Marian aukion työmaalla kaapelia katkaissut työntekijä sai sähköiskun — Hovioikeus pienensi työnantajan maksettavaksi määrättyjä ansionmenetyskorvauksia

Hovioikeus muutti käräjäoikeuden ratkaisua vain tulevien ansionmenetysten osalta.

Moises Garibay

Itä-Suomen hovioikeuden istuntopaikka Kouvolassa on oikeus- ja poliisitalossa. Arkistokuva.
Itä-Suomen hovioikeuden istuntopaikka Kouvolassa on oikeus- ja poliisitalossa. Arkistokuva.

Itä-Suomen hovioikeus on käsitellyt Lappeenrannassa Marian aukion parkkihallityömaalla kesällä 2015 tapahtunutta työtapaturmaa.

Kreaten esimies määräsi työntekijän katkaisemaan kulmahiomakoneella sähköjohtoja. Niiden jännitteettömyyttä ei selvitetty luotettavasti. Työntekijä sai sähköiskun katkaistessaan kaapelia.

Etelä-Karjalan käräjäoikeus totesi lokakuussa 2017 antamassaan päätöksessä, että Kreaten esimies oli laiminlyönyt vaaratekijöiden selvittämisen ja poistamisen. Esimies määrättiin maksamaan 35 päiväsakkoa. Kreate määrättiin maksamaan työntekijälle noin 60 000 euroa korkoineen korvauksia kivusta särystä ja pysyvästä haitasta sekä tulevia ansionmenetyksiä noin 2 200 euroa kuussa syyskuusta 2017 vuoden 2019 loppuun saakka. Yhtiö määrättiin maksamaan myös oikeudenkäyntikulut.

Yhtiö valitti tuomiosta ja korvauksista

Kreate valitti käräjäoikeuden päätöksestä ja vaati Itä-Suomen hovioikeutta kumoamaan tuomion yhtiötä koskevalta ja korvausvaatimusten osalta. Työntekijä vastusti yhtiön muutosvaatimuksia.

Hovioikeus muutti käräjäoikeuden ratkaisua vain tulevien ansionmenetysten osalta. Hovioikeuden mukaan Kreaten työntekijälle maksettavaksi määrätystä noin 2 200 euron ansionmenetyskorvauksesta kuukaudessa on vähennettävä Kansaneläkelaitoksen työntekijälle 1.9.2017—30.12.2019 maksamat päivärahat ja työmarkkinatuet.

Kreaten on maksettava työntekijän noin 2 700 euron oikeudenkäyntikulut.

Muutosta hovioikeuden ratkaisuun voi hakea anomalla valituslupaa korkeimmasta oikeudesta.

Luetuimmat