Hautapaikan lämmitys aiheutti palohälytyksen Savitaipaleella — hautausmaalta nousi vain vesihöyryä

Mari Koukkula

Hautapaikan lämmitys aiheutti palohälytyksen Savitaipaleella. Arkistokuva.
Hautapaikan lämmitys aiheutti palohälytyksen Savitaipaleella. Arkistokuva.

Hautapaikan lämmitys aiheutti palohälytyksen Savitaipaleella lauantaina iltapäivällä. Kirkonkylän hautausmaalla oli menossa maan lämmitys ja roudan sulatus, josta nousi ilmaan vesihöyryä. Ohikulkija arveli maaston palavan ja teki hälytyksen.

Etelä-Karjalan pelastuslaitos tarkisti tilanteen, vaikka sen arveltiinkin heti olevan väärä hälytys. Maa on Lappeenrannan seudulla nyt niin märkää, että maastopaloja ei hevin syty.

Seurakuntamestari Jori Parkkima kertoo, että hautapaikkojen lämmitykseen Savitaipaleella käytetään tarkoitukseen tehtyä roudansulatuslaitetta. Se on alumiinilaatikko, jossa on sähkövastukset kuin makkaragrillissä.

Laatikko on maasta irti noin kymmenen senttiä.

Se sulattaa ja pehmentää maan, jotta kaivinkoneen on helppo kaivaa sitä.

— Kun maa on märkää, sivuilta nousee vesihöyryä, jota joku saattaa luulla savuksi, Parkkima sanoo.

Lämpö polttaa paljaasta maasta nurmikkoa pinnalta, joten jos ilmassa on ollut vesihöyryn lisäksi hieman palaneen nurmen käryä, niin erehtyminen on mahdollista.

Roudansulatuslaite lämmittää noin metri kertaa kaksi metriä suuruisen alan, ja sillä pääsee tarvittavan syvälle. Jos routaa on kunnolla, lämmittämiseen kuluu Parkkiman mukaan aikaa jopa pari vuorokautta.

Savitaipaleella sulatukseen käytetään laitetta, mutta samaan tehtävään on suunniteltu myös niin sanottuja routamattoja.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.