Kaukaan tehtaan puomipuita ihaillaan nykytaiteen näyttelyssä Espanjassa – Perinteiset taidetekniikat ovat voimissaan Etelä-Karjalassa ja etenkin maalaustaide saa ylistystä espanjalaiselta kriitikolta

Viidentoista eteläkarjalaisen taiteilijan teoksia on toista kertaa nähtävillä Espanjassa. Lappeenrantalainen Jouko Lempinen on yksi heistä. Veistoksia hän muovaa Kaukaan tehtaan entisistä puomipuista, jotka pitivät tukkilautat paikoillaan vedessä.

Anu Kiljunen

Lappeenrantalainen taiteilija Jouko Lempinen tekee teoksiaan työhuoneellaan Lauritsalan vanhassa paloasemassa.
Lappeenrantalainen taiteilija Jouko Lempinen tekee teoksiaan työhuoneellaan Lauritsalan vanhassa paloasemassa.

Finlàndia crea. Suomi luo.

Etelä-Karjalan taitelijaseuran näyttelyn katalaaninkielinen nimi saattaa kuulostaa mahtipontiselta suomalaiseen korvaan.

Nimen taustalta löytyy kuitenkin aitoa ylpeyttä kotimaisten taiteilijoiden ammattitaitoa kohtaan, jota halutaan esitellä Espanjassa asti.

– Näyttely on iso kattaus erilaisia nykytaiteen teoksia ja tekniikoita, joista vieraat ovat antaneet hyvää palautetta. Kyllähän suomalainen kuvataide on lähtökohtaisesti hyvää, toteaa Jouko Lempinen.

Lappeenrantalainen Lempinen on yksi eteläkarjalaisista taiteilijoista, joiden teoksia valikoitui taidenäyttelyyn Espanjassa. Nähtävillä on esimerkiksi maalauksia ja veistoksia yhteensä viideltätoista tekijältä.

Taiteilijat ja teokset valitsi näyttelyn kuraattori, taiteilija Antonio Altarriba, joka muutti Espanjasta Lappeenrantaan vuonna 1982. Vuosien varrella hän on ehtinyt tutustua eteläkarjalaisten taiteilijoiden töihin esimerkiksi näyttelyiden kautta.

Altarriba hyödynsi yhteyksiään espanjalaisiin taiteilijoihin ja näyttelypaikkoihin ja onnistui luomaan taidenäyttelylle puitteet entisessä kotimaassaan.

Näyttely järjestettiin ensin Gironan kaupungissa Kataloniassa viime syksynä. Benicarlón kaupungissa näyttely puolestaan avautui 21. helmikuuta, ja se päättyy 29. maaliskuuta.

Harvinaislaatuinen ponnistus

Viidentoista taitelijan ryhmänäyttelyn järjestäminen ulkomailla ei ole arkipäivää Etelä-Karjalan taiteilijaseuralle. Aikaa on vierähtänyt kokonaisuudessaan melkein kaksi vuotta ja rahaa kulunut useita tuhansia euroja.

Taiteilijaseuran entinen puheenjohtaja Jouko Lempinen arvelee, ettei seura ole yhtä suuressa mittakaavassa vienyt näyttelyä Espanjaan saakka.

– Jotkin isommat taideorganisaatiot Suomessa saattavat viedä kotimaista taidetta ulkomaille, mutta harvemmin niin tekevät alueelliset taideseurat.

Taidenäyttelyssä pääsee katsomaan 42 teosta. Teokset täytyi valikoida tarkkaan jo senkin vuoksi, ettei niiden kuljettaminen Suomesta Etelä-Eurooppaan ole halpaa lystiä.

– Espanjaan ei voinut myöskään lähettää kovinkaan suuria teoksia. Niiden tuli mahtua laatikkoon 120-senttiselle trukkilavalle, naurahtaa Lempinen, jonka työhuoneesta Lauritsalasta löytyy yli kaksi metriä korkea maalaus.

Manel Bayo

Etelä-Karjalan taiteilijaseuran taidenäyttely järjestettiin ensimmäisen kerran viime syksynä Gironan kaupungissa Kataloniassa, Espanjassa. Näyttelypaikkana oli Centre Cultural la Mercé.
Etelä-Karjalan taiteilijaseuran taidenäyttely järjestettiin ensimmäisen kerran viime syksynä Gironan kaupungissa Kataloniassa, Espanjassa. Näyttelypaikkana oli Centre Cultural la Mercé.

Taide voi hyvin Etelä-Karjalassa

Jos olisi haluttu lisää taiteilijoita, taideteoksia olisi pitänyt viedä rekkalasteittain Espanjaan. — Jouko Lempinen

Palaute näyttelystä on ollut tähän asti myönteistä, jopa ylistävää.

Esimerkiksi espanjalainen taidekriitikko kehui etenkin maalauksia. Hän ihmetteli taidekritiikissään, missä ihmeessä ovat espanjalaiset taidemaalarit.

– Kenties videotaide ja muut uutta tekniikkaa hyödyntävät taidelajit ovat vähentäneet perinteisen taiteen tekemistä maailmalla. Enää ei välttämättä tehdä yhtä paljon vaikkapa maalauksia tai veistoksia kuin ennen, Lempinen pohtii.

Eteläkarjalaisen taiteen tilannetta Lempinen luonnehtii varsin hyväksi. Saimaan ammattikorkeakoulusta valmistuu joka vuosi uusia taidealan ammattilaisia, jotka perehtyvät opinnoissaan erilaisiin taidetekniikoihin.

Myös paikallisissa taideverkostoissa on valinnanvaraa.

Etelä-Karjalan taiteilijaseuran lisäksi Lappeenrannasta löytyy Kaakon taide -verkosto, joka on suunnattu eteläkarjalaisille ja kymenlaaksolaisille visuaalisten taiteiden ammattilaisille.

– Kaakon taiteen kautta on saatu lisää rahoitusta paikallisille taiteilijoille. Pienempien seurojen resurssit eivät riitä sellaiseen.

Anu Kiljunen

Taiteilijauransa aikana Jouko Lempinen on tehnyt enimmäkseen maalaustaidetta. Taustalla näkyy yksi keskeneräinen maalaus.
Taiteilijauransa aikana Jouko Lempinen on tehnyt enimmäkseen maalaustaidetta. Taustalla näkyy yksi keskeneräinen maalaus.

Ihmishahmoja vanhoista puomipuista

Espanjan näyttelyn kohdalla Lempinen harmittelee lähinnä sitä, että lopulta vain harvat eteläkarjalaiset taiteilijat mahtuivat mukaan käytännön syistä.

– Jos olisi haluttu lisää taiteilijoita, taideteoksia olisi pitänyt viedä rekkalasteittain Espanjaan, eikä edes sopivankokoista paikkaakaan olisi löytynyt teoksille. Siksi kuraattorin piti tehdä valintoja.

Lempisen tuotannosta valikoitui yksi sarja taidemaalauksia sekä kaksi puuveistosta.

Erityisesti puuveistokset edustavat varsin rustiikkista taiteen muotoa, jossa isohkoja ja vanhoja tukinpalasia muokataan niiden omilla ehdoilla. Veistoksista on löydettävissä ihmismäisiä muotoja, kuten kasvoja.

Lempisen työstämät veistokset ovat Kaukaan sellu- ja paperitehtaan vanhoja puomipuita, jotka pitivät aikoinaan vedessä kelluneet tukkipuulautat ruodussa.

Osaan tukinpaloista Lempinen tekee vain muutamia muutoksia, osaa hän saattaa työstää enemmänkin esimerkiksi moottorisahalla.

– Yritän ikään kuin löytää jotain... no, usein ne ovat ihmishahmoja. Ehkä meille ihmisille on luontaista etsiä ihmishahmoja kaikkialta.

Anu Kiljunen

Viime aikoina Jouko Lempinen on työstänyt ihmishahmoisia veistoksia vanhoista puomipuun palasista, jotka ovat peräisin Kaukaan paperi- ja sellutehtaalta. Tämä teos on vielä keskeneräinen, mutta sen kaltaisia veistoksia on ollut nähtävillä Espanjassa.
Viime aikoina Jouko Lempinen on työstänyt ihmishahmoisia veistoksia vanhoista puomipuun palasista, jotka ovat peräisin Kaukaan paperi- ja sellutehtaalta. Tämä teos on vielä keskeneräinen, mutta sen kaltaisia veistoksia on ollut nähtävillä Espanjassa.

Taidenäyttely

Etelä-Karjalasta taidetta Espanjaan

Etelä-Karjalan taiteilijaseuran taidenäyttely Finlàndia crea: Associació d'Artistes de Carèlia del Sud, Finlàndia.

Järjestettiin ensimmäistä kertaa Gironassa Espanjassa 19.9.–15.11.2019.

Nähtävillä Mucbe museu -museossa Benicarlóssa Espanjassa 21.2.–29.3.2020.

Näyttelyn kuraattori on lappeenrantalainen Antonio Altarriba.

Taiteilijat: Janette Holmström, Henrik Härkönen, Tuulia Iso-Tryykäri, Arto Kettunen, Emma Lappalainen, Susan Lankinen, Jouko Lempinen, Pirjo Tikkinen, Jyrki Markkanen, Arja Martikainen, Tapio Mömmö, Jussi Nykänen, Jussi Pirttioja, Tiina Rajakallio ja Susa Walve.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset