Itsenäisyydentie esittäytyy Luumäellä lauantaina — Vanha Kuutostie Jurvalan kohdalla muuttui meluisasta ruuhkasumpusta sotahistorialliseksi matkailutieksi

Salpalinjaan kuuluvasta Kivijärven padosta saatiin tietoa Itsenäisyydentietä varten. Kotkaniemi on esillä remontoituna mutta tyhjillään. Oppaat esittelevät Salpa-asemaa.

Salpalinjaa Luumäellä arkistokuvassa kesäkuulta 2010.
Salpalinjaa Luumäellä arkistokuvassa kesäkuulta 2010.

Luumäen Jurvalan halki kulkeva vanha Kuutostie saa uuden sisällön. Tie nimetään Itsenäisyydentieksi, ja tiellä vietetään avoimien ovien päivää huomenna lauantaina kello 12—15.

Itsenäisyydentie esittelee Kuutostien varrella olevia sotahistoriallisia kohteita. Valtaosa kohteista on Jurvalan kohdalla, mutta mukana ovat myös Taavetin linnoitus ja Luumäen kirkko.

 Kohteet ovat entisiä, mutta nyt ne saadaan entistä paremmin esille. - Elina Lyijynen

Itsenäisyydentien projektisihteeri Elina Lyijynen kertoo, että kohteille on saatu opastaulut. Infopisteet toimivat Kahvi-Pakarissa ja Satun Makioissa.

Kaikki muu on valmiina paitsi Kuutostien opasteet. Niiden on määrä tulla keväällä.

Mika Strandén

Liikenne Jurvalan kohdalla on rauhoittunut arkistokuvan näkymistä, kun Kuutostien uusi osuus otettiin käyttöön. Nyt Jurvalan tieosuudesta tulee Itsenäisyydentie.
Liikenne Jurvalan kohdalla on rauhoittunut arkistokuvan näkymistä, kun Kuutostien uusi osuus otettiin käyttöön. Nyt Jurvalan tieosuudesta tulee Itsenäisyydentie.

— Kohteet ovat entisiä, mutta nyt ne saadaan entistä paremmin esille.

Kivijärven vettä vihollisen torjuntaan

Itsenäisyydentien kohteisiin kuuluva Kivijärven pato on erikoinen ja melko vähän tunnettu Salpalinjan kohde.

Lyijynen kertoo, että padon luukut avaamalla Kivijärvestä voitiin päästää vettä tien ali kulkevien putkien kautta alamäkeen, kohti Urpalanjärveä eli Urpalonjärveä.

Seppo Rautiovaara

Salpalinjaa Luumäellä. Kuva on otettu kesäkuussa 2010.
Salpalinjaa Luumäellä. Kuva on otettu kesäkuussa 2010.

Muodostamalla keinotekoinen tulva-alue ja nostamalla Urpalanjärven pintaa olisi vaikeutettu vihollisen liikkumista.

Maastoa vesittämällä panssarien liikkuminen olisi vaikeutunut. Veden määrää vaihtelemalla Urpalanjärveen olisi saatu epävakaat jäät. Patoa käytettiin kesällä 1944 muutamien päivien ajan.

Pato jäi kuivalle maalle

Kivijärven pato näyttää olevan kuivalla maalla, sillä järven pintaa laskettiin 1960-luvulla.

Padolla ei ole omaa parkkipaikkaa. Sinne pääsee kävelemällä. Lähimmät parkkipaikat ovat hotelli Salpa tai Kahvi-Pakari. Padon opastaulussa on Lyijysen mukaan sellaista tietoa, jota ei löydy netistä.

Kotkaniemen remontti valmis, talo odottaa kalusteita

Avoimien ovien päivänä voi käydä tutustumassa vastaremontoituun mutta tyhjillään olevaan Kotkaniemeen.

Talo kalustetaan ja näyttely pystytetään talven aikana. Kotkaniemi avautuu yleisölle toukokuussa. Talon puutarhasta on avattu näkymä Kivijärvelle.

Salpa-asemalla on Salpalinjan oppaita esittelemässä paikkaa. Kahvi-Pakarissa esitellään lauantaina koko Itsenäisyydentietä kohteineen. Paikalla myös Salpalinjan perinneyhdistys ja Salpalinjan oppaita.

Kansallisarkisto

Salpalinjan rakentaminen oli raskasta eikä estekivien lastaus ollut töistä helpoimpia.
Salpalinjan rakentaminen oli raskasta eikä estekivien lastaus ollut töistä helpoimpia.

Idean Itsenäisyydentiestä esittivät luumäkeläiset historian harrastajat joitakin vuosia sitten. Kunta innostui asiasta. Tien perustamiseksi synnytettiin Leader-hanke, jonka kustannusarvio on 93 000 euroa.

Itsenäisyydentien verkkosivut löytyvät täältä. Kivijärven padosta kerrotaan Salpalinjan salat -blogissa.