Ensin iskivät karhut, sitten varkaat — Luumäkeläisen viljelijän pellolta vietiin yli 20 pyöröpaalia hevosten heinää: ”Kolme miestä pystyy pyörittämään 300-kiloisen paalin auton peräkärryyn”

Kannuskoskelainen maanviljelijä hätkähti viikonloppuna, kun pellolle jäi hakureissun jäljiltä vain kuusi paalia. Heinien piti riittää koko talven yli. Varastettujen paalien arvo on noin tuhat euroa.

Lassi-Markku Tuominen

Yksi heinäpaali painaa noin 300 kiloa. Kannuskoskelaiselta maanviljelijältä Matti Vanhalakalta on varastettu yli 20 paalia. — Olen vienyt loput huippuheinästä paalatut paalit pellolta turvaan. Jätin sinne vain syyssadon paalit, Vanhalakka sanoo. Arkistokuva.
Yksi heinäpaali painaa noin 300 kiloa. Kannuskoskelaiselta maanviljelijältä Matti Vanhalakalta on varastettu yli 20 paalia. — Olen vienyt loput huippuheinästä paalatut paalit pellolta turvaan. Jätin sinne vain syyssadon paalit, Vanhalakka sanoo. Arkistokuva.

Kannuskoskella Luumäellä asuva maanviljelijä ja koneyrittäjä Matti Vanhalakka oli pitkin syksyä ja talvea hämmästellyt syrjäiselle pellolle ilmestyneitä renkaan jälkiä. Vanhalakka oli itse niittänyt ja paalannut Kaipiaisissa sijaitsevan pellon laidalle noin 90 pyöröpaalia hevosten heinää.

— Pelto on keskellä ei mitään. Ihmettelin pellon omistajalle, että mikä ihmeen veto sinne on, kun jälkiä näkyy jatkuvasti.

Viime viikonloppuna poikkeuksellisen liikenteen todennäköinen syy selvisi: pellolta oli varastettu yli 20 pyöröpaalia.

Varkauden tarkkaa ajankohtaa vaikea määritellä

Vanhalakka arvelee, että tekijä on seurannut pellon tapahtumia jo jonkin aikaa. Tarkkaa ajankohtaa varkaudelle hän ei osaa sanoa.

— Haen paaleja noin kerran kuussa muutaman kerrallaan. Tekovaiheessa paalit lasketaan. Kun niitä aletaan hakea, kasa kuluu omaa tahtiaan. Paaleista ei tule pidettyä lukua.

Viime viikonlopun hakureissulla Vanhalakka kuitenkin hätkähti, kun paaleja jäi pellolle enää kuusi. Heinien piti riittää koko talven yli.

Yhden paalin arvo 40—50 euroa

Vanhalakka toimittaa heinää kaitjärveläiselle tallille, jossa on kahdeksan hevosta.

Vanhalakan mukaan mukaan huonon kesän jäljiltä hyvä hevosenheinä on kortilla.

— Onneksi sain tutun yrittäjän kautta 25 paalia tilalle.

Heinäpaaleja myydään Vanhalakan mukaan noin 30 euron hintaan. Yhden varastetun paalin arvo on 40—50 euroa, Vanhalakka arvioi. Hänen mukaansa heinä oli laadukasta ja sen lisäksi kääritty poikkeuksellisen paksuun muoviin laadun säilyttämiseksi.

Pelto on keskellä ei mitään. Ihmettelin pellon omistajalle, että mikä ihmeen veto sinne on, kun jälkiä näkyy jatkuvasti.

Yksi pyöröpaali painaa noin 300 kiloa. Vanhalakan mukaan kolme miestä pystyy pyörittämään paalin esimerkiksi auton peräkärryn kyytiin.

— Siinä pitää tietysti tehdä monta reissua.

Karhut pitivät paaleja leikkikaluinaan

Varkaus ei ollut Vanhalakan ensimmäinen takaisku kyseisellä pellolla. Syyskuussa niittoreissulla häntä odotti pellon laidassa surkea näky.

— Katsoin, että mikä siellä lepattaa tuulessa. Kun menin lähemmäs, löysin 13 revittyä paalia.

Metsästystä harrastava Vanhalakka tunnisti, että asialla oli ollut karhu.

— Näytti siltä, että emo ja pennut ovat pitäneet paaleja leikkikaluinaan.

Kyseisiä paaleja ei voi käyttää rehuna, vaan ne on hävitettävä.

Varkaat käyneet myös koneiden kimpussa

Vanhalakka ei ole vielä päättänyt, tekeekö asiasta rikosilmoitusta, mutta pitää sitä todennäköisenä.

Varkaat ovat iskeneet Vanhalakan traktoreihin ja kaivuukoneisiin ennenkin. Näistä tapauksista hän on ilmoittanut poliisille.

— Koneista on viety tankkauspumppua, avaimia ja joka kerta radio.

Poliisi: Polttopuita viedään aika ajoin metsäteiden varrelta

Heinäpaalivarkaudet ovat harvinaisia, rikosylikomisario Juha Junkkari Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta sanoo. Hän löytää yhden heiniin liittyvän tapauksen viime kesältä Lappeenrannasta.

— Nuori henkilö oli rikkonut paalia ja vienyt pieniä määriä heinää lemmikkikanilleen.

Sen sijaan polttopuita varastetaan silloin tällöin metsäteiden varsilta. Viime vuonna Kouvolassa tehtiin kaksi ilmoitusta varastetuista haloista.

— Ihmiset tekevät rikosilmoituksen, jos puita on viety suurempi määrä.