Koronavirus pitää Marttojen vohvelikioskin kiinni Lappeenrannan satamassa ja uhkaa lomauttaa Martta-neuvojat, siivousavulla pyyhkii hyvin

Etelä-Karjalan Martoilta on kysytty ruuanlaittovinkkejä ja siivousapua korona-aikana. Ikkunat ehtii pestä myöhemminkin, nyt kannattaa pitää pinnat puhtaina, vinkkaavat Martat.

Paula Pohjamo

Marttojen nettisivulla on hedelmäpannarin ohje, jolla voi vähentää ruokahävikkiä.
Marttojen nettisivulla on hedelmäpannarin ohje, jolla voi vähentää ruokahävikkiä.

Timo Mustalampi

Pitkän liotus- ja kypsymisajan vaativa hernekeitto sopii etätyöläiselle.
Pitkän liotus- ja kypsymisajan vaativa hernekeitto sopii etätyöläiselle.

Arki

Koronavirus on pitänyt Etelä-Karjalan Marttojen kotiavun 7 työntekijää kiireisenä, mutta muihin neuvontapalveluihin sen vaikutus on iskenyt ikävämmin.

Toiminnanjohta Tuija Valjakan mukaan Etelä-Karjalan Marttojen noin 12 työntekijästä moni on toimeton. Siksi Martoissakin on käyty yt-neuvottelut ja lomautukset ovat mahdollisia.

– Yritämme päästä tilanteen yli vuosilomilla ja lomarahojen vaihdolla. En osaa vielä sanoa, tarvitaanko lomautuksia ja millaisia ne mahdollisesti olisivat, Valjakka sanoo.

Valjakkaa harmittaa erityisesti myös se, että Etelä-Karjalan Marttojen tärkeimmän varainlähteen, Lappeenrannan sataman vohvelikioskin, avaaminen näyttää epävarmalta.

– Emme varmasti saa kioskia auki vapuksi.

Valjakka on työskennellyt Etelä-Karjalan Marttojen toiminnanjohtajana lähes 30 vuotta. Kertaakaan aiemmin hän ei ole joutunut lomautusta miettimään.

Myös maakunnan 78 Martta-yhdistyksen toiminta on muuttunut. Valjakan mukaan marttoja on kannustettu kuitenkin huolehtimaan toisistaan, ettei kukaan jää yksin harrastuksen ollessa paussilla.

– Yksinkertainen soitto toiselle ihmiselle voi riittää. Monet yhdistykset etäkokoontuvat Whatsapilla tai videolla. Uudet sähköiset menetelmät on otettu haltuun ja tästä tulee jäämään uusia tapoja käyttöön, kun toimintaa suunnataan uudestaan, Valjakka sanoo.

Marleena Liikkanen

Etelä-Karjalan Marttojen toiminnanjohtaja Tuija Valjakka tyhjentää ja täyttää ahkerasti pakastintaan korona-aikana. Arkistokuva.
Etelä-Karjalan Marttojen toiminnanjohtaja Tuija Valjakka tyhjentää ja täyttää ahkerasti pakastintaan korona-aikana. Arkistokuva.

Etelä-Karjalan Marttoihin ovat koronaviruksen hämmentämät ihmiset olleet melko aktiivisesti yhteydessä. Valjakan mukaan etätöissä olevat ihmiset ovat kaivanneet erityisesti vinkkejä ruuanlaittoon ja ruuan tähteiden hyödyntämiseen, seniorit kysyvät apua kaupassa käyntiin ja siivoamiseen.

Valjakka kertoo Martoissa huomatun, että nyt ihmisillä on normitilannetta enemmän intoa laittaa pitkää kypsennysaikaa vaativia ruokia, koska kotona oleminen on lisääntynyt.

Emme varmasti saa vohvelikioskia auki vapuksi. — Tuija Valjakka

Valjakan mukaan kotona tehtävän etätyön ansiosta uuniin voi sujauttaa vaikka kaalilaatikon hautumaan työpäivän aikana.

– Kaalilaatikko on nopea valmistaa ja sen voi tehdä jauhelihasta tai soijarouheesta tai mistä ikinä haluaa. Pitkän kypsymisajan siinä vaatii kaali, Valjakka sanoo.

Uuniruokien etuihin kuuluu myös se, että niitä on mahdollista tehdä suuria määriä kerralla.

– Martat kannustaa koululaisten ja pikkulasten vanhempia tekemään isompia annoksia ruokaa kerralla, että kaikki aika ei mene ruuanlaittoon, Valjakka sanoo.

Valjakan mukaan lisääntynyt kotona oleminen on lisännyt myös perinneruokien valmistamista. Osittain siksi, että perinteiset suomalaiset ruuat ovat usein pitkää kypsentämistä vaativia ruokia.

Perinteistä suomalaista ruokaa ovat esimerkiksi hernekeitto ja erilaiset lihapadat. Lihapatojen valmistamista Valjakan mukaan edistää myös pakastimen tehostunut käyttö.

– Pakastinta tyhjennetään, mutta myös täytetään, koska kaupassa käydään harvemmin.

Kotimaiset kasvikset, Teppo Johansson

Kaalista saa kaalilaatikkoa, etätyöystävällistä kotiruokaa.
Kaalista saa kaalilaatikkoa, etätyöystävällistä kotiruokaa.

Pinnat puhtaiksi ennen ikkunoita

Ruokien hauduttelu ei ole ainoa asia, mitä koronavirus on kodeissa saanut aikaan. Myös siivoaminen on lisääntynyt, Valjakka sanoo.

Ihmiset siivoavat nyt paljon varastoja ja muita oleskelutilojen ulkopuolisia nurkkia. Martoilla on kotiapupalvelu, joka käy enimmäkseen siivoamassa iäkkäiden ihmisten kotona. Vakkilan mukaan kotiapu keskittyy koronaviruksen takia erityisesti olennaisiin siivouskohteisiin kuten pintoihin, ja samaa Vakkila suosittelee myös itse kotinsa siivoaville.

– Olemme korostaneet pintojen siisteyttä ja asiakkaat ovat olleet siitä tyytyväisiä. Ei tärkeät siivoukset voi laittaa taka-alalle nyt, kun aika on kuitenkin rajallista. Esimerkiksi mattojen ulosvienti ja ikkunoiden peseminen ei välttämättä ole se ykkösjuttu siivouksessa, Valjakka sanoo.

Tee kuin Martta

Tähteistä ruokaa

Keitetyt perunat ja kasvikset sopivat sosekeittojen pohjaksi, munakkaan täytteeksi tai sämpylätaikinan jatkeeksi. Kasvissoseista saa pihvejä ja pyöryköitä, kun lisää sidosaineeksi kananmunaa.

Aamiaiselta jääneen puuron voi kätkeä sämpylätaikinaan tai kuumentaa rasvassa pannulla ruskeaksi ja nauttia maidon ja marjojen kera.

Kuivaneet leivät voi paahtaa pannulla ja nauttia hillon kanssa tai kuutioida ja paahtaa leivästä krutonkeja keiton tai salaatin lisäkkeeksi. Kuivasta leivästä voi tehdä myös korppujauhoja, joita käytetään esim. pyörykkätaikinassa.

Tähderuokia: Perunasalaatti, Nizzan salaatti, pyttipannu, pappilan hätävara, perunarieska, hedelmäpannari ja leipävanukas.

Lähde: www.martat.fi