Etelä-Karjalan karvalakkilähetystö yhä toiveikkaana, lääkärikopterien sijoituspaikkaa ei ole vielä päätetty — Kopterijärjestelmään liittyvä kokonaisuus ratkaistaan ensin, sen jälkeen paikkakunnat

katja Juurikko

Vääntö Kaakkois-Suomeen sijoitettavan lääkärihelikopterin tukikohdasta ei ole ohitse.
Vääntö Kaakkois-Suomeen sijoitettavan lääkärihelikopterin tukikohdasta ei ole ohitse.

Kiistanalaisten lääkärihelikopterien sijoituspaikasta ei ole vielä lukkoon lyötyjä ratkaisuja. Kaakkois-Suomessa sijoituspaikasta taistelevat edelleen Kouvolan Utti ja Lappeenranta.

Tulevien kopterien sijoituspaikat ratkaistaan vasta sen jälkeen, kun laajempi kokonaisuus kopterijärjestelmästä on selvillä.

Tämä kävi ilmi, kun Eksoten, Etelä-Karjalan liiton ja eteläkarjalaisten kansanedustajien karvalakkilähetystö vieraili perjantaina sosiaali- ja terveysministeri Krista Kiurun (sd.) juttusilla.

— Ministeri toi esille sen, että lääkärihelikopteritoiminnan kokonaisselvitystä ja uudistusta rakennetaan kevään aikana, joten nyt ei tapahdu mitään sen enempää Utissa kuin Lappeenrannassa, kertoi Eksoten hallituksen puheenjohtaja Marja-Liisa Vesterinen (sd.).

Käytännössä ministerin vastaus tarkoittaa sitä, että sijoituspaikkauutista saadaan odottaa vielä pidemmän aikaa.

— Emme edes odottaneet, että olisimme tänään saaneet jonkun vastauksen esitykseemme, vaan käyntimme päätarkoitus oli viedä ministerin tietoon omat vaatimuksemme ja perusteet sille, miksi kopterin sijoituspaikka tulee olla Lappeenrannassa päivystävän sairaalan yhteydessä.

Kouvola ei ole kiveen hakattu

Lähetystön mukana ollut maakuntahallituksen puheenjohtaja kansaedustaja Jukka Kopra (kok.) piti tilaisuutta hyvähenkisenä. Kopran mukaan Lappeenrannan perustelut ovat Uttiin verrattuna kiistattomat ja faktoiltaan kestävät.

— Minusta tilaisuudessa vahvistui se käsitys, että sijoituspaikka on edelleen avoimesti auki. Kouvola ei ole kiveen hakattu. Pitää muistaa, että rahoituspäätöksiä koptereista ei vielä ole, Kopra sanoo.

Edellinen hallitus nosti joulukuussa 2018 Utin sijoituspaikaksi Kaakkois-Suomessa.

Kilpajuoksu koptereista jatkuu edelleen, sillä myös Kouvolassa on aikeita lobata Uttia ministeritapaamisella.

Mikä ihmeen karvalakkilähetystö?

Karvalakkilähetystöillä on pitkä perinne suomalaisessa poliittisessa historiassa.

Epävirallisten lähetystöjen tavoitteena on tavata johtavia virkamiehiä, poliitikoita tai muita päättäjiä epämuodollisesti, ja vaikuttaa sitä kautta päätöksentekoon.

Yleensä lähetystöt pyrkivät vaikuttamaan alueellisesti merkittäviin ja ajankohtaisiin asioihin.

Kansanomaisen nimensä lähetystöt saivat, kun pääasiassa maakuntien miehet marssivat huolineen karvalakit kourassa ministerien pakeille.

 Suomen tunnetuin tapaus on vuodelta 1979. Lapin karvalakkilähetystö (42 henkeä) lähti Helsinkiin vaatimaan korvauksia Kemijoen valjastamisesta. Tuolloin lohi hävisi joesta voimalaitospadon vuoksi.