Liigan kurinpitopäätöksistä voi tulkita tiukentuneen linjan — SaiPan Kunykin pelikielto on sen mukainen

AOP/Kuvankäsittely Kai Skyttä

Liiga haluaa suojata pelaajia. Päähän kohdistuneisiin taklauksiin kiinnitetään erityistä huomiota tällä kaudella, ja rangaistukset kovenevat.
Liiga haluaa suojata pelaajia. Päähän kohdistuneisiin taklauksiin kiinnitetään erityistä huomiota tällä kaudella, ja rangaistukset kovenevat.

Jääkiekkoliigan ensimmäiset kurinpitopäätökset linjaavat koko kauden rangaistusasteikon. Liiga on viestinyt kiristävänsä erityisesti päähän kohdistuneiden taklausten rangaistuksia.

Ensimmäiset tapaukset on kurinpitodelegaatiossa käsitelty. SaiPan Cody Kunyk on sivussa viisi peliä ja Kärppien Jari Sailio kolme peliä taklaustensa vuoksi.

Suurin ero tapauksissa on se, että kurinpitäjien mielestä Sailion kyynärpäätaklauksesta puuttui tahallisuus, kun taas Kunyk tuli tilanteeseen kuolleesta kulmasta ja hänellä oli mahdollisuus huomata ajoissa vastustajan matala asento.

Kummallakaan pelaajalla ei ollut kurinpitohistoriaa viime kausilta liigassa.

Ennakkopäätöksiä

Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtajan Sampo Liusjärven mielestä tämän ja viime kauden alun tapaukset ovat erilaiset ja siksi asteikkoja ei voi verrata. Suunta on silti selvä.

— Rangaistusasteikkoja on kiristetty entisestä eli tällä kaudella samanlaisesta tilanteesta kuin viime kaudella tulee kovempi rangaistus.

Kiristyksen kohteena ovat sekä pelikieltojen pituudet että suhtautuminen taklauksiin.

— Varsinkin päähän kohdistuneiden taklausten kanssa ollaan jossain määrin puhtaalla pöydällä. Toki historiasta tulevat päätökset auttavat. Jokainen päätös jollain tavalla luo kuvaa siitä, millainen ratkaisukäytäntö kuluvalla kaudella on, Liusjärvi sanoo.

Uusi sääntökirja

Kurinpitäjä rankaisee tällä kaudella tiukemmin myös vartalotaklauksesta, josta tulee jatkokontakti päähän.

— Sääntökirjassa on todettu, että sellaista taklausta ei pidetä päähän kohdistuvana taklauksen, joka liukuu päähän, Liusjärvi vertaa.

Liigan erotuomarijohtajan Jyri Rönnin mukaan sääntökirjaan ei ole tehty mitään uusia linjauksia, jotka koskevat päähän kohdistuneita taklauksia. Hän korostaa, että kurinpitäjät ja erotuomarit toimivat toisistaan riippumatta itsenäisesti. Kaukalon säännöt taas tulevat Kansainvälisestä jääkiekkoliitosta (IIHF).

Rönnin mukaan uusi sääntökirja on tulossa ensi vuonna.

— Sääntökohta päähän kohdistuneista taklauksista ei varmasti lievene siinä.

Koko kausi maksimi

Liigan kurinpitäjät voivat maksimissaan rangaista koko kauden kestävällä pelikiellolla. Kovemmista rangaistuksista päättää liigan hallitus.

Kurinpitopäällikkö Sampo Liusjärven mukaan hänen seitsemän vuoden kurinpitäjän uransa aikana yksi tilanne on edennyt urheilun oikeusturvalautakuntaan. Ilveksen hyökkääjä Antti Tyrväinen piti liian kovana saamaansa yhdeksän ottelun pelikieltoa taklauksesta Kristian Kuuselan päähän.

Liiga myös sakotti Tyrväistä 15 prosentin palkanmenetyksellä koko kauden ansioista Suomen jääkiekkoilijat ry:n kanssa tehdyn sopimuksen mukaisesti.

Siviilituomioistuimeen on mennyt Liusjärven aikana yksi tapaus. Jokereiden Semir Ben-Amor taklasi takaapäin ja takoi nyrkeillä HIFK:n Ville Peltosta European Trophyn ottelussa. Ben-Amor sai liigalta 18 ottelun pelikiellon.

Syyttäjä vei tapauksen pahoinpitelynä oikeuteen. Ben-Amor tuomittiin käräjäoikeudessa 60 päiväsakkoon ja maksamaan 3 540 euroa.

Liigan kurinpito

Päävideotuomari katsoo tallenteelta kaikki tilanteet, joista tuomaristo on tuominnut 5 minuuttia + pelirangaistuksen tai jotka otteluvalvoja on hänelle ilmoittanut.

Videotuomari voi viedä asian kurinpitokäsittelyyn.

Liigan toimitusjohtajalla Riku Kallioniemellä on 48 tunnin kuluttua ottelun alkamisesta oikeus asettaa mikä tahansa ennen ottelua, ottelussa taikka ottelun jälkeen tapahtunut tilanne kurinpitokäsittelyyn.

Sampo Liusjärven johtamaan kurinpitodelegaatioon kuuluu neljä muuta jäsentä. Päävideotuomarit ovat Kari Jalonen ja Kai Tervonen.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.