Bonuksilla ei enää ole ylä- tai alarajaa: Liikennevahinko voi käydä entistä kalliimmaksi — tai siitä voi selvitä entistä halvemmalla

Vakuutusmaksut kohdentuvat uuden liikennevakuutuslain ansiosta entistä enemmän niille, joille vahinkoja sattuu.

All Over Press/Ismo Pekkarinen

Liikennevakuutuksesta korvataan kaikki henkilövahingot ja syyttömän osapuolen esinevahingot.
Liikennevakuutuksesta korvataan kaikki henkilövahingot ja syyttömän osapuolen esinevahingot.

Liikennevakuutusten hinnat muodostuvat nyt toisin kuin vuosi sitten. Syynä on vuoden alusta uudistunut liikennevakuutuslaki.

Laki ei aseta vakuutusyhtiöiden bonusjärjestelmien lähtöbonuksille ja maksimibonuksille ylä- tai alarajoja.

Myöskään bonuksen kertymisestä vahingottomien vuosien perusteella ei ole laissa säädetty.

— Yksi muutos alkuvuoden tilanteeseen verrattuna on se, että nyt kaikilla yhtiöillä on myynnissä uudenlainen liikennevakuutus. Asiakkaalla on nyt mahdollisuus saada sama bonus kaikkiin omistamiinsa autoihin sen sijaan, että bonuksia joutuisi erikseen keräämään. Alkuvuonna tämä oli mahdollista vain osassa yhtiöitä, vakuutusasiantuntija Hanna Salo FINE:n Vakuutus- ja rahoitusneuvonnasta kertoo.

Toinen muutos liittyy vahingon jälkeiseen bonuksen laskuun, joka aiemmin oli yleisesti 20 prosenttia. Vahingon vaikutus bonukseen voi nyt vaihdella nyt 0—30 prosentin välillä.

— Jos asiakkaalla on paljon bonusta, pudottaa vahinko bonusta usein vähemmän. Jos taas bonusta ei ole kertynyt paljonkaan, on vaikutus suurempi. Näin vakuutusmaksut kohdentuvat entistä enemmän niille, joille vahinkoja sattuu. Monissa yhtiöissä ensimmäinen vahinko ei alenna bonusta lainkaan, jos autolla on ajettu riittävän kauan ilman vahinkoja, Salo jatkaa.

Lähtöbonukset vaihtelevat edelleen 0—40 prosentin ja maksimibonukset 80—83 prosentin välillä.

— Myös siinä, miten bonukset kertyvät vuositasolla, on aiempaa enemmän eroja. Vaikka bonukset olisivatkin eri yhtiöissä samalla lähtötasolla, kestää bonuksen nousu maksimiinsa eri ajan eri yhtiöissä, Salo sanoo.

Salo suosittaa liikennevakuutusten vertailua aika ajoin.

— Liikennevakuutusten hintoja voi helposti vertailla esimerkiksi vakuutusyhtiöiden verkkosivuilla olevien laskureiden avulla. Pelkät bonusprosentit eivät kuitenkaan kerro koko totuutta, vaan vasta lopullinen hinta osoittaa edullisuuden.

Oman vakuutus- ja vahinkohistoriatodistuksen voi käydä tulostamassa tai tallentamassa Liikennevakuutuskeskuksen sivuilta osoitteesta
www.lvk.fi/vvh.

Kommentoidut