Venäjän lainsäädäntö sotkee kanavatien nopeusrajoituksia — Huoltotien kuudenkympin rajoituksella ei ole väliä, koska Venäjällä saa ajaa 90 kilometriä tunnissa

Saimaan kanavan vuokra-alueella Suomi ylläpitää tietä, mutta liikennettä valvoo Venäjä.

Mika Strandén

Kanavatie on valvonnan kannalta ongelmallinen, koska liikennemerkit ovat suomalaisia, eikä Venäjän viranomainen oli tehnyt päätöstä merkkien sijoittelusta.
Kanavatie on valvonnan kannalta ongelmallinen, koska liikennemerkit ovat suomalaisia, eikä Venäjän viranomainen oli tehnyt päätöstä merkkien sijoittelusta.

Kanavatien liikennevalvonnan periaatteellinen ongelma on suomalainen liikennemerkki. Venäjän tieliikennelaki ei tunne suomalaista merkkiä.

Kanavan vuokra-alueen tien ylläpito kuuluu suomalaisille ja valvonta venäläisille. Vuokra-alueella on voimassa Venäjän lainsäädäntö.

Meillä ei ole mitään sitä vastaan, että vaihdamme merkit venäläisiksi.

— Venäjän poliisin kannalta tämä on hankala juttu, sanoo tiejohtaja Jyrki Karhula Kaakkois-Suomen ELYstä.

Käytännössä ongelma on siinä, että vuokra-alueen 60 kilometrin nopeusrajoituksella ei Venäjällä ole oikeusvaikutusta. Silloin tiellä voidaan ajaa perusnopeutta, joka Venäjällä on 90 kilometriä tunnissa.

Merkkien laillisuus on kiistanalaista myös siksi, että päätöstä merkkien sijoittelusta ei ole tehnyt Venäjän tieviranomainen, vaan ne laitettu paikalleen suomalaisen tiesuunnittelun pohjalta.

Tilanteeseen on tulossa muutos. Venäjä ja Suomi ovat Karhulan mukaan periaatteessa yksimielisiä, että liikennemerkit muuttuvat venäläisiksi.

— Meillä ei ole mitään sitä vastaan, että vaihdamme merkit venäläisiksi, Karhula sanoo.

Muutokseen on jo valmistauduttu siten, että huonokuntoisia merkkejä ei vaihdeta enää uusiin.

Uusi merkkisuunnitelma valmistellaan Suomessa, mutta päätöksen siitä antaa Venäjän toimivaltainen viranomainen.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.