Jalankulkijat painelevat yleisesti päin punaista suojatiellä

Kaisa Juntunen

Näinkin voi käydä. Potkulautaileva mies painelee päin punaista nuorison odottaessa valojen vaihtumista.
Näinkin voi käydä. Potkulautaileva mies painelee päin punaista nuorison odottaessa valojen vaihtumista.

Jalankulkija joutuu yleisimmin onnettomuuteen suojatiellä. "Pyöräilijä pyörätiellä risteyksessä" ja "jalankulkijaonnettomuus suojatiellä" olivat yleisimmät kevyen liikenteen onnettomuustyypit viime vuonna.

Jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden onnettomuudet sattuvat useimmin arkipäivänä työ- tai koulumatkalla. Onnettomuuksia sattuu eniten aamulla kello 7—9 ja iltapäivällä kello 15—18.

Seurasimme tunnin verran suojatiekäyttäytymistä Lappeenrannan keskustassa Lappeenkadun ja Pohjolankadun risteyksessä. Olimme väijyssä iltapäiväruuhkan aikaan.

Suuri osa jalankulkijoista paineli surutta päin punaista.

Tunnin aikana suojatien ylitti 228 ihmistä. Heistä 128 odotti vihreän vaihtumista ja 100 käveli kadun yli punaisen palaessa.

Teini-ikäiset ylittivät kadun useammin punaisilla kuin vihreillä. Heistä 71 harppoi kadulle punaisen palaessa, kun 61 malttoi odottaa vihreän vaihtumista.

Nuorista aikuisista puolet käveli päin punaista ja puolet odotti vihreää. Keski-ikäisistä liki kolmannes ylitti kadun punaisilla.

Lapset ja vanhukset kunnostautuivat. Näissä ikäryhmissä vain yksi kymmenestä uskaltautui suojatielle punaisen vielä palaessa.

Kaisa Juntunen