Sote-uudistus saattaa tuoda lääkärihelikopterin myös Kaakkois-Suomeen, nyt tilanne on perustuslain vastainen

Kotikenttä voisi olla Lappeenrannassa tai Kouvolan Utissa.

Kimmo Seppälä

Rajavartiosto on antanut tähän asti virka-apua muun muassa pelastustehtävissä. Jatkossa Kaakkois-Suomeen odotellaan omaa lääkärihelikopteria.
Rajavartiosto on antanut tähän asti virka-apua muun muassa pelastustehtävissä. Jatkossa Kaakkois-Suomeen odotellaan omaa lääkärihelikopteria.

Kaakkois-Suomeen pitkään kaivattu lääkäri- ja lääkintähelikopteri on jälleen nousemassa päättäjien pöydälle.

Eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen on jo vuonna 2015 huomauttanut, että Kaakkois-Suomeen ja Etelä-Pohjanmaalle pitää saada omat helikopterit. Käytännössä mitään ei ole sen jälkeen tapahtunut, vaikka tilanne on perustuslain vastainen.

Oikeusasiamiehen mukaan toiminnassa olevat kuusi lääkäri- ja lääkintähelikopteria eivät takaa tasa-arvoista ensihoitoa kiireellisissä asioissa. Kaakkois-Suomessa ja Etelä-Pohjanmaalla ensihoitolääkäri ei ehdi potilaan luo vaaditussa ajassa eli alle puolessa tunnissa.

Kyse on rahasta ja poliittisesta päätöksestä

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee ei lupaa nopeaa ratkaisua Kaakkois-Suomeen, mutta sanoo asian olevan esillä sote- ja maakuntalakien käsittelyn yhteydessä.

Käytännössä lääkärikopterien tarve kasvaa ensihoidon osalta, kun päivystävien sairaaloiden määrä vähenee.

Kaakkois-Suomen ainoa täyden palvelun päivystävä sairaala on sote-uudistuksen toteutuessa Lappeenrannassa.

Sillanaukee tunnistaa tarpeen ja sanoo, että kyse on poliittisesta päätöksestä ja rahasta.

— Asia on hallituksella tiedossa. Budjettikeskustelut käydään maaliskuussa ja tämä on myös mukana osana kokonaisuutta.

Hintalappu yhdelle kopterille on viisi miljoonaa euroa

Lääkärihelikopterin varustaminen maksaa ministeriön laskelmien mukaan noin viisi miljoonaa euroa. Varustellun kopterin lisäksi pakettiin kuuluu lääkäri, ensihoitaja ja lentäjä.

Hallituksen kehysriihi maaliskuun lopulla lyö budjettiraameja seuraavalle neljälle vuodelle. Sipilän halituksen viimeinen budjettiesitys valmistuu syksyllä.

— Joitain ratkaisuja tulee siis puolen vuoden kuluessa. Toiminnan aloittamiseen menee myönteisen päätöksenkin jälkeen aikaa, mutta ennen vuotta 2022 joka tapauksessa, sanoo kansliapäällikkö Sillanaukee.

Uttiin tai Lappeenrantaan

Mikäli Kaakkois-Suomi saa kopterinsa, sen sijoituspaikka on joko Lappeenrannan lentokenttä tai Kouvolassa sijaitseva Utin lentokenttä. Etelä-Pohjanmaalla lääkärihelikopterin sijoituspaikka on todennäköisesti Seinäjoki.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin toimitusjohtaja Pentti Itkonen sanoo, että Eksotella on jo nyt osittaiset valmiudet aloittaa toiminta.

— Lappeenranta olisi hyvä sijoituspaikka, sillä täältä käsin reuna-alueiden palvelu hoituisi Kouvolaa paremmin.

Kaakkois-Suomessa toiminta-alueena olisi ainakin Etelä-Karjala, Kymenlaakso ja osittain myös Etelä-Savon alue. Kaakkois-Suomen alueelta hoidettavat potilaat kiidätetään helikopterilla Helsinkiin.

Suomessa on kuusi lääkärikopteria, jotka ovat sijoittuneet yliopistollisten keskussairaaloiden yhteyteen Helsinkiin, Turkuun, Tampereelle, Kuopioon ja Ouluun. Lisäksi  Rovaniemellä on lääkintähelikopteri.
Lapin Pelastushelikopterin Tuki ry ylläpitää pelastushelikopteri Aslakin toimintaa Sodankylässä.