Pienet ojitukset yhä mahdollisia Rautjärven Nurmijärvellä: Muutama maanomistaja miettii yhä kantaansa

Suurimmat maanomistajat ovat kuitenkin jo hylänneet hankkeen. Avoinna on, mitä jo kaivetulle laskuojalle tehdään.

Anu Pakarinen

Nurmijärvi on puhdasvetinen järvi, jonka rannoilla on paljon vakituista ja vapaa-ajan asutusta. Läheisten metsäalueiden ojitushanke onkin saanut paljon huomiota.

Kaikki suurimmat maanomistajat ovat vetäytyneet Nurmijärven ojitushankkeesta Rautjärvellä. Ainakin 90 prosenttia suunnitellusta ojituksesta jää toteutumatta, kertoo metsäpalvelualue-esimies Marjo Ahola Otso metsäpalveluista.
Alun perin ojaa piti kaivaa runsaat yhdeksän kilometriä kaikkiaan yhdeksän eri maanomistajan mailla.
— Kantaansa miettii vielä 2–3 maanomistajaa yläjuoksulta. Kyse on yksittäisistä, pienistä tiloista. Loput osakkaat ovat kertoneet keskeyttävänsä hankkeen, Ahola sanoo.

Kirjallisia ilmoituksia odotellaan

Ilman erillistä toimeksiantoa Otso metsäpalvelut ei puutu millään tavalla jo perkaamaansa laskuojaan, jos Nurmijärven ojitushanke raukeaa.

Ojituksen peruminen vaatii maanomistajien kirjallista ilmoitusta. Loppujenkin maanomistajien kanta on selvillä ennen vuodenvaihdetta, Ahola arvioi.
Hän pitää yhä mahdollisena, että pienemmissä kohteissa toteutetaan jonkinlainen ojitus. Jos ei Otso metsäpalvelujen, niin vaikkapa maanomistajan itsensä toimesta. On tavallista, että yksittäisissä kohteissa maanomistaja itse huolehtii ojankaivuusta, Ahola kertoo.
— Tämä ei vaadi kuin metsäojitusilmoituksen tekemisen ELY-keskukselle.

Kuvassa perattua laskuojaa.

Hanke seissyt jo vuoden

Avoinna on, mitä jo kaivetulle laskuojalle tehdään.
Otso metsäpalvelut ehti perata vanhaa, umpeenkasvanutta ojaa 300–400 metriä, ennen kuin työt keskeytettiin ojitussuunnitelman virheiden paljastuttua joulukuussa 2016. Ongelmana olivat vesiensuojelutoimenpiteet, jotka inhimillisen virheen vuoksi puuttuivat kokonaan.
Tänä vuonna valmistui uusi, kriteerit täyttävä ojitussuunnitelma.
Suunnitelmissa oli runsaasti vesiensuojelutoimenpiteitä, kuten pohjapatoja ja laskeutusaltaita, joiden avulla voitaisiin vähentää Nurmijärveen päätyvää kiintoaines- ja ravinnekuormitusta.
Vesiensuojelutoimenpiteitä ei ole kuitenkaan tehty, koska koko ojitushanke on seissyt.

Ojan vesiä on tutkittu

Harri Lunkka toimii ojitushankkeen takia perustetun Nurmijärven suojeluyhdistyksen puheenjohtajana.

Nurmijärven ranta-asukkaat ovat tilanteesta huolissaan.
Jo tehtyjen kaivausten vuoksi Vertasenlahteen virtaa humuspitoista, rehevää ja hapetonta vettä. Tämä ilmenee laskuojasta sekä Vertasenlahdelta otetuista vesinäytteistä, sanoo Nurmijärven suojeluyhdistyksen puheenjohtaja Harri Lunkka.
Olisikin ensiarvoisen tärkeää ennallistaa jo kaivettu oja ja toteuttaa suunniteltuja vesiensuojelutoimenpiteitä, Lunkka korostaa.
Laskuojan ennallistamista vaaditaan myös Aluehallintovirastoon toimitetussa kantelussa. Sen on allekirjoittanut 33 rantakiinteistöjen omistajaa.

AVIn päätöstä odotetaan

Ilman erillistä toimeksiantoa Otso metsäpalvelut ei puutu millään tavalla jo perkaamaansa laskuojaan, jos Nurmijärven ojitushanke raukeaa. Yritys toimii maanomistajien toimeksiannosta, muistuttaa puolestaan Otso metsäpalvelujen Marjo Ahola. Ainoastaan Aluehallintoviraston (AVI) määräys voi muuttaa tilanteen, hän toteaa.
— Katsotaan, mitä sieltä AVIsta tulee.

Aluehallintoviraston päätöstä odotetaan ensi vuoden aikana.

"Sateet näkyvät vedenlaadussa kaikkialla"

Perattu laskuoja päättyy 400 metriä ennen rantaa. Siitä eteenpäin valumavedet ohjataan perkaamatonta vanhaa ojaa pitkin Nurmijärveen.
Marjo Ahola ei usko peratun ojanpätkän dramaattisesti heikentäneen Vertasenlahden tilaa. Jos vesistönäytteissä on jotakin huolestuttavaa, todennäköisesti kyse on monen asian yhteissummasta, hän arvioi.
— Esimerkiksi jonkin verran varmaan vaikuttaa harvinaisen sateinen vuosi. Se tuo joka paikassa veteen maata ja maan mukana ravinteita ja humusta.
Ahola ei osaa arvioida, mitä ojan ennallistaminen maksaisi.
— Käytännössä ojan reunat todennäköisesti kivettäisiin. Sitten siihen ajastaan kasvaisi heinää.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat