Amerikansuomalainen lahjoittaa Lappeenrannalle Ison-Eeron, miljoonapatsas esitellään tänään

Iso-Eero on saanut vaikutteita Lappeenrannan vaakunan villimiehestä. Se katsoo länteen, ja takapuoli osoittaa kaupungintalolle. Kerkko Peurala (istumassa) veisti patsasta muun muassa moottorisahalla.
Iso-Eero on saanut vaikutteita Lappeenrannan vaakunan villimiehestä. Se katsoo länteen, ja takapuoli osoittaa kaupungintalolle. Kerkko Peurala (istumassa) veisti patsasta muun muassa moottorisahalla.

Lappeenranta on saamassa toisen lahjoituspatsaan. Kaupungintalon eteen sijoitetaan kymmenmetrinen puinen patsas, joka kuvastaa eteläkarjalaista sitkeyttä, yrittäjähenkisyyttä ja hiljaista päättäväisyyttä.

Patsaan lahjoittaa amerikansuomalainen liikemies Tim O’Terca.

— Isoisovanhempani muuttivat aikoinaan Nuijamaalta Amerikkaan ja tekivät siellä omaisuuden rakennusbisneksillään. Haluan nyt Suomen 100-vuotissyntymäpäivän kunniaksi antaa siirtolaisten nimissä patsaan Lappeenrannalle, O’Terca sanoo.

O’Terca on viime vuosina kiinnostunut suomalaisista juuristaan ja Lappeenrannan seudusta. Hän seuraa esimerkiksi Etelä-Saimaan nettisivuja käännösohjelmien avulla.

— Näin, että kaupunkiin on tulossa kaunis, mutta niin yksinäinen Veera-patsas. Norppaa ja naista on kuitenkin aika vaikea yhdistää. Ajattelin, että koska elämme vuotta 2017 pitää naisillakin olla silmänruokaa. Niinpä tilasin paikalliselta pahkataiteiljalta Ison-Eeron.

Eero-nimi tulee hänen isoisoisältään.

O’Terca kiittelee Lappeenrannan kaupunkia, ettei se ole asettanut ehtoja patsaalle tai sijoituspaikalle. Siksi hän teetti patsaasta mahdollisimman korkean ja sijoittaa sen kaupungintalon eteen. Patsas maksaa miljoonan.

— Olen Amerikoissa tottunut kaikkeen suureen. Jokaisen yli 50 miljoonaa dollaria ansaitsevan ja siitä verot maksavan pitäisi saada pystyttää patsas, minne hän haluaa.

Patsaan veistää moottorisahalla ylämaalainen pahkataitelija Kerkko Peurala, jonka käsialaa ovat myös huoltoasemien pihoilla seisovat karhuveistokset.

O’Terca halusi patsaan nimenomaan puusta, koska se on suomalaisille tärkeä raaka-aine. Pahkataiteilija Peuralan mukaan veistämisessä on käytetty myös Armilan arboretumista kaadettuja puita.

— Tällä tavalla nekin saavat uuden elämän, eikä niiden kaataminen ollut turhaa, Peurala sanoo.

Raatihuoneen puistoon suunniteltu Kaunis Veera -patsas on parhaillaan lausuntokierroksella. Kaupunkilaiset voivat sanoa siitä oman mielipiteensä sähköpostiosoitteeseen kirjaamo@lappeenranta.

O’Terca tuo oman patsaansa näytille Lappeenrantaan, ja pyytää ihmisiltä paikan päällä kommentteja. Kaikki kommentoijat saavat muoviämpärin.

Ison-Eeron mallikappaletta sovitetaan paikalleen lauantaina 1.4. klo 10 Lappeenrannan kaupungintalon edustalla. Ämpäreitä riittää 3 000 kommentoijalle.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.