Viisumihakemusten muutosten ei odoteta vaikuttavan matkailijoihin — Kaakkois-Suomen rajalla rajanylitysliikenteen uskotaan jatkavan kasvuaan

Syyskuussa voimaan astuvien viisumihakemusten muutosten ei uskota vaikuttavan venäläisiin viisuminhakijoihin.

Minna Mänttäri

Kaakkois-Suomen rajavartiostossa viisumihakemusten muutosten ei uskota aiheuttavan käytännön vaikutuksia. Kuva Nuijamaan raja-asemalta.
Kaakkois-Suomen rajavartiostossa viisumihakemusten muutosten ei uskota aiheuttavan käytännön vaikutuksia. Kuva Nuijamaan raja-asemalta.

Syyskuun alusta voimaan astuvien viisumihakemusten vaatimusten muutosten ei odoteta vaikuttavan suuresti viisumin hakijoihin tai viisumihakemusten määrään. Ulkoministeriö kertoi eilen torstaina, että syyskuusta alkaen venäläisten turistien ja omatoimimatkailijoiden on toimitettava viisumihakemustensa liitteeksi osoitus matkasuunnitelmastaan ja varallisuudestaan. Täten Suomi alkaa noudattaa EU-maiden yhteistä käytäntöä liitteiden vaatimisessa.

Yksikönpäällikkö Vesa Häkkinen ulkoministeriön viestinnästä kertoo, että syy uudistukseen on Suomen menettelyn harmonisoiminen muiden Schengen-maiden mukaiseksi.

— Monet venäläiset ovat jo tottuneita matkailijoita Schengen-alueella. — Anneli Nummelin

Suomi on aiemminkin tarvittaessa pyytänyt viisumihakemuksiin Venäjällä tarkentavia liitteitä, mutta syyskuusta alkaen vaatimuksiin kuuluvat myös matkasuunnitelma ja tulotason osoittaminen. Häkkisen mukaan menettelyn yhtenäistäminen olisi joka tapauksessa pitänyt tehdä ennemmin tai myöhemmin.

— Nyt tämä ajankohta on valittu siksi, että näin kesäsesongin jälkeen minimoidaan muutosten välittömät vaikutukset viisumin hakijoille.

Häkkinen kertoo Suomen Pietarin pääkonsulaatin arvioineen, että muutosten vaikutus tuskin tulee olemaan kovin suuri, sillä suurin osa viisumia hakevista on päiväseltään ostosmatkalle tulijoita.

— Eihän meillä ole ihan hirveän paljon näitä väärinkäytöksiä nähty, ja sen vuoksi menettely onkin voitu pitää suhteellisen kevyenä. Mutta toivotaan, ettei tämä muutos nyt paljoa vaikuta viisumia hakeviin.

Rajanylitysliikenteen odotetaan jatkavan kasvuaan

Kaakkois-Suomen rajavartioston kapteeni Kimmo Sainio uskoo, että rajanylitysliikenne Kaakkois-Suomessa jatkaa kasvuaan.

— Suurin osahan on meillä kuitenkin ostosmatkailijoita, enkä usko, että nämä viisumihakemusten muutokset tulevat heidän suunnitelmiinsa vaikuttamaan.

Sainio kertoo, että muutokset eivät tule vaikuttamaan käytännön työhön rajavartiostossa, eikä niillä ole käytännössä vaikutuksia viisumivelvollisten matjustajien rajatarkastuksiin.

Vaatimuksissa ei tarkkaa tulotasoa

Myös Pietarin pääkonsulaatin viisumiyksikön päällikkö Anneli Nummelin arvioi, etteivät viisumihakemusten muutokset tule vaikuttamaan venäläisiin viisuminhakijoihin kovinkaan paljon.

— Venäläisillähän on yleensäkin ollut kaikki asiat kunnossa.

Toinen tulevista uusista vaatimuksista on edellytys matkasuunnitelmasta. Esimerkiksi tällaisia ovat vaikkapa mökkivaraukset Suomessa tai tieto sukulaisten luo majoittumisesta. Nummelinin mukaan tällaisissa tilanteissa venäläisillä on tähänkin mennessä ollut ylensä olemassa tarvittavat dokumentit.

Toisena vaatimuksena on varallisuuden tai tulotason osoittaminen. Tämän voi ulkoministeriön mukaan osoittaa esimerkiksi palkkatiedot sisältävällä työtodistuksella, edelliset kolme kuukautta kattavalla tiliotteella tai todistuksella kiinteistönomistuksesta Venäjällä. Mitään tarkkaa tulotasoa vaatimuksiin ei Nummelinin mukaan kuitenkaan ole kirjattu.

— Sanotaanko näin, että sillä vain katsotaan, että matkasuunnitelma on realistinen esimerkiksi henkilön tuloihin suhteutettuna.

Nummelin uskoo, että syyskuussa voimaan astuvat muutokset eivät tule vaikeuttamaan viisumia hakevia venäläisiä.

— Monet venäläiset ovat jo tottuneita matkailijoita Schengen-alueella, että sikäli kyseessä ei ole kovin suuri muutos.