Kelirikko on pahin 15 vuoteen — Tänä keväänä kelirikko kiusaa lähes koko maassa

Painorajoituksia kelirikon vuoksi on asetettu 2 000 tiekilometrille, ja rajoituksia tulee todennäköisesti lisää.

Mari Koukkula

Kelirikosta kärsitään tänä keväänä lähes koko maassa.
Kelirikosta kärsitään tänä keväänä lähes koko maassa.

Kelirikko on tänä keväänä vaikea lähes koko maassa. Lämpimät säät käynnistivät kelirikkokauden, joka Liikenneviraston mukaan vaikuttaa olevan pahin 15 vuoteen.

Yleensä kelirikosta kärsitään Keski- ja Pohjois-Suomessa, mutta tänä vuonna kelirikkoa on lähes koko maassa.

Painorajoituksia on kelirikon vuoksi asetettu yli 2 000 kilometrille sorateitä. Liikennevirasto ennakoi, että rajoituksia tulee vielä lisää.

Kelirikko pehmentää sorateiden pinnat, ja tien kantavuus heikkenee. Kelirikko johtuu siitä, että kevään lämpö sai tierakenteet sulamaan nopeammin kuin vesi ehti niistä haihtua. Loppuvuoden sateiden takia tiet olivat hyvin märkiä pakkasten alkaessa.

Pehmennyttä tietä parannetaan ajamalla mursketta pahimpiin kohtiin sekä varmistamalla, että tien sadevesirummut ovat auki, Liikennevirasto kertoo

Vaikka kelirikko onkin tänä vuonna pahin yli kymmeneen vuoteen, tilanne ei ole läheskään niin paha kuin vuosikymmeniä sitten.

Esimerkiksi 1960-luvulla yli puolella maanteistä oli painorajoituksen keväisin ja osaa jouduttiin sulkemaan liikenteeltä, Liikenneviraston kunnossapitoyksikön päällikkö Tuomas Toivonen sanoo tiedotteessa.

Jos kelirikko on jollakin tiellä paha, siitä voi ilmoittaa puhelimitse Liikenneviraston tienkäyttäjän linjalle numeroon 0200 2100.