Idän ihme viihtyy ja villitsee yhä Joutsenossa — Vähän tiesimme sitä odotella, kertoo Jari Kiljunen

Uudenvuoden alla havaittu outo kyyhky varmistui harvinaisuudeksi viime viikonlopun pihabongauksessa. Kiinnostuneiden pitää malttaa antaa linnulle ruokarauha.

Janne Aalto

Idänturturikyyhky on meikäläistä pulua pienempi. Kuvaustilanteessa lintu on juuri syönyt kuvun täyteen ja noussut läheiseen omenapuuhun. Pitkällä putkella kuvattuna siitä saatiin hyviä kuvia.
Idänturturikyyhky on meikäläistä pulua pienempi. Kuvaustilanteessa lintu on juuri syönyt kuvun täyteen ja noussut läheiseen omenapuuhun. Pitkällä putkella kuvattuna siitä saatiin hyviä kuvia.

Ensimmäinen koskaan Etelä-Karjalassa havaittu idänturturikyyhky viettää edelleen talvea Joutsenossa.

Lintu on käynyt pitkin viikkoa syömässä samalla ruokintapaikalla, jolla se viime viikonlopun Pihabongaus-tapahtumassa määritettiin. Lintua pihassaan ruokkiva nainen kertoi linnun näyttäytyneen myös perjantaina.

Idänturturikyyhky on Suomessa äärimmäisen harvinainen. Tätä ennen se on havaittu Suomessa vain 26 kertaa.

Etelä-Karjalaan lintu lennähti nyt ensimmäistä kertaa. Afganistanin, Kazakastanin ja Mongolian itäpuolella pesivän linnun kuuluisi muuttaa talveksi eteläisen Kiinan suunnille.

Havainnon myötä maakunnassa tavattujen luonnonvaraisten lintulajien määrä nousi 342 lajiin.

Selvisi tammikuun pakkaspiikistäkin

Ensimmäisen kerran outo siivekäs havaittiin samassa pihapiirissä uudenvuoden alla. Pihabongaukseen se ilmoitettiin ensin turturikyyhkynä.

Turturikyyhkyn ei tiedetä koskaan talvehtineen Suomessa, joten parikkalalainen lintuharrastaja Janne Aalto osasi epäillä tietoa, lähti tarkistamaan havaintoa ja samalla kuvasi linnun.

— Idänturturikyyhkyn erottaminen tavallisemmasta turturikyyhkystä vaati määritystilanteessa hyvät kuvat, Aalto kertoo.

Kuvat saatiin pitkällä putkella sen jälkeen, kun lintu lennähti kupunsa täytettyään puuhun ruokalevolle.

Paha suunnistusvirhe

Bongariliitto on ohjeistanut havainnoimaan lintua riittävän kaukaa, jotta se saa ruokarauhan. Pakkasista selviytyäkseen lintu tarvitsee riittävästi ravintoa.

Myös talon emäntä kertoo kantaneensa huolta siitä, että lintu häiriintyy eikä saa syötyä tarpeeksi, sillä väkeä on talon pihapiirissä riittänyt.

Talonväen kanssa onkin sovittu, että häiritsevästä käytöksestä ilmoitetaan Bongariliittoon Janne Aallolle.

Vaikka Joutsenon talvi-ihme on harhautunut pahasti reitiltään, kovin isona yllätyksenä sitä ei Etelä-Karjalan lintutieteellisessä yhdistyksessä (EKLY) pidetty.

— Vähän tiesimme odotella, että joskus se tännekin ilmaantuu, Jari Kiljunen EKLYstä tuumii.

Esa Sojamo EKLYstä kertoi aiemmin Ylen haastattelussa, että muitakin Siperian lintuja on alkanut talvehtia poikkeavissa suunnissa.

Kyyhkyllä on Kiljusen mukaan hyvät mahdollisuudet selvitä talvesta, kunhan se saa tarpeeksi ruokaa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet