Venäjän koronatilanne on täysi mysteeri Eksotelle: "Olemme lehtitietojen varassa," infektioylilääkäri kertoo – Moscow Timesin mukaan tartuntoja olisi koko maassa vain 45

Tartuntataudeissa Eksotella ei ole mitään yhteyksiä Venäjälle, ei puolin eikä toisin, kertoo infektioylilääkäri Pekka Suomalainen.

Anu Kiljunen

Eksoten infektioylilääkäri Pekka Suomalainen ei pysty arvioimaan, millainen sairastumisriski on vaikkapa Viipurissa. Tiedot Venäjän koronatilanteesta puuttuvat.
Eksoten infektioylilääkäri Pekka Suomalainen ei pysty arvioimaan, millainen sairastumisriski on vaikkapa Viipurissa. Tiedot Venäjän koronatilanteesta puuttuvat.

Suomi on ottanut järeät keinot käyttöön koronaepidemian rajoittamiseksi. Uusia ohjeita, suosituksia ja kieltoja tulee jatkuvalla syötöllä, kuten myös uutta tietoa epidemian vaikutuksista ja etenemisestä.

Itärajan asukkaiden näkökulmasta yhdestä tärkeästä asiasta ei ole kuitenkaan juuri puhuttu. Nimittäin Venäjän koronatilanteesta.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten infektioylilääkäri Pekka Suomalainen kertoo, ettei kerrottavaa ole.

–  Ei meillä ole muuta tietoa kuin mitä on tullut lehdistöstä. Olemme ihan lehtitietojen varassa, Suomalainen sanoo.

Eksotella ei ole luontevaa vastapeluria Venäjällä, jonka kanssa voisi vaihtaa tietoja.

Tartuntatauteja koskevien tietojen saaminen Venäjältä on osoittautunut muutenkin hankalaksi.

– Ennen suhtautuminen oli avoimempaa, Suomalainen sanoo.

45 tartuntaa?

Englanninkielisen The Moscow Times -lehden mukaan Venäjällä on todettu toistaiseksi 45 koronatartuntaa, joista kaksi Pietarissa.

Suomalainen kommentoi lehtitietoa näin:

– En tiedä pitääkö se paikkansa. Tuntuu jotenkin siltä, että miten siellä voi olla niitä niin vähän, kun Suomessakin on jo enemmän.

– Se kuulostaa suoraan sanottuna pieneltä luvulta. Mutta ei meillä ole mitään muuta tietoa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ei sekään kyennyt vastaamaan kysymyksiin Venäjän koronatilanteesta ennen viikonloppua.

Suuremmat riskit Suomessa

Tietojen puuttuessa Pekka Suomalainen ei osaa arvioida Venäjän lähialueille suuntautuvan lyhyen tankkaus- ja ostosmatkan mahdollisia terveysriskejä.

Hän kehottaa pitäytymään yleisissä ohjeissa.

Suomen valtioneuvosto suositteli matkustamisen vähentämistä. Enemmän sillä on auktoriteettia antaa matkustusohjeita kuin yhdellä infektiolääkärillä, Suomalainen naurahtaa.

– Näillä ohjeilla mennään. Ohjeet muuttuvat jos eivät nyt päivittäin, varmaan viikoittain. Ensi viikolla on taas eri kuvio. Toivottavasti parempi, mutta valmistaudutaan pahempaankin.

Tällä haavaa Pekka Suomalainen on infektiolääkärinä enemmän huolissaan Suomen kuin Venäjän koronatilanteesta.

– En tiedä onko riski ulkomaat vai Suomen sisäinen epidemia. Ehkä Suomen oma, sisäinen epidemia on jopa suurempi riski.