Neljä miestä tuomittiin lukuisista varkauksista Lappeenrannassa ja Lemillä – Oikeus piti vakavimpana rikoksena asuntoon murtautumista asukkaan ollessa kotona

Syytetyt anastivat esimerkiksi lääkkeitä, tietokoneita, työkoneita sekä kaksi polkupyörää. Syytettyjä oli viisi, mutta yhden syytteet hylättiin.

Mika Strandén

Etelä-Karjalan käräjäoikeus on antanut päätöksen tapauksessa, jossa oli viisi syytettyä ja parikymmentä syytekohtaa. Kuvituskuva.
Etelä-Karjalan käräjäoikeus on antanut päätöksen tapauksessa, jossa oli viisi syytettyä ja parikymmentä syytekohtaa. Kuvituskuva.

Apteekkiin, yliopistoon ja työmaakontteihin murtautuneet miehet on tuomittu Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa ehdollisiin vankeusrangaistuksiin sekä sakkorangaistuksiin.

Syytettyjä oli yhteensä viisi, mutta yhtä miestä vastaan nostetut syytteet varkauksista hylättiin. Syytetyt myönsivät osan ja kiistivät osan syytteistä.

Jutun päätekijä tuomittiin viiden kuukauden ja 10 päivän ehdolliseen vankeuteen 12 eri rikoksesta. Oikeus katsoi miehen syylliseksi muun muassa neljään varkauteen, yhteen törkeään varkauteen sekä kahteen huumausaineen käyttörikokseen. Teot tapahtuivat vuosina 2018 ja 2019.

Mies murtautui apteekkiin, yliopistoon, työmaalle sekä asuntoon

Mies murtautui toisen syytetyn kanssa Lemin apteekkiin, ja he anastivat sieltä huumausaineeksi luokiteltavia lääkkeitä ja käyttivät niitä.

Hän ja kolmas syytetty murtautuivat Lappeenrannan–Lahden teknillisen yliopiston (LUT) tehdashalliin ja ottivat mukaansa tietokoneita, työkaluja ja muita tarvikkeita. Kateisiin jäi omaisuutta noin 2 600 euron edestä.

Kaksikko murtautui myös työmaakontteihin ja vei niistä työkaluja ja -koneita. Osa tavaroista saatiin takaisin, mutta hävyksiin jäi omaisuutta noin 4 250 euron edestä.

Mies murtautui myös erääseen asuntoon ikkunan kautta ja vei siltä muun muassa mikrofonitelineen ja tulostimen. Asukas oli kotona, mutta pääsi ulos ja soitti hätäkeskukseen. Asukas sai anastetun omaisuutensa takaisin. Murtautuja myönsi murron ja anastuksen ja kertoi esitutkinnassa, että tarkoitus oli näpäyttää asukasta aiemmin tapahtuneesta.

Käräjäoikeus piti tätä törkeää varkautta vakavimpana syytetyn rikoksista. Teko häiritsee asukkaan kotirauhaa, koskee kotona olevaa omaisuutta ja aiheuttaa turvattomuuden tunnetta.

Oikeus katsoi miehen syylliseksi yhteen pyörävarkauteen. Miehen on maksettava pyöränomistajalle 100 euroa korvausta vahingoista, joita pyörälle aiheutui.

Suomen yliopistokiinteistöille hänen on maksettava noin 1 300 murrolla aiheuttamistaan vahingoista.

Syytteet yhdestä varkaudesta, pahoinpitelystä ja vahingonteosta hylättiin.

Päiväsakkoja lukitun pyörän varastamisesta

Toinen syytetty mies tuomittiin yhden lukitun pyörän varastamisesta 60 päiväsakkoon. Pyörä jäi kateisiin. Koska mies oli kiinniotettuna, hänelle jää maksettavaksi 51 päiväsakkoa, mikä tekee hänen tuloillaan 306 euroa.

Kolmas syytetty tuomittiin yhdestä varkaudesta, huumausaineen käyttörikoksesta sekä kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta 40 päivän ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Neljäs syytetty tuomittiin yhdestä törkeästä varkaudesta ja kahdesta tuottamuksellisesta kätkemisrikoksesta neljän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Tuomio ei ole lainvoimainen, vaan siitä voi valittaa Itä-Suomen hovioikeuteen.

Kommentoidut