Imatran Linnalan koululta löytyi pölyhaittoja — Saattavat olla syynä oppilaiden oireisiin

Laajemmissa tutkimuksissa etsitään muita mahdollisia oireiden aiheuttajia.

Joonas Tapaninen

Pölyhaitat saattavat olla Linnalan koulun oppilaiden oireilun syy. Tutkimukset kuitenkin jatkuvat muiden aiheuttajien löytämiseksi.
Pölyhaitat saattavat olla Linnalan koulun oppilaiden oireilun syy. Tutkimukset kuitenkin jatkuvat muiden aiheuttajien löytämiseksi.

Linnalan koulun olosuhdemittauksissa on paljastunut kuitulähteiden pölyhaittoja.

Ilmanvaihtokoneissa havaittiin jonkin verran roskia sekä kuitulähteitä, mikä aiheuttaa karkean villapölyn leviämistä sisätiloihin. Hyvinvointipalvelujen päällikkö Arja Kujala näkee löydökset toisaalta myös hyvänä asiana, sillä ne selittävät tilojen käyttäjille aiheutuneita oireita.

Kuidut ovat juuri sellaisia jotka voivat ärsyttää silmää, ja aiheuttaa jopa hengistytietulehduksia. Arja Kujala

— Kuidut ovat juuri sellaisia jotka voivat ärsyttää silmää, ja aiheuttaa jopa hengistytietulehduksia, Kujala tietää.

Kuitulähteet poistetaan joululoman aikana. Kujalan mukaan oletettavaa on, että tilanne helpottaa joulun jälkeen.

Toinen merkittävä löydös on tilojen korkeat lämpötilat. Lämpötilan noustessa ilma kuivuu, ja korkea lämpötila aiheuttaa myös väsymystä ja keskittymisongelmia.

Linnalan ilmanvaihtoa aiotaan säätää ja ilmamääriä lisätä hieman. Myös ilmanvaihtosuodattimien vaihtoväliä aiotaan tihentää suositellusta.

Löydökset ovat selkeästi kivikoulun puolella. Puukoulun puolella ei havaittu merkittäviä olosuhteisiin vaikuttavia puutteita. Vaikka löydöksillä voi osittain selittää käyttäjien oireilua, jatkuvat laajemmat tutkimukset.

Tutkimuksissa pyritään selvittämään muita mahdollisia sisäilman epäpuhtauslähteitä. Lisää vastauksia saadaan joulukuussa.

Kommentoidut