Onko tässä Mariantalo, City vai joku muu? — Kokosimme lempinimiäänestyksen ja kysyimme nimistöntutkijalta, millainen on hyvä lempinimi

Rakennusten epäviralliset kutsumanimet syntyvät usein virallisten nimien pohjalta. Uuden kerrostalon lempinimiäänestys löytyy jutun lopusta.

Jenni Hirvinen

Asunto Oy Lappeenrannan City.

Ihmiset antavat lempinimiä paikoille, joista on tarpeen puhua. Valtakadulle Marian aukion laitaan noussut kerrostalo saattaa hyvinkin olla sellainen.

Etelä-Saimaa kysyi torstaina, millä lempinimellä uutta taloa voisi kutsua. Leikkimieliseen lempinimikisaan kertyi verkkolehdessä ja Facebookissa kymmeniä kommentteja.

Monessa nimi-ideassa näkyi talon ympäristö ja paikan historia. Talo on rakennettu entisten Koulutalon ja Matkatalon paikalle, ja sen virallinen nimi on Asunto Oy Lappeenrannan City.

Lempinimen taustalla on usein virallinen nimi

Paikkojen lempinimet syntyvät usein virallisten nimien pohjalta, kertoo nimistöntutkija Terhi Ainiala Helsingin yliopistosta.

— Virallisesta nimestä otetaan kanta, ja siihen lisätään jokin johdin.

Tavallisia johtimia ovat esimerkiksi -ari ja -tsi. Helsingissä Linnanmäki on Lintsi ja Kaivopuisto Kaivari. Lappeenrannassa Huhtiniemi lyhenee Huhtariksi.

Esimerkiksi Sokoksen ja Elannon talot ovat luontevia tapoja puhua, mutta niissä voi olla myös vaihtelua sen mukaan, mikä liike on kenellekin keskeinen. — Terhi Ainiala

Rakennuksen lempinimi voi perustua myös sen ominaisuuksiin, kuten Ympyrätalo ja Makkaratalo. Talo saatetaan myös nimetä siinä toimivien liikkeiden mukaan, kuten Sokoksen talo.

Rakennukselle tyypillinen lempinimi olisikin yhdysnimi: joku tai jonkun talo.

— Esimerkiksi Sokoksen ja Elannon talot ovat luontevia tapoja puhua, mutta niissä voi olla myös vaihtelua sen mukaan, mikä liike on kenellekin keskeinen, Ainiala sanoo.

Epäviralliset paikannimet vaihtelevat myös sukupolven mukaan.

— Kieliyhteisö on luovaa ja lahjakasta. Jos ihmisillä on tarve puhua jostakin paikasta, sille luodaan nimi.

Hyvä lempinimi on helppo muistaa ja taivuttaa

Jotta lempinimi vakiintuisi laajempaan käyttöön, sen täytyy sopia moneen suuhun. Esimerkiksi pitkät, lausekkeenomaiset nimet voivat olla hankalia käyttää.

— Hyvät lempinimet ovat usein neutraaleja ja mukavia, eivät negatiivisia tai arvottavia. Hyvä nimi on myös helppo ja vaivaton käyttää, ja kaikki tietävät, miten se taipuu, Ainiala sanoo.

Hän pitää mahdollisena, että jokin Etelä-Saimaan kyselyyn tulleista lempinimi-ideoista vakiintuu käyttöön.

— Siinä on taustalla paikallisten omia arvioita. Mahdollisuudet ovat paremmat kuin jos joku instanssi nimeäisi talon.

Äänestä suosikkiasi Facebookin kautta

Etelä-Saimaa valitsi lukijoilta saatujen ehdotusten pohjalta parikymmentä nimeä, joista koottiin lempinimiäänestys.

Pyrimme valitsemaan mukaan neutraaleja ja melko lyhyitä nimiä, jotka eivät ole sekoitettavissa muihin käytössä oleviin nimiin. Jos samantyyppisiä nimiä oli useita, otimme mukaan yhden tai yhdistimme nimet yhdeksi vaihtoehdoksi.

Äänestä suosikkiasi alla olevan Facebook-upotuksen kautta tai Facebookissa. Äänestäminen vaatii Facebookiin kirjautumisen. Jos kaikki vaihtoehdot eivät näy, vieritä upotusta alaspäin. Kerromme voittajan tiistaina 24. lokakuuta.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat