Mono, Metsäkantele ja 55 muuta ehdotusta Sammontalosta — koulu, päiväkoti ja liikuntahalli tekevät tilaa uudelle Sammonlahden palvelut yhteen kokoavalle rakennukselle

| Yli 41 miljoonaa euroa maksava Sammontalo valmistuu vuonna 2023. Suunnittelukilpailu ratkeaa keväällä.

ATK

Sammontalon toimintoja sovitellaan suunnittelukilpailussa tälle alueelle. Rajatun alueen vasemmassa yläkulmassa näkyy Sammonlahden koulu.
Sammontalon toimintoja sovitellaan suunnittelukilpailussa tälle alueelle. Rajatun alueen vasemmassa yläkulmassa näkyy Sammonlahden koulu.

Lappeenrannan kaupungin lähivuosien ehkä suurin rakennushanke etenee nyt rivakasti. Sammonlahteen tulevan Sammontalon suunnittelukilpailun voittoa tavoittelee peräti 57 ehdotusta. Voittaja ratkeaa toukokuussa.

Sammontalon kustannusarvio on 41,5 miljoonaa euroa. Monitoimitalon pitäisi valmistua vuonna 2023.

— Hankkeen toteutusmuoto on vielä auki. Aikamoinen paikallinen palvelukeskittymä tässä on kyseessä, toteaa toimialajohtaja Pasi Leimi. Leimi toimii Suomen Arkkitehtiliiton (SAFA) kilpailusääntöjen mukaan toteutettavan kilpailun palkintoraadin puheenjohtajana.

Palkintolautakunnan jäsen, kaupunginarkkitehti Maarit Pimiän mukaan kilpailuehdotukset tarjoavat runsaasti eri näkökulmia.

— Rakennukset on sijoitettu eri paikkoihin ja tarjolla on hyvin erilaisia vaihtoehtoja.

Ahtola
Ahtola
Ahtola
Ahtola

Ekologisuutta ja kohennusta kaupunkikuvaan

Kaupunki tavoittelee puun käytön lisäämistä myös tässä hankkeessa.

— Lisäksi toivotaan ekologisuutta ja kaupungin brändiin liittyvien vihreiden arvojen kunnioittamista ja niihin liittyviä teknisiä ratkaisuja.

Pimiä sanoo, että kaupunkilaisten ajatuksia otetaan huomioon, kun hanke etenee.

— Toivottavasti ihmiset käyvät tutustumassa ehdotuksiin ja kertovat näkemyksensä.

Tuleva ratkaisu vaikuttaa myös Sammontoriin ja kirkkoon.

— Valitulla ratkaisulla voi parantaa kaupunkikuvaa ja saada eloa myös Sammontoriin, uskoo Pimiä.

Kortteli
Kortteli

1 600 neliön liikuntasali, kirjasto, neuvola...

Sammontaloon sijoittuvat ala- ja yläkoulun tilat, päiväkoti, esikoulu, kirjasto, nuorisotoimi, liikuntapalvelut, kerho- ja harrastetoimintaa sekä neuvola.

1 600 neliön liikuntasalin voi jakaa neljään lohkoon. Saliin tulee 400 hengen teleskooppikatsomo.

Sammontalon tieltä puretaan vuonna 1990 valmistunut liikuntahalli, vuonna 1989 valmistunut koulu ja vuonna 1984 valmistunut päiväkoti. Nykyisissä rakennuksissa on eriasteisia rakenne- ja kosteusongelmia. Koulun korjaustarve on muita pienempi, mutta koulu ei toiminnallisesti vastaa tulevia tarpeita.

Metsäkannel
Metsäkannel

Sammontalon valmistuttua käytöstä poistuvat Korkea-ahon koulu, Skinnarilan päiväkoti ja koulu (Skinnarilan koulu on nyt yliopistolla), Kuusimäen koulun luokat 3 — 6 ja Lavolan koulu ja Sammonlahden liikuntahalli. Sammontalo palvelee myös nykyistä Sammonlahden koulua ja päiväkotia.

Lauritsalan ja Joutsenon monitoimiset koulurakennukset valmistuvat 2021

Sammontalo on laajuudessaan omaa luokkaansa, mutta myös Lauritsalaan ja Joutsenoon valmistuu uudet monitoimiset koulurakennukset vuonna 2021.

Mono
Mono

Joutsenon koulun kustannusarvio on 18,8 miljoonaa euroa ja Lauritsalan koulun 19,1 miljoonaa euroa.

Äsken päättyi Raatihuoneen alueen ideakilpailu. Senaatti-kiinteistöt järjesti taas yleisen taidekilpailun poliisitalon edustalle tulevasta teoksesta. Kumpaankin kilpailuun jätettiin 64 ehdotusta.

— Lappeenrannassa on nyt virkeä vaihe. Olen tosi iloinen, että täällä tapahtuu ja että kilpailut nostavat Lappeenrantaa esille ja virittävät keskustelua, sanoo Pimiä.

Village
Village

Fakta: 57 kilpailuehdotusta arvioitavissa verkossa

Kilpailutehtävänä oli suunnitella toiminnallisesti ja arkkitehtoonisesti korkeatasoinen kokonaisuus, joka on samalla taloudellisesti toteuttamiskelpoinen.

Voitosta kilpailee 57 ehdotusta.

Tuomaristo kutsuu toiseen vaiheeseen kahdesta neljään kilpailijaa. Toiseen vaiheeseen päässeet julkistetaan tammikuun lopulla.

Kilpailu ratkeaa toukokuussa.

Ehdotuksiin voi tutustua kaupungin verkkosivuilla.

Asukkaat voivat kommentoida ehdotuksia. Verkkokysely on avoinna 20. tammikuuta saakka.

Sammontalon arkkitehtuurikilpailusta järjestetään asukastilaisuus Sammonlahden koulun auditoriossa 10. tammikuuta kello 18.

Lähde: Lappeenrannan kaupunki

Uusimmat uutiset