Kauppakeskusyhtiö Citycon vapautti Ison-Kristiinan ravintola-alan yrittäjät kahden kuukauden vuokrasta – Cafe Kristiinan sulkenut yrittäjä pitää vuokrahelpotusta hyvin oleellisena

Piia Toivolan tavoitteena on, että kahvila aukeaa kesäkuun alussa. Isot investoinnit ovat teettäneet uudelleenjärjestelyjä ja miettimistä kahvilayrittäjälle poikkeusaikana.

Anu Kiljunen

Cafe Kristiinan yrittäjä Piia Toivola toivoo, että kotimaan matkailu piristäisi asiakasvirtoja sen jälkeen, kun pandemia-aalto väistyy.
Cafe Kristiinan yrittäjä Piia Toivola toivoo, että kotimaan matkailu piristäisi asiakasvirtoja sen jälkeen, kun pandemia-aalto väistyy.

Kahden kuukauden vuokravapaa on tervetullut helpotus. Näin sanoo Cafe Kristiinan yrittäjä Piia Toivola.

Lappeenrannassa kauppakeskus Isoa-Kristiinaa pyörittävä kauppakeskusyhtiö Citycon antaa ravintola-alan vuokralaisille kahden kuukauden vuokravapaan koronaviruspandemian vuoksi. Eduskunta päätti viime viikolla, että ravintola-alan tilat on pidettävä kiinni toukokuun loppuun saakka. Tuotteiden myynti ulos ravintolasta tai kahvilasta on sallittu.

Cafe Kristiina suljettiin 25. maaliskuuta ja viisi kokoaikaista työntekijää lomautettiin. Kahvilassa on ollut myös ekstraajia nollatuntisopimuksilla.

– Emme nähneet järkeväksi ryhtyä luomaan siihen uutta toimintamallia nopeassa aikataulussa. Sen rakentaminen veisi aikaa. Tämä kaikki tuli niin äkkiä ja kaatui päälle. Näimme viisaimmaksi laittaa kokonaan kiinni, Toivola toteaa

Kahvilan suljettuna pitäminen kahden kuukauden ajan tarkoittaa yritykselle Toivolan mukaan "ihan valtavaa kassakriisiä".

Toivolan mukaan huhti- ja toukokuun vuokrahelpotus on "hyvin oleellista".

Asiantuntija-apua on hyvin saatavilla esimerkiksi ravintola-alan etujärjestöstä Matkailu- ja ravintolapalvelusta (MaRa) ja muista yrittäjäjärjestöistä, Toivola kertoo.

– Meillä on iso ja suht uusi hanke, isoja investointeja. Se on teetättänyt aikamoisia uudelleenjärjestelyjä ja miettimistä.

"Uskon toiveikkaana kaikesta huolimatta tulevaan"

Aukeaako Cafe Kristiina kesäkuun alussa?

– Toiveena on, että avautuu. Asiakasvirrat lähtevät liikkeelle varmaankin ihan hyvin heti pandemia-aallon väistyessä.

Kauppakeskus Isoa-Kristiinaa Toivola pitää vetovoimaisena paikkana.

– Toimin yrittäjänä kauppakeskuksessa, jossa on kaikkea mahdollista saatavilla. Se on paikka, johon joka tapauksessa tullaan asioimaan ja viettämään aikaa.

Toivola toivoo, että suomalaiset innostuvat koronaviruskriisin jälkeen matkailemaan kotimaassa.

– Uskon toiveikkaana kaikesta huolimatta tulevaan. Tämä on järvikaupunki, kun suomalaiset lähtevät liikkeelle, Lappeenranta on yksi kohde, johon varmasti tullaan.

Citycon haluaa vuokralaisten selviävän

Kauppakeskusyhtiö Citycon sanoo tiedotteessaan, että se haluaa varmistaa vuokralaistensa selviämisen vaikean ajan yli. Ravintola-alan vuokrahelpotusten lisäksi yhtiö neuvottelee vuokralaistensa kanssa maksuaikajoustoista, vuokranalennuksista ja on vapauttanut vuokralaisten aukioloajat kauppakeskusten yleisistä aukioloajoista.