Maakuntauudistus petaa kuntaliitoksia — Etelä-Karjalassakin alkaa tapahtua

Kimmo Jarva uskoo kuntaliitoskeskustelun viriävän maakuntauudistuksen jälkeen. Lappeenrantakin ehkä myy sote-kiinteistöjä.

Janne Lehtonen

Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva uskoo, että kuntaliitoskeskustelu alkaa maakuntauudistuksen toteuduttua.
Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva uskoo, että kuntaliitoskeskustelu alkaa maakuntauudistuksen toteuduttua.

Etelä-Karjalassa kuntaliitoksista ei ole hiiskuttu moneen vuoteen. Eikä hiiskuta nytkään. Sen sijaan jos maakuntauudistus toteutuu, alkaa tapahtua. Näin arvioi Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva.

— Joku vuosi maakuntauudistuksen jälkeen viriää keskustelu kuntaliitoksista. Kuntien pitää silloin selviytyä puolet nykyistä pienemmillä budjeteilla ja samalla investointitarve pysyy taas kutakuinkin ennallaan. Tämä tulee muuttamaan kuntarakennetta aika vahvastikin koko Suomessa, sanoo Jarva.

Tämä tulee muuttamaan kuntarakennetta aika vahvastikin koko Suomessa. — Kimmo Jarva

Jos maakunta- ja sote-uudistus toteutuu, kunnat saavat kohta tietää, minkä suuruisia valtionosuuksia ne saavat ja minkälaisia palveluita kuntiin jää.

— Palveluja keskittyy aiempaa enemmän keskuskaupunkeihin.

Lappeenrannan tuoreessa strategiassa ei oteta kantaa kuntarakenteeseen. Jarvan mukaan aiheesta ei ole käyty edes taustakeskusteluja. Yhtenä syynä on maan historian suurin hallintorakenteen uudistus.

— Epävarmuus on jatkunut pitkään. Kaikki energia menee nyt maakuntauudistukseen ja epätietoisuuteen. Nyt ei keskustella kuntaliitoksista, ellei kyse ole sitten kriisikunnista, joissa on jo selvitysmiehet ovella.

Mika Strandén

Kai Roslakka sanoo maakuntauudistukseen valmistautumisen imevän kaikki kehittämisresurssit.

Maakuntahallintoon valmistautuminen vie kaikki resurssit

Imatran kaupunginjohtaja Kai Roslakka muistuttaa takavuosien perinpohjaisesta kuntaliitosselvityksestä Etelä-Karjalassa.

— Tuolloin kävi yksiselitteisesti ilmi, ettei poliittista tahtoa liitoksiin ole. Selvitys toi esiin taloudelliset vaikutukset, mutta jos ei ole poliittista tahtoa, ei se siitä etene.

Maakuntahallinnon valmistelu on halvaannuttanut muuta kehittämistä. — Kai Roslakka

Roslakan mukaan kuntarakennekeskustelu on keskittynyt nyt pelkästään maakuntauudistuksen valmisteluun.

— Maakuntahallinnon valmistelu on halvaannuttanut muuta kehittämistä. Se vie valmisteluresursseja, eikä olisi sen takia mahdollistakaan ryhtyä selvittelemään muuta kuntarakenteeseen liittyvää asiaa. |

Lappeenranta linjaa sote-kiinteistöjen myymisen tänä vuonna

Lappeenrannan kaupunki aikoo ratkaista vielä tämän vuoden puolella, myykö se sote-kiinteistöjään. Esimerkiksi Imatra on jo tehnyt isot kaupat Attendon kanssa.

— Teemme ainakin jonkinlaisen linjauksen siitä, että onko jotain, mistä luovutaan. Olemme käyneet neuvotteluja. Meihin päin on oltu erittäin aktiivisia, sanoo kaupunginjohtaja Kimmo Jarva.

Jarvan mukaan asia tuodaan keskusteluun kaupunginhallitukseen.

Kaupunki omistaa muun muassa terveysasemia ja kaupunkiyhtiöt toimitiloja, palvelutaloja ja vastaavia.

Savitaipale saa vastaukset tarjouspyyntöönsä kunnan ja Savitaipaleen Vanhaintuen sote-kiinteistöistä elokuun 17. päivään mennessä. Kunnanjohtaja Kimmo Kainulaisen mukaan kiinteistöt kiinnostavat ostajia.

— Teemme päätöksen ennen kuin maakunta- ja soteuudistus ratkeaa. |