Lapset pelleilevät junaradalla Lauritsalassa, Väylävirasto kehottaa vanhempia puhumaan lastensa kanssa junaradan vaaroista

Tenho Tiilikainen

Junaradalla liikkuminen on vaarallista esimerkiksi siksi, että junat pysähtyvät hitaasti. Myös ratojen sähköjännitteet ovat hengenvaarallisia. Kuvituskuva.
Junaradalla liikkuminen on vaarallista esimerkiksi siksi, että junat pysähtyvät hitaasti. Myös ratojen sähköjännitteet ovat hengenvaarallisia. Kuvituskuva.

Lapsia on nähty pelleilemässä radalla ja sen läheisyydessä Lappeenrannassa Lauritsalan ratapihalla. Rautateiden kunnossapidosta vastaava Väylävirasto muistuttaa tiedotteessaan, että rautateillä leikkiminen on äärimmäisen vaarallista ja lailla kiellettyä.

– Junat kulkevat nopeasti ja äänettömästi, eikä niiden lähestymistä välttämättä huomaa ennen kuin on myöhäistä. Juna ei voi myöskään väistää ja sen pysähtymismatka on useita satoja metrejä, Väyläviraston liikenneturvallisuuden asiantuntija Jarmo Koistinen sanoo tiedotteessa.

Myös ratojen sähköjännitteet ovat hengenvaarallisia. Siksi radan rakenteissa ja junavaunuissa kiipeily on kielletty.

Radalla liikkumisesta rangaistaan sakolla.

Väylävirasto toivoo, että vanhemmat puhuisivat junaradan vaaroista lapsilleen. Lapset eivät aina ymmärrä ottamiensa riskien vaarallisuutta.

Junaradat

Junaradalla liikkumisesta voi saada sakon

Väylävirasto kehottaa vanhempia puhumaan lasten kanssa junaradan vaaroista:

Radan ylittäminen muusta kuin virallisesta radan ylityskohdasta on vaarallista ja sen takia kiellettyä.

Asiaton oleskelu rautatiealueella (esimerkiksi raiteilla ja ratapihalla) on vaarallista ja kiellettyä.

Ilkivalta (esimerkiksi kiven, polkupyörän tai muun esteen asettaminen raiteille) on kiellettyä ja vaarallista, myös tekijälle itselleen.

Junat kulkevat nopeasti ja äänettömästi ja niiden lähestymistä ei välttämättä huomaa ajoissa.

Junan pysähtymismatka on useita satoja metrejä, eikä se voi väistää.

Rataverkolla liikkuu paljon erityyppisiä junia, joiden aikataulut muuttuvat usein.

Lähde: Väylävirasto