Lappeenrannassa tehdään niin breikkidokumentteja kuin hiphop-painotteista dekkarisarjaakin

Marleena Liikkanen

Lappeenrantalainen breikkari Hiski Hämäläinen elättää itsensä ensisijaisesti videotuotannoilla. Kesällä hän on ollut kuvaamassa muun muassa ilmakuvia rikossarja Sorjoseen.
Lappeenrantalainen breikkari Hiski Hämäläinen elättää itsensä ensisijaisesti videotuotannoilla. Kesällä hän on ollut kuvaamassa muun muassa ilmakuvia rikossarja Sorjoseen.

Pimeässä yössä on jotakin erikoista. Yökerhon edessä välähtelevät hälytysajoneuvon valot samalla, kun eristysnauhalla ympäröidyn sisäänkäynnin eteen kaartaa rikostutkijan tunnukseton auto. Tanssilattialla on murhattu biitti erittäin raa’asti.

Näin alkaa Lappeenrannassa kuvattu ja paikallisten tekijöiden voimin tehty websarja Beat City, jonka takaa löytyy 30-vuotias elokuvantekijä Hiski Hämäläinen.

Beat City kertoo tulevaisuuden dystopiasta, missä Teosto on ottanut vallan yhteiskunnasta.

— Beat City kertoo tulevaisuuden dystopiasta, missä Teosto on ottanut vallan yhteiskunnasta. Tekijänoikeusjärjestö haluaa kontrolloida kaikkea musiikkia ja varsinkin sampleja, joista tehdään hiphop-musiikkia. Biittimurhan tutkija joutuu kaiken mylleryksen keskelle valheiden vyyhdin alkaessa selvitä, Hämäläinen kiteyttää nauraen sarjan omalaatuisen premissin.

Omalla toiminimellään videotuotantoja tekevä ohjaaja tunnetaan myös katutanssijana, joka opettaa breakdancea muun muassa Lappeenrannan tanssiopistossa. Beat City sai alkunsa vuonna 2015, kun Hämäläinen halusi tehdä muiden lajin harrastajien kanssa hiphop-aiheisen lyhytelokuvan. Lopulta he päätyivät tekemään omaa nettisarjaa televisiodekkareiden hengessä.

Minimaalisella budjetilla toteutetun Beat Cityn tekijöistä lähes jokainen on paikallisen katukulttuuriyhdistyksen Street Culture Clubin jäsen.

— Kaikki ovat lähteneet tekemään sitä talkoohommana. Nyt sitä on tehty kolme kautta, joissa kaikissa on kolme jaksoa. Neljäs ja viides kausi ovat suunnitteilla, ja tänä vuonna pääsemme varmaankin viimeistelemään projektin.

Hämäläinen on aiemminkin yhdistellyt harrastusta ja työtä erilaisten videotuotantojen parissa. Hän on ohjannut esimerkiksi breikkidokumentit Suuntana ylöspäin, Suomibreikkiä 1983—2013 sekä Meet OUR Bboys. Tällä hetkellä työn alla on Breaking Limits, joka käsittelee kahden keskimääräistä iäkkäämmän lappeenrantalaisen naisbreikkarin matkaa maskuliinisessa breikkiskenessä.

— Heillä oli vuosi aikaa treenata tavoitteenaan osallistua Break SM -kisoihin. Dokumentti on jo kuvattu, ja nyt sitä leikataan.

Dokumentti sai tukea Etelä-Karjalan rahastolta, joka mahdollisti aiheen laajemman käsittelyn sekä kuvausmatkat Los Angelesiin ja Tukholmaan.

— Siinä on haastateltavia Suomesta, Ruotsista, Venäjältä ja Yhdysvalloista. Se on loppujen lopuksi aika kansainvälinen projekti.

Breaking Limitsin tarkka julkaisuajankohta ei ole vielä tiedossa, mutta ajatuksena on saada se mukaan ensi vuoden Loikka-tanssielokuvafestivaaleille.

Hiski Hämäläinen

Syntynyt 23. lokakuuta 1986 Tohmajärvellä, asuu Lappeenrannassa.

Opiskellut diplomi-insinööriksi Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa.

Työskentelee yrittäjänä erilaisten videotuotantojen parissa.

Ohjannut muun muassa mainoksia, musiikkivideoita ja dokumentteja.

Harrastaa ja opettaa breakdancea.

Yksi Street Culture Clubin perustajista.

Teki ensimmäisen elokuvaroolinsa Bunny the Killer Thing -kauhukomediassa.

Janne Römpötti

Uusimmat uutiset