Diplomaattipostiin erikoistunut lappeenrantalaisyritys kuskaa mottiin jääneitä rajan yli – Toimitusjohtaja Jukka Jyrkinen ajaa kyydit itse kuljettajiensa suojelemiseksi

Martti Varjonen jäi jumiin Venäjälle, kun raja suljettiin. Maanantaina hän pääsi lappeenrantalaisen HH-kuriirin kyydissä takaisin Suomeen.

Terhi Kinnunen

Jukka Jyrkinen (oik.) toi mynämäkeläisen Martti Varjosen maanantaina Viipurista Lappeenrannan rautatieasemalle. Varjonen jäi jumiin Venäjälle, kun Suomen ja Venäjän raja suljettiin viime viikolla.
Jukka Jyrkinen (oik.) toi mynämäkeläisen Martti Varjosen maanantaina Viipurista Lappeenrannan rautatieasemalle. Varjonen jäi jumiin Venäjälle, kun Suomen ja Venäjän raja suljettiin viime viikolla.

Martti Varjonen pelästyi viime keskiviikkona kuulleessaan, että Suomen ja Venäjän raja suljetaan. Se tarkoitti, että Varjosen paluumatka Suomeen oli peruttu, kun linja-autot, junat ja lentokoneet eivät liikennöi.

Mynämäkeläinen Varjonen, 69, oli matkustanut helmikuun lopulla syntymäpäiväjuhliin Venäjälle Laatokan rannalle Zaporozhskojeen eli Metsäpirttiin. Hän lähti Pietariin selvittämään asiaa.

– Matkustin junalla Pietariin ja menin paikasta toiseen kysymään, millä konstilla pääsisin Suomeen. Illalla Pietarin konsulaatista soitettiin, että maanantaina olisi mahdollista päästä kuriirikyydillä Suomen puolelle, Varjonen kertoo.

Käsidesi oli loppu apteekista

Varjonen palasi Metsäpirttiin odottamaan maanantaita. Hän kertoo kiinnittäneensä tavallista enemmän huomiota käsihygieniaan.

– Käsidesiä yritin ostaa, mutta apteekissa ei ollut sitä. Saippuaa meni.

Maanantaina aamupäivällä hän istuutui Viipurissa lappeenrantalaisen HH-kuriirin autoon.

Yli 25 vuotta diplomaattipostia Suomen ja Venäjän välillä kuljettanut HH-kuriiri kuljettaa nyt postin lisäksi myös jumiin jääneitä matkailijoita takaisin kotimaihinsa. Yhtiö on saanut pyynnön auttaa Suomen ja Venäjän viranomaisilta.

– Perjantaina vein ensimmäiset kaksi matkustajaa Lappeenrannasta Viipuriin, siis venäläisiä. Nyt toin ensimmäisen matkustajan Viipurista Lappeenrantaan, HH-kuriirin toimitusjohtaja Jukka Jyrkinen kertoo.

Toimitusjohtaja ajaa itse

Jyrkinen ajaa itse kyydit Lappeenrannasta Viipuriin yhdellä autolla. Postit ja mahdolliset matkustajat vaihdetaan Viipurissa Pietarista tulleen auton kanssa.

Rajanylitykset ovat sujuneet hyvin. Jyrkisen mukaan koko viikko on Suomen ja Venäjän konsuliviranomaisten koordinoimia kyytejä.

– Ajan itse, koska haluan suojella omia kuljettajiani.

Maantaina puoliltapäivin Jyrkinen toi Varjosen Lappeenrannan rautatieasemalle. Siitä Varjosen oli määrä jatkaa matkaa kahden viikon kotikaranteeniin Mynämäelle.