kautta tulleet ylinopeussakot eivät ole kulkeneet vastaanottajilleen eivätkä sakkoaan vastustavien kirjeet vastaavasti poliisille.

Kun lakon aikana kantamatta jääneet vastustuskirjeet pamahtavat käsittelyyn, eivät kädet meinaa riittää.

Poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja Dennis Pasterstein arvioi, että poliisi saa päivässä keskimäärin 200 sakkoja vastustavaa kirjettä. 15 lakkopäivän ajalta kirjeitä kertyisi siis 3 000.

— Pystymme onneksi säätelemään työmääräämme. Laitamme kameroita kiinni, valvonta vähenee niin paljon, että saadaan kaikki kirjeet käsiteltyä.

Kaikkia automaattisen liikenteenvalvonnan kameroita poliisi ei Pastersteinin mukaan sentään sammuta.

— Ehkä puolet tai jotain sellaista. Vastustus- ja vastauskirjeet ovat aika nopeita käsitellä, kun pistämme riittävästi voimaa niiden käsittelyyn. Ei mene montaa päivää, että päästään päiväjärjestykseen.

Huomautukset jätetään lähettämättä

Lakon aikana kertyi Pastersteinin mukaan noin 10 000 automaattisen valvonnan sakkoa, jotka odottavat lähtöä asiakkaille. Lain mukaan liikennerikkomuksesta määrätty rikesakko tulee lähettää viimeistään kahden viikon kuluessa tekopäivästä.

— Ne on lähetetty ja annettu postin kuljetettavaksi. Silloin lain pykälä täyttyy.

Henkilön katsotaan saaneen tiedon rikesakkomääräyksestä seitsemäntenä päivänä sen jälkeen, kun se on annettu postille kuljetettavaksi. Rikesakkoa vastustavan tulee ilmoittaa aikeestaan 30 päivän kuluessa.

Pastersteinin mukaan lakon vaikutukset eivät aiheuta ongelmia sakkoa vastustaville. Oikeudenkäymiskaaren pykälä mahdollistaa käsittelyn myös määräajan jälkeen tulleissa vastustuksissa.

— Ne voidaan käsitellä, jos asiakas pystyy osoittamaan, että hän ei ole saanut rikesakkoa tiedoksi määräajassa. Voimme siis käsitellä vastustamiset, jotka aikanaan tulevat.

Pastersteinin mukaan noin 15 prosenttia rikesakon saaneista vastustaa sakkoa. Tällä laskukaavalla määräaikaongelma koskee noin 1 500 lakon aikana sakon saanutta.

Lakon aikana kertyneitä huomautuksia poliisi ei lähetä asiakkaille.

— Kaikki huomautustapaukset on poistettu. Ei ole mielekästä lähettää huomautusta, jos joku ajaa viiden kilometrin ylinopeutta, ja kirje tulee kotiin kahden kuukauden kuluttua.

Postin lakon päättymisestä ilmoitettiin keskiviikkona. Etelä-Saimaa haastatteli Dennis Pastersteinia tiistaina.

Luetuimmat