Kultakellon murtautujille ehdottomat vankeustuomiot – Oikeus piti rikosta poikkeuksellisen ammattimaisena

Murtautujien pitää korvata Kultakellolle ja vakuutusyhtiölle yli 120 000 euroa.

Jenni Hirvinen

Lappeenrannan Kauppakadulla sijaitsevaan Suomen Kultakellon liikkeeseen murtauduttiin syyskuussa 2019. Koko murto-operaatio kesti vain noin kaksi minuuttia.
Lappeenrannan Kauppakadulla sijaitsevaan Suomen Kultakellon liikkeeseen murtauduttiin syyskuussa 2019. Koko murto-operaatio kesti vain noin kaksi minuuttia.

Kolme miestä sai vankeustuomiot Lappeenrannan Kultakellon murrosta. Etelä-Karjalan käräjäoikeuden mukaan kolme Romanian kansalaista murtautui Suomen Kultakellon liikkeeseen ja varasti sieltä 78 arvokelloa sekä pohjakassan syyskuussa 2019.

Miehistä kaksi tuomittiin törkeästä varkaudesta ja moottorikulkuneuvon käyttövarkaudesta vuoden, 10 kuukauden ja 15 päivän vankeusrangaistuksiin. Molemmat ovat olleet vailla vapauttaan 7. lokakuuta alkaen.

Kolmas mies tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankeuteen. Edellä mainittujen tekojen lisäksi hän sai tuomion varkaudesta ja maahantulokiellon rikkomisesta. Hän on ollut vailla vapauttaan 10. marraskuuta alkaen.

Kaikkien kolmen tulee korvata vakuutusyhtiölle yhteisvastuullisesti noin 65 000 euroa. Sen lisäksi heidän tulee korvata yli 61 000 euroa Kultakellolle rikkoontuneista vitriineistä, vakuutuksen omavastuuosuudesta ja murron yhteydessä vahingoittuneiden kellojen myyntiarvosta.

Poikkeuksellisen suunnitelmallista ja ammattimaista

Etelä-Karjalan käräjäoikeus piti kolmikkoa yhtä lailla vastuussa teosta. Kolmikko oli ajanut Suomeen Tornion kautta välttääkseen rajamuodollisuudet ja suunnannut mahdollisimman nopeasti Lappeenrantaan tiedustelemaan murtokohdetta.

Tiedustelun jälkeen miehet matkasivat Ristiinaan, josta he varastivat auton ja teossa käytettyjä työkaluja. Käräjäoikeuden mukaan nämä olivat määrätietoisia valmistelutoimenpiteitä.

Varastetun auton käytön lisäksi tekijät olivat naamioituneet tekoa varten ja murto tehtiin keskellä yötä. Koko murto kesti vain noin kaksi minuuttia.

Murtautujien toiminta liikkeessä oli suoraviivaista ja suunnitelmallista, joka oikeuden mukaan viittaa siihen, että miehillä oli etukäteistieto siitä, missä haviteltu omaisuus liikkeessä sijaitsi.

Puhelimet oli suljettu hyvissä ajoin ennen tekoa, ettei niitä voisi jäljittää, ja tekijät hävittivät vaatteensa teon jälkeen.

Miehet hylkäsivät varastetun auton ja siirsivät saaliin omaan autoonsa. Sen jälkeen he palasivat mahdollisimman nopeasti Tornion kautta Ruotsin puolelle.

Kaiken kaikkiaan Etelä-Karjalan käräjäoikeus piti tekotapaa poikkeuksellisen ammattimaisena ja tekoa erityisen suunnitelmallisena. Tästä syystä vankeusrangaistuksiin sovellettiin koventamisperustetta, joka pidensi vankeusrangaistuksia neljällä kuukaudella.

Tuomio ei ole lainvoimainen, ja siitä voi valittaa Itä-Suomen hovioikeuteen.

Luetuimmat