Mökkikaupassa ostajalla on valinnanvaraa

Mika Strandén

Mökkeily on suosittu tapa viettää Suomen kesää.
Mökkeily on suosittu tapa viettää Suomen kesää.

Omasta kesämökistä haaveilevalla on valinnanvaraa. Pelkästään Kouvolassa on tällä hetkellä myynnissä vajaat sata loma-asuntoa. Myynnissä olevien loma-asuntojen hintahaitari on laaja: hieman yli kymppitonnista satoihintuhansiin.

Saimaan rantamilta löytyy myös miljoonaluokan huviloita. Tavallisimmin ostajat hakevat Kymenlaaksossa enintään 100—150 000 euroa maksavaa rantamökkiä. 200 000 euroa on monelle ostajalle ehdoton kipuraja.

Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon mökkikauppa etsii uutta vaihetta taantuman ja venäläisten jälkeen. Kolmelle maakunnalle yhteistä on, että venäläiset ovat kaikonneet markkinoilta tyystin. Menneinä vuosina venäläisten innostus suomalaismökkeihin nosti hinnat monin paikoin pilviin. Kiinteistönvälittäjien mukaan sopeutuminen alempaan hintatasoon ei ole ollut helppoa.

Viime vuonna kaava-alueella sijaitsevan rantamökin keskihinta Kouvolassa oli Maanmittauslaitoksen kauppahintatilaston mukaan noin 144 000 euroa.

Tilastokeskuksen tilastojen mukaan Suomessa oli viime vuonna 501 600 kesämökkiä. Mökkien määrä kasvoi Vuodesta 2014 yli 1 100 rakennuksella. Eniten mökkejä, 10 349, on Mikkelissä. Savonlinna on 8 314:sta kesämökillään listan viides. Kouvola yltää kesämökkilistalla kahdeksanneksi.

Suomalaiset asuvat kesäpaikassaan verraten tiiviisti, sillä kesämökkien keskikoko on 48 neliötä. Kesämökkien koko tosin kasvaa: 2010-luvulla rakennettujen kesämökkien keskimääräinen koko on 72 neliötä.

Kesämökit sijaitsevat yleensä melko lähellä asuinpaikkaa. Keskimääräinen kesämökkimatka on 91 kilometriä, mutta kesämökkimatkan mediaani on vain 38 kilometriä. Toisin sanoen puolet kesämökkimatkoista on korkeintaan 38 kilometriä. Keskimääräistä matkaa nostavat uusmaalaiset kesämökin omistajat. Heillä keskimääräinen kesämökkimatka on 168 kilometriä ja mediaanikin 131 kilometriä.

Kesämökin omistus on varttuneiden harrastus. Kesämökin omistajien keski-ikä oli viime vuonna 62 vuotta. Mökin omistajista alle 40-vuotiaita oli vain 7 prosenttia.

Kimmo Kangas

Kommentoidut