Ruokolahdella otetaan ensimmäinen askel Rasilan keskustan kehittämisessä — Ajatuksena on avata ikkuna Saimaalle

Kunnan toisesta virastotalosta eli peltihallista on jo tehty purkupäätös.

Hannu Ojala

Kunnajohtaja Tuomo Sallinen odottaa laajaa kuntalaiskeskustelua ensi vuonna kekustakorttelin tulevasta käyttötarkoituksesta.
Kunnajohtaja Tuomo Sallinen odottaa laajaa kuntalaiskeskustelua ensi vuonna kekustakorttelin tulevasta käyttötarkoituksesta.

Ruokolahti aloittaa pitkään odotetun keskustakorttelin kehittämisen ensi viikolla. Suunnittelun toteuttaa Kuntaliiton omistama konsulttiyhtiö FCG Oy.

Keskustakortteli rajoittuu yläpuolella Rasilantiehen ja toisessa suunnassa Saimaaseen. Alueen maapohja ja kolme rakennusta ovat kunnan omistuksessa.

Kunta on jo aiemmin tehnyt purkupäätöksen kunnanviraston kakkostalosta Ensi vuoden talousarvioon on varattu 135 000 euron määräraha purkamiskuluihin.

Entisen poliisiaseman tiloissa toimiville yhdistyksille pyritään löytämään korvaavia tiloja kunnan puolesta.

Rasilantien varressa sijaitsevan kunnan omistaman vanhan asuin- ja liikekiinteistön tulevaisuus on kunnanjohtaja Tuomo Sallisen mukaan edelleen avoin. Kunta hylkäsi kesällä siitä tehdyn ostotarjouksen ja rakennuksen tulevaisuutta halutaan miettiä nyt osana aluesuunnittelua.

— Nyt halutaan miettiä juurta jaksain, mitä alueelle halutaan.

Kunnan lähtökohtana suunnittelulle on Rasilan elinvoimaisuuden lisääminen. Ruokolahdella ei Sallisen mielestä kannata laittaa tässä vaiheessa tavoitteeksi väestönkasvua, mutta on pyrittävä pitämään väkimäärä nykyisellään.

— Tässä yhteydessä on myös mietittävä, onko Ruokolahdella tarpeeksi houkuttelevia tontteja keskustassa.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että keskustakorttelin suunnittelussa lähdettäisiin asuntojen rakentamisesta.

Tuomo Sallinen on jo aiemmin esittänyt näkemyksensä siitä, että Rasilassa näkymää pitäisi avata nykyistä enemmän Saimaalle.

— Kunnassa on valtava määrä kesäasukkaita, ja heitäkin pitäisi saada houkuteltua keskustaan. Olemme käynnistäneet tästä ideoinnin, ja tiedämme siitä enemmän ensi keväänä.

Lisänsä suunnittelulle tuo tulevien vuosien sote-ratkaisu. Ruokolahti on varautunut suunnittelussa osoittamaan rakennuspaikkoja sote-kiinteistöille.

Keskustakorttelin suunnittelussa ensimmäisen vaiheen tekee konsultti. Sen jälkeen on vuorossa laaja kuntalaiskierros.

— Ensi vuoden aikana pystymme esittelemään, mitä alueelle on suunniteltu, Tuomo Sallinen kertoa alustavasta aikataulusta.

Toteutuksen aikataulu ei ole kuitenkaan kiinni kunnasta. Sallinen muistuttaa, että rakentamiseen tarvitaan investoijia.

Ruokolahden yrittäjien hallituksen jäsen ja kunnanhallituksen 2. varapuheenjohtaja Timo Kärki (kok.) odottaa, että ensi vuoden aikana kunnassa päästään viimeinkin liikkeelle asiassa.

— Nyt pitää löysätä jarrut. Tämä odottelu on kestänyt valitettavasti liian pitkään.

Kärki sanoo, että yrittäjäjärjestössä ei ole vielä käsitelty eikä keskusteltu näkemystä keskustan kehittämisestä. Hänen oma näkemyksensä on, että maisemaa avataan Saimaan suuntaan ja satama-aluetta kehitetään.