Influenssaepidemia on jo täällä — julkisella puolella annettu rokote ei välttämättä pure hyvin B-influenssaan

Tämän talven epidemia on yllättänyt: B-influenssa on iskenyt alkuun A-influenssaa pahemmin ja on nyt kovempi tauti kuin viime vuonna.

Linda Varoma

Kansalliseen rokoteohjelmaan kuuluvia rokotteita tilattiin Etelä-Karjalan alueelle tänä vuonna noin 40 000. Valtaosa niistä on käytetty. Eksoten henkilökunnasta on rokotettu 70 prosenttia.
Kansalliseen rokoteohjelmaan kuuluvia rokotteita tilattiin Etelä-Karjalan alueelle tänä vuonna noin 40 000. Valtaosa niistä on käytetty. Eksoten henkilökunnasta on rokotettu 70 prosenttia.

Tämän vuoden kausi-influenssa on saavuttanut Etelä-Karjalan. Toistaiseksi sairastumiset ovat kuitenkin yksittäistapauksia.

— Sairaalahoidossa on influenssan vuoksi ollut joitain henkilöitä. Yksittäisiä sairastuneita on myös vanhusten hoitolaitoksissa. Ketään ei kuitenkaan ole viety tehohoitoon, eikä vakavia taudinkuvia ole ilmennyt, infektioylilääkäri Pekka Suomalainen Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiristä (Eksote) kertoo.

Tapauksia on tässä vaiheessa kuitenkin enemmän kuin ennakoitiin. Lisäksi tämän talven influenssa on yllättänyt niin, että B-virustyypin influenssaa on havaittu enemmän kuin A-influenssaa. Yleensä A jyllää ensin ja perässä tulee B.

— Mietimme, voiko se johtua siitä, että viime vuonna B-influenssa oli lievä ja A raju. Näin A:lle olisi enemmän vastustuskykyä, ja B:stä tulisi isompi riesa kuin luultiin, Suomalainen pohtii.

Rokotettujakin on sairastunut paljon

Influenssan leviämistahtia on Suomalaisen mukaan toistaiseksi vaikea ennakoida. Haminassa ja Kouvolassa influenssa on jyllännyt jo epidemiana hoivaosastolla, ja kymmeniä rokotettuja ihmisiä on sairastunut.

Kyllä rokotteella saa silti varmasti vähän suojaa. — Pekka Suomalainen

Suomalainen myöntää, että tämänvuotisen rokotteen teho ei vaikuta sellaiselta kuin toivottiin.

Tämä voi johtua siitä, että alustavan arvion mukaan B-virus on Yamagata-kantaa. Kansalliseen rokoteohjelmaan tilatussa rokotteessa rokotten B-komponentti on kuitenkin Victoria-kantaa.

— Voi olla, että kiertämään rupeaa se viruskanta, joka ei ole rokotteessa mukana. Kyllä rokotteella saa silti varmasti vähän suojaa, ja se voi vähentää vakavia tautimuotoja, Suomalainen sanoo.

Yksityisellä puolella on saattanut saada paremman suojan

Markkinoilla oli myös neljään viruskantaan tehoava rokote. Sillä ei kuitenkaan Suomalaisen mukaan ollut myyntilupaa vielä silloin, kun Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) joutui jo tilaamaan rokotteet.

Yksityiselle puolelle tehokkaampaa rokotetta ehdittiin saada, joten esimerkiksi työterveyshuollossa rokotetut voivat olla muita paremmin suojattuja.

Eksoten alueelle tilattiin kunnallisen rokoteohjaman puitteissa noin 40 000 rokotetta, joista suurin osa on käytetty. Eksoten henkilökunnasta on rokotettu yli 70 prosenttia. Sen joukossa sairastuneita on Suomalaisen mukaan kourallinen.

Rokotteen ottaminen kannattaa Suomalaisen mukaan vieläkin.

— Vasta-aineiden kehittyminen kestää kaksi viikkoa, ja influessan intensiivisin vaihe on vasta edessä.