Lappeenrantalainen perheenäiti Mila Laskova yrittää pärjätä ilman Eksoten tukea — Toimeentulotuen hakuprosessi on hänen mukaansa turhauttava

Lappeenrannassa noin kolmasosa hakemuksista käsitellään hitaammin kuin laki sallii. Neljän lapsen äiti ei jaksanut käydä paperisotaa loppuun. Työtön yksinhuoltaja näyttää Kelalle peukkua ja Eksotelle keskisormea.

Minna Mänttäri

Lappeenrantalainen yksinhuoltaja Mila Laskova ihmettelee, kuinka hankalaa toimeentulotuen hakeminen Eksotesta on. Sylissä on Laskovan tytär Aili Tiainen.
Lappeenrantalainen yksinhuoltaja Mila Laskova ihmettelee, kuinka hankalaa toimeentulotuen hakeminen Eksotesta on. Sylissä on Laskovan tytär Aili Tiainen.

Mila Laskova on yksi Eksoten asiakkaista, joka on perin juurin turhautunut toimeentulotukeen liittyvään paperisotaan. Hakuprosessi oli niin turhauttava, että työtön yksinhuoltaja luovutti.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) selvityksen mukaan Lappeenrannassa noin kolmasosa täydentävän ja ehkäisevän toimeentulotuen hakemuksista käsitellään hitaammin kuin laki sallii. Lain mukaan hakemus pitäisi käsitellä seitsemän arkipäivän aikana. Sosiaalihuollon ylitarkastaja Sari Luukko Etelä-Suomen aluehallintovirastosta sanoo, että näin suurta viivästymisprosenttia ei ole missään muussa kunnassa.

Kun olen odottanut pari viikkoa, kotiin tulee postia: laita vielä tämä ja tämä ja selitä ja näytä ja kerro. — Mila Laskova

Laskova vertaa toimeentulotuen hakua Kelalta ja Eksotelta. Hänen kokemuksensa mukaan Kela toimii nopeasti ja soittaa asiakkaalle takaisin.

— Kelalle voi nyt lähettää vaikka laskusta kuvan, eikä tarvitse lähettää paperiversiota. Kun käyn konsultoimassa, ei tarvitse jonottaa, hän luettelee.

Eksotesta Laskovalla on täysin päinvastainen kokemus. Hän haki Eksotelta täydentävää toimeentulotukea muun muassa lasten harrastuksiin ja vuokrarästeihin.

— Kun olen odottanut pari viikkoa, kotiin tulee postia: laita vielä tämä ja tämä ja selitä ja näytä ja kerro, Laskova huokaisee.

Mila Laskova jätti lopulta prosessin kesken. Hän päätti yrittää pärjätä ilman täydentävää toimeentulotukea.

Laskova sanoo, että Kelalle hän haluaa näyttää peukkua, mutta Eksotelle keskisormea.

Kela päättää nykyään toimeentulotuen perusosasta. Eksotelle puolestaan kuuluu päätös täydentävästä ja ehkäisevästä toimeentulotuesta.

Vastaava sosiaalityöntekijä Ritva Nikkilä kertoo, että käytännössä Eksotelta haetaan täydentävää tukea hyvinkin kiireellisiin kuluihin, kuten vuokrarästeihin, sähkölaskuun ja lääkkeisiin.

— Kaikki nämä kolme kuuluvat periaatteessa Kelan perustoimeentulotuessa huomioitaviin menoihin. Eli ne olisi pitänyt pystyä hankkimaan Kelan perustoimeentulotuella, tai sitten Kelan laskelma näyttää, että ihmisellä on varoja käytettävissään ja hän pystyy ne maksmaan, Nikklä selittää.

Hän kertoo, että tällaisista hakemuksista päätetään tapauskohtaisesti.

— Lääkkeissäkin saattaa olla niin, että myönnetään maksusitoumus vain yhteen lääke-erään, hän mainitsee.

Kommentoidut