Fingrid varautuu koko Suomea uhkaavaan sähköpulaan Olkiluodon voimala-alueen tulipalon vuoksi — Lappeenrannan Energia seuraa tilannetta

Koko Suomea uhkaa torstaina sähköpula, sillä Olkiluodon ydinvoimalaitokset irtosivat eilen verkosta. Sähköä on nyt selvästi vähemmän.

Kimmo Seppälä

Sähkön riittävyys on tänään tiukilla koko Suomessa.

Suomea uhkaa torstaina sähköpula.

Kantaverkkoyhtiö Fingridin mukaan on mahdollista, etteivät kotimainen tuotanto ja sähkön tuonti riitä kattamaan tänään sähkönkulutusta. Jos tilanne niin vaatii, Fingrid varautuu käynnistämään varavoimalaitoksia.

Lappeenrannan Energia ilmoitti torstaina Twitterissä, että se seuraa tilannetta Fingridin ohjeiden mukaisesti. Sähköpulan taustalla on Olkiluodon voimalaitoksilla keskiviikkona syttynyt tulipalo. Olkiluoto sijaitsee Eurajoella.

— Taustalla on se, että Olkiluodon ydinvoimalaitokset irtosivat eilen verkosta. Sähköä on sen vuoksi nyt selvästi vähemmän. Aamuyöllä kun tarkastelimme tilannetta, vaikutti siltä, että sähkön riittävyys on tiukilla tänään ja lähetimme toimitsijoille tiedon, jossa pyysimme varautumaan tilanteeseen”, kertoo Fingridin johtaja Reima Päivynen.

Kaksi Olkiluodon voimalaitosta irtosi keskiviikkona sähköjärjestelmästä tulipalon vuoksi. Ne olivat torstaiaamuna edelleen irti verkosta. Ydinvoimalaitoksen ulkoalueella syttyi tulipalo keskiviikkoaamuna.

Jos kaupallinen sähköntuotanto riitä kattamaan kulutusta, Fingrid joutuu käynnistämään varavoimaloita.

— Jos tässä tilanteessa syntyisi vielä joku uusi vakava vika, joudutaan tilanteeseen, jossa sähkönkulutusta jouduttaisiin irtikytkemään, jotta sähkön tuotanto ja kulutus saataisiin tasapainoon, Päivynen kertoo.

Tämä näkyisi tavalliselle sähkönkäyttäjälle laajoina sähkökatkoina. Riski siihen, että sähkönkulutusta pitäisi rajoittaa, ei ole Päivysen mukaan kovin suuri.

Lue koko juttu Helsingin Sanomien verkosta.