Lappeenranta täsmensi vuokratuen periaatteita – Korona-avustukset haettavissa toukokuun loppuun mennessä

Myös kolmannen sektorin toimijat ja yhdistykset voivat hakea vuokrajoustoja.

Päivi Virta-Salo

Lappeenrannan kaupungin verkkosivuilta löytyy tiistaina tällainen hakemus, jolla voi hakea vuokra-avustusta tai -joustoja maksuaikaan.
Lappeenrannan kaupungin verkkosivuilta löytyy tiistaina tällainen hakemus, jolla voi hakea vuokra-avustusta tai -joustoja maksuaikaan.

Lappeenrannan kaupunki myöntää jatkossa vuokranalennuksia tai muita -joustoja koronan vuoksi vaikeuksiin joutuneille alle kymmenen hengen yrityksille.

Vuokriin liittyvät tuet koskevat Lappeenrannan tai Lappeenrannan Toimitilat Oy:n kanssa solmittuja vuokrasopimuksia.

Kaupungin vuokralainen voi hakea joko vuokrajoustoa eli käytännössä lisää maksuaikaa, vuokravapautusta tai molempia.

Vuokranalennukset koskevat myös yhdistyksiä tai muita kolmannen sektorin toimijoita.

Tukea myös kausiluonteisesti toimiville yrityksille

Lappeenrannan kaupunginhallitus linjasi maanantain kokouksessaan jo viime viikolla hyväksymiään avustusperusteita tarkemmin.

Avustusta voi saada, jos koronapandemia on aiheuttanut poikkeuksellisia taloudellisia häiriöitä liiketoimintaan.

Esimerkiksi yli 30 prosentin liikevaihto viime vuoden vastaavaan ajankohtaan voi olla tällainen peruste.

Kaupunginhallituksen hyväksymän linjauksen mukaisesti edellytyksenä vuokrajoustolle ja -vapautukselle on myös, että toimijan ei voi saada korvausta vakuutusyhtiön kautta koronapandemiasta aiheutuneista tappioista.

– Edellytämme myös, että toimija on hakenut tilanteeseen liittyvää valtion rahoitusta tai muuta vastaavaa julkista tukea. Tuen saaminen ei poissulje kaupungin vuokrajouston ja -vapautuksen saamista, sanoo toimitusjohtaja Mikko Hietamies Lappeenrannan toimitilat Oy:stä.

Myös kausiluonteisesti toimivat yritykset voivat jättää hakemuksen.

Hakea voi vuokrajoustoa eli lisää maksuaikaa, vuokravapautusta tai molempia

Hakulomakkeet julkaistaan tiistaina 7.4. Lappeenrannan kaupungin ja Lappeenrannan toimitilayhtiön nettisivuilla.

Hakulomakkeet pitää palauttaa toukokuun loppuun mennessä kaupungin kirjaamoon, josta ne toimitetaan valmisteltavaksi päätöksentekoa varten.

Mikko Hietamies kertoo, että vuokralainen voi hakea joko vuokrajoustoa eli lisää maksuaikaa, vuokravapautusta tai molempia.

– Lomakkeessa pyydämme toimijalta tietyt perustiedot sen selvittämiseksi, että vuokrajouston tai vuokravapautuksen myöntämisedellytykset täyttyvät, Hietamies sanoo.

Hakemusten arviointi ja valmistelu päätöksentekoa varten toteutetaan yhteistyössä kaupungin ja Wirma Lappeenranta yrityspalveluiden asiantuntijoiden toimesta.

Hakemukset pyydetään toimittamaan kaupungin kirjaamoon, josta ne toimitetaan valmisteltavaksi päätöksentekoa varten.

Hietamiehen mukaan huhtikuun 2020 vuokralaskut toimitetaan vuokralaisille normaalikäytännön mukaisesti, mutta niiden osalta voidaan tapauskohtaisesti neuvotella maksuajasta.

Tukea voi saada myös Etelä-Karjalan liitolta

Myös Etelä-Karjalan liitto avaa tukirahahanojaan koronapandemian vuoksi.

Liitto kohdistaa maakunnan omaehtoisen kehittämisen määrärahaa (MOKRA) muun muassa kuntien yrityspalveluorganisaatioille, yhdistyksille, järjestöille, kunnille ja oppilaitoksille.

Etelä-Karjalassa MOKRA-rahoitusta on jaossa yhteensä 230 000 euroa. Jos rahaa riittää, haku voi jatkua marraskuulle saakka.

Rahoituksen kohdentamisessa painotetaan koronatilanteesta aiheutuvien aluevaikutusten hillintää ja tilanteesta toipumista.