Marko Annalalle tulvii palautetta kiusatuilta—Vain harva muusikon kavereista on jaksanut lukea hänen omaelämäkerrallisen kirjansa

Mokoman laulaja ja lauluntekijä Marko Annala on julkaissut omaelämäkerrallisen romaanin Värityskirja, josta hän kertoo torstai-iltana Lappeenrannan pääkirjaston lainaushallissa.

Marko Annala kertoo torstai-iltana kirjastaan ja sen aiheuttamasta keskustelusta Lappeenrannan pääkirjastossa.
Marko Annala kertoo torstai-iltana kirjastaan ja sen aiheuttamasta keskustelusta Lappeenrannan pääkirjastossa.

Mokoman Marko Annala julkaisi tänä vuonna omaelämäkerrallisen romaanin Värityskirja, jossa hän kertoo hyvin henkilökohtaisia asioita muun muassa koulukiusaamisen uhriksi joutumisesta ja masennuksesta.

Marko Annala, kuinka paljon kirjan julkaiseminen jännitti etukäteen?
— Omalta kohdaltani ei juuri lainkaan, sillä en ole kovin allerginen palautteelle. Mietin enemmän lähipiiriäni, vanhempiani, lapsiani, vaimoani, vanhoja ystäviäni, heiloja ynnä muita. Oli iso taiteileminen sen kanssa, miten puhuisin muista ihmisistä loukkaamatta heitä.

Millaista palatetta olet kirjasta saanut?
— Olen saanut valtavasti palautetta. Poikkeuksellisen paljon kirjailijaksi, sillä minulla on ollut Mokoman myötä jo valmis fanikunta ja aktiivisen somehistorian kautta on syntynyt vilkas keskustelukulttuuri. Ihmisten on ollut helppo lähestyä minua.
— Olen käynyt lukemattomia keskusteluja kirjani lukijoiden kanssa ja saanut satoja yksityisviestejä. Lähes kaikki palautteen antaneet ovat olleet lapsuudessaaan kiusattuja ja kärsineet sen jälkeen masennuksesta. Olen ymmärtänyt tehneeni teoksen, jolla on monille lukijoille terapeuttinen merkitys. Olen siitä otettu. Olen tehnyt laululyriikkaa lohdullisuuden näkökulmasta, ja nyt olen onnistunut luomaan samaa lohdullisuutta kirjan mitalla.
— Yllättynyt olen siitä, että kiusaajat eivät ole kirjaani lukeneet tai sitten he eivät ole osallistuneet keskusteluun. Enkä puhu minua kiusanneista vaan kiusaajista yleensä. Minusta on tullut kiusattujen ääni, mutta tuntuu siltä, että kiusaajan stigma on vielä pahempi. Aikuisena uskaltaa jo kertoa olleensa kiusattu, mutta harva kehtaa myöntää olleensa kiusaaja. Kantani koulukiusaamiseen on muuttunut kirjani myötä hyvin lohduttomaksi.

Entä millaista palautetta tutut ovat antaneet?
— Olen ollut yllättynyt siitä, että suuri osa ystäväni ei ole lukenut kirjaani. Monet sanovat että "se pitäisi kyllä lukea".
— Eräs ystäväni kirjoittaa parhaillaan kirjaa ja jännittää sitä, kuinka hänen sukulaisensa kirjan kenties kokevat. Olen voinut lohduttaa häntä sanomalla, että eivät he sitä tule kuitenkaan lukemaan.

Tulet torstaina Lappeenrannan kirjastoon kirjailijavieraaksi. Kuinka erilaista on nousta yleisön eteen puhumaan kuin soittamaan?
— Paljon vaikeampaa. Mitä enemmän ikää minulle tulee sitä hankalammaksi koen puhumisen. Laulaessa olen tekemisissä suoraan taiteeni kanssa. Kanssani lavalla on myös muita ihmisiä. Voin sulkea silmäni ja laulaa. Yleisö voi tehdä samoin. Taide on nostettu keskiöön.

Mitä uutta sinulla on työn alla?
— Olen valmistellut seuraavaa romaaniani, josta on hieman yli puolet kirjoitettu. Jos hyvin käy, niin se on jo ensi vuonna kaupoissa. Kysymyksessä on puhdasverinen proosa, johon en ole sotkenut omaa todellista minääni tai kenenkään muunkaan. Olen erittäin innostunut näyttämään kykyni puhtaan fiktion parissa. Odotan innolla mahdollisuutta päästä puhumaan tulevan kirjan myötä oman persoonani sijaan aiheesta.

Millainen vuosi Mokomalla on takanaan ja mitä on tiedossa?
— Vuosi on mennyt sekä sähköisiä että akustisia keikkoja heittäessä ja uusia biisejä tehdessä. Mokoma lähtee tammikuun puolessa välissä studioon ja julkaisee kesäkuussa jo kahdennentoista levyn. Ennen levynjulkaisua ja festarikesää teemme maaliskuussa pienen akustisen kiertueen konserttisaleissa, ja tulemme sen tiimoilta myös Etelä-Karjalaan, 15. maaliskuuta Lappeenrannan kaupunginteatteriin ja 16. maaliskuuta Imatran kulttuuritalo Virtaan.