Kelan kuntoutuspalveluja sai viime vuonna 109 700 henkeä Suomessa — aikuisten psykoterapia on yleisin kuntoutustoimenpide

Katja Juurikko

Kelan kuntoutettavien määrä väheni, sillä kuntoutuksen budjettia leikattiin.
Kelan kuntoutettavien määrä väheni, sillä kuntoutuksen budjettia leikattiin.

Hallituksen budjettileikkaus pienensi harkinnanvaraisen kuntoutuksen varoja vuonna 2016. Muun muassa ammatillisesti syvennettyjen lääketieteellisten kuntoutuskurssien eli ASLAK-kurssien seuraajaksi kehitetylle AURA-kuntoutukselle ei myönnetty määrärahoja.

Vuonna 2016 harkinnanvaraista kuntoutusta sai 34 200 henkeä, mikä oli neljänneksen vähemmän kuin edellisvuonna. ASLAK-kursseille osallistui 5 800 kuntoutujaa, mikä oli puolet vähemmän kuin vuonna 2015.

Kelan kuntoutuspalveluja sai viime vuonna kaikkiaan 109 700 henkeä. Saajien määrä pieneni edellisvuodesta 2,2 prosenttia. Ammatillista kuntoutusta, vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta ja kuntoutuspsykoterapiaa saavien määrä kasvoi. Kuntoutuspsykoterapiaa järjestettiin 31 400 henkilölle.

Kelan yleisin kuntoutustoimenpide oli aikuisten psykoterapia, jota vuonna 2016 sai 22 000 henkeä. Fysioterapiaa järjestettiin 15 600 hengelle.

Kelan kuntoutukseen hakeutumisen yleisin syy ovat mielenterveyden häiriöt. Vuonna 2016 kuntoutusta sai mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöiden takia 58 040 henkeä. Tuki- ja liikuntaelinten sairauksien vuoksi kuntoutusta järjestettiin 23 500 hengelle. Heidän määränsä pieneni edellisvuodesta erityisesti ASLAK-kurssien vähentymisen vuoksi viidenneksen.

Vuonna 2016 Kelan yksilökohtaisen kuntoutuksen menot olivat 352 miljoonaa euroa, josta vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen osuus oli 193 miljoonaa euroa. Ammatilliseen kuntoutukseen käytettiin 37 miljoonaa, kuntoutuspsykoterapiaan 58 miljoonaa ja harkinnanvaraiseen kuntoutukseen 65 miljoonaa euroa.

Kuntoutusrahaa maksettiin 104 miljoonaa euroa, josta Kelan järjestämän kuntoutuksen osuus oli 51 miljoonaa euroa ja nuoren kuntoutusrahan 48 miljoonaa euroa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.