Lappeenrannan korkeimmat nousevat Skinnarilaan — Lappeenrannan opiskelija-asuntosäätiö aikoo rakentaa yliopiston viereen kaksi 15-kerroksista opiskelijataloa

Taipalsaarentien ja Harapaisen opiskelijataloja taas menee myyntiin epäsuositun sijainnin takia. Keskustassa opiskelija haluaa päästä hissiltä suoraan bussipysäkille, sanoo Joonas Grönlund.

Kampukselle kaavaillut tornitalot alustavan luonnoksen mukaan.
Kampukselle kaavaillut tornitalot alustavan luonnoksen mukaan.

Yliopiston viereen Lappeenrannan Skinnarilaan nousee kaksi kaupungin korkeinta kerrostaloa. Lappeenrannan opiskelija-asuntosäätiö (Loas) aikoo rakentaa kaksi 15-kerroksista opiskelijataloa.

Hyvin lähelle yliopiston seitsemännen rakennusvaiheen rakennuksia tuleviin taloihin mahtuu 398 opiskelijayksiötä, joissa on joko 25, 34 tai 40 neliötä.

Etelän puoleinen seinä on ottava aurinkopaneeleille. — Joonas Grönlund

Muualle kaupunkiin ei ole kaavoitettu yhtä korkeita taloja. Toteutumatta jäänyt Huhtiniemen hotelli olisi ollut 15-kerroksinen. Entisen Viipurin vanerin alueen keskivaiheille voi rakentaa 12-kerroksisen asuintalon.

LUT kerrostalot.jpg

Jonossa 700 yksiön hakijaa

Loasin tavoitteena on, että rakentaminen alkaisi ensi vuoden keväällä ja että talot valmistuisivat vuoden 2022 syksyyn mennessä. Talot tulevat Suomen yliopistokiinteistöjen omistamille tonteille.

Loasin toiminnanjohtajan Joonas Grönlundin mukaan asuntoja rakennetaan kysynnän mukaan.

— Meillä on lähes 700 yksiön hakijaa jonossa. Kun Imatran ammattikorkeakoulun yksikkö lakkautetaan, kaupunkiin tulee 400 korkean asteen opiskelijaa lisää.

Sprinklaus ja aurinkopaneelit torneihin

Tornitaloihin asennetaan sprinklaus eli sammutusvesijärjestelmä. Se lisää asukkaiden asumisturvallisuutta.

— Ja aurinkopaneeleita hyödynnetään vähintään sen verran mitä talo itse kuluttaa ilmanvaihtoon, lämpöön ja sähköön. Etelän puoleinen seinä on ottava aurinkopaneeleille, kertoo Grönlund.

Tornitalot toisesta suunnasta näyttävät tältä alustavassa hahmotelmassa.
Tornitalot toisesta suunnasta näyttävät tältä alustavassa hahmotelmassa.

Tornitalohanke on suuri, kustannusarvioltaan 35 miljoonaa euroa. Loas hakee korkotukilainaa Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Aralta.

Grönlundin mukaan opiskelijat haluavat asua joko yliopiston tuntumassa tai aivan ydinkeskustassa.

— Asuntohakemukset menevät niin, että mitä lähempänä yliopistoa sitä kiinnostavampi kohde. Yli 80 prosenttia hakijoista haluaa kampusalueelle ja alle 20 prosenttia keskustaan.

Taloja keskustan liepeiltä menossa myyntiin

Snellmaninkadulla keskustassa sijaitseva Loasin talo on hyvin suosittu, sen sijaan syrjemmäs jäävät Taipalsaarentien varren tai Harapaisen talot eivät. Ammattikorkeakoulu siirtyi Skinnarilaan, eikä näistä taloista ole suoraa bussireittiä kampukselle.

Grönlund kertookin, että Loas hakee lupia Aralta, jotta se voisi myydä opiskelijataloja muualta.

— Tavoitteena on myydä Taipalsaarentien varren kaksi taloa sekä Harapaisissa sijaitsevat kolme taloa. Myydään kaikki tai osa näistä.

Loas haarukoi myös paikkaa uudelle opiskelijatalolle ydinkeskustaan.

— Jos löytyisi järkevä paikka järkevään hintaan, niin ihan ydinkeskustaan voisi toteuttaa 50 — 100 asuntoa. Mieluiten niin, että hissiltä pääsee suoraan bussipysäkille.

Loas on myynyt tähän mennessä väärän sijainnin takia talot sairaalan vierestä Valto Käkelän kadulta ja Huopatehtaankadulta Aspalle.

— Näihin ei tarvinnut hakea luovutusrajoituksista vapautumista Aralta, koska talot menivät yhdeltä yleishyöydylliseltä toimijalta toiselle.

Loasilla on Skinnarilan kampusalueella nyt 11 opiskelijataloa. Niissä asuu 1 800 opiskelijaa.

Kampusalueella opiskelee 6 500 teknillisen yliopiston ja Saimaan ammattikorkeakoulun opiskelijaa.

Luetuimmat